fbpx

Moters stiprybė – MOTERIŠKUMAS
5 (1)

Kasdien pastebiu vis daugiau moterų, kuriose dailiosios lyties savybes stelbia vyriškosios. Moterys trokšta užimti vyro rolę, jų galvose sukasi svarbiausia ir bene vienintelė mintis – aš galiu viską. Savarankiškos, nepriklausomos, karjeristės, viską pačios sugebančios… Tačiau ar laimingos?

Pirmiausiai labai įdėmiai pagalvok, kas yra moteriškumas? Ar aiškiai suvoki šią sąvoką ir kokias mintis tau kelia šis žodis? Mūsų požiūris priklauso nuo to, kokioje aplinkoje augome, kokiu pavyzdžiu mums buvo mama, kokią rolę užėmė tėtis.

Vienos žodį „moteriškumas“ priima kaip įžeidimą – „na ne man prie puodų stovėti; jau aš tikrai nešokinėsiu aplink; tegul man primiausiai…”. Šie įsitikinimai toli gražu nėra teisingi. Ar tikrai moteriškumas yra stovėti prie puodų ir būti tarnaite namuose? Tai yra „bobiškumas“, o ne moteriškumas. Net žodyne ši reikšmė nusakoma, kaip „menkinančioji“ žmonos/moters reikšmė. Deja, dauguma moterų taip ir įsivaizduoja moteriškumą.

Šiek tiek užuominų apie tai, kas iš tikrųjų yra moteriškumas. Tai savęs gerbimas. Jei esi moteriška moteris: turi aiškią savigarbą, net sau neleidi savęs sumenkinti, vertini save, darai viską, kad jaustum komfortą darbe, namuose, santykiuose. Kai save vertini, natūraliai išlieki rami, t. y. išlaikai dvasios/vidinę ramybę, leidi sau jausti ir priimi savo jausmus. O svarbiausiai –  moki įkvėpti ir motyvuoti aplinkinius, su žmonėmis bendrauji skleisdama meilę ir lengvumą (ir visa tai vyksta ne per įsakymus ir reikalavimus). Tai keli pagrindiniai moteriškumo atspindžiai. Jie tikrai negali būti tapatinami su buities tvarkymu, gaminimu ar dar kažkokia panašia veikla. Svarbu suvokti, kad buities reikalai yra dviejų žmonių susitarimas. O ar pavyks susitarti, priklauso nuo noro ir dažnai moters „gudrumo.“

Moteriškumas ypač svarbus santykiuose. Štai pagalvokime apie garsias poras, kurios savo bendravimu ir santykiais gali būti pavyzdžiu visiems. Mano idealai –  buvęs Lietuvos prezidentas p. Valdas Adamkus su žmona Alma. Ekscelencija V. Adamkus labai vyriškas, turintis aiškius tikslus, žinantis savo siekius ir jų siekiantis. O kokia moteris šalia jo? Labai elegantiška, rami, neišsišokanti. Svarbiausia – ji labai moteriška, palaikanti vyrą visose situacijose, švelni ir šilta. Dabar pabandyk įsivaizduoti tokio rango žmogų, kaip buvęs prezidentas, o šalia jo save – lyg jo žmoną. Ar viskas derinasi? Ar savo gudrumu ir moteriškumu pakerėsi kitus ir suteiksi įkvėpimą vyrui siekti JO užsibrėžtus tikslus, leisi jam jaustis vyru namuose, o ne tuo, kuris klausosi tik priekaištų ir kaip puikiai tu viską pati gali?

Taip jau yra, kad vyriškas vyras šalia savęs turės labai moterišką moterį (pavyzdžių aplink tikrai rasi, jei ne draugų tarpe tai tarp žinomų žmonių). Todėl posakiai, kad noriu vyriško vyro, bet „aš pati viską galiu pasidaryti, nes jau tiek daug gyvenime mačiau“ – netinkami. Tokiu atveju dažniausiai sutiksi moterišką vyrą. Jis bus švelnus, neturės aiškių tikslų, nekonkuruos darbinėje sferoje. Jei sugebėsi priimti tokį žmogų ir tokius santykius, tikrai gali būti laiminga, bet turi suvokti, kad tu esi ta, kuri uždirba ir stato pamatus šeimai, o vyras tas, kuris juos puoselėja ir kūrena šeimos židinį.

Toliau. Kalbėdama ir aiškindama vyrui, koks jis turėtų būti – užblokuosi santykius. Nėra žmonių, kuriems patinka būti kirtikuojamiems už tai, kad žmogus tiesiog neatitinka kito žmogaus susikurto idealo. Mes visi turime savo susikurtus idealus, bet gyvename realybėje, tad ir santykius reikia kurti realybėje. Nori vyriško vyro – pirmiausiai pati tapk moterimi, o ne išvaizdžia dama vyrišku mąstymu ir elgesiu. Labiausiai pastebima moterų-vyrų savybė yra ta, kad jos galvoja tik pačios galinčios viską padaryti teisingai, viską kontroliuoti ir stebėti. Jos negali atsipalaiduoti, tad pirmiausiai santykiuose visko reikalauja, aiškina ką ir kaip reikia daryti. O paskui stebisi, kad jos, kaip moters, nelepina, arba yra toks „lopas“, kad be JOS nieko nebesugeba, nes juk JI „moteris“.

Tikiuosi, kad skaitant straipsnį pati sau uždavei klausimų, į kuriuos atsakymus rasi savyje. O gal net nuspręsi investuoti į papildomas knygas ar seminarus.

Užduotis:

Surašyk tas vyriškas savybes, kurios tave žavi ir kokias norėtum pastebėti savo vyre. Tokių surask bent 15-20. Fizinių duomenų labai smulkiai nerašyk, tiesiog: „sportiškas, negeriantis, uždirba  xxxx EUR; geras ir t.t.“ Baigusi šalia arba ant kito lapo surašyk visas savybes, kokias DABAR turi tu pati, ar TO vyro vietoje norėtum būti su TOKIA moterimi, kokia esi dabar? T.y. ar draugautum pati su savimi dabar?  Ar nėra taip, kad nori princo baltame Porche, o pati esi rūkanti, nesportuoji, uždirbi minimumą, pikta ir visada nepatenkinta …? Na čia jau hiperbolizuoju, bet pažiūrėk kokių savybių reikia, tam kad toks žmogus atkreiptų į tave dėmesį?

Kitas labai dažnai sutinkamas variantas – moteris-auka. Mat ją visi skriaudžia. Bet apie tai – ateityje. Labai tikiuosi, kad šis straipsnis ir jame iškelti klausimai leis pagalvoti ir priimti teisingus sprendimus, padės aiškiau suvokti ir motyvuos atrasti tai, kas ta moteriška moteris kiekvienoje iš jūsų.

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | charizmatiskamoteris.lt
Iliustracija: Issara Willenskomer

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

14 Responses

  1. Jolė parašė:

    Straipsnis teisingas, bet truputėlį buitine kalba parašytas. Norėtųsi kažko įdomesnio. Atrodo, kad viskas seniai aišku. Protinga moteris nesvajos apie stebuklingą vyrą, manau, kad pirmiausia pagalvos, ką gali duoti jam ir to paties norėtų iš jo. Visada taip maniau ir nemanau, kad moterys tik nori imti, o pačios neturi ką pasiūlyti. Mes ieškome lygaus sau žmogaus – jei aš jam galiu duoti dėmesį, švelnumą, noriu to paties iš jo – dėmesio, švelnumo. tik kažkaip neaišku man dėl to „moteris viską gali pasidaryti pati”. Žinoma, kad gali. Tik ar tai blogai? Čia jau, vadinasi, ji nemoteriška? Kaip tik tokia moteris yra nepriklausoma ir nėra blogai, kad ji gali pasidaryti viską pati.

    • Liucija parašė:

      Tam kad viskas taptu aišku kartais reikia daugiau laiko investuoti: knygos, seminarai ir mokslai :) matyti plačiau,tada ir nebekils tokių klausimų, nes man nebekyla. Super info

    • Anonimas parašė:

      Zinoma kad gerai buti savarankiskai ir nepriklausomai,is patirties galiu padakyti kad salia tokios moters vyras nesijaucia svarbu, pastebeta tai kad tokiu moteru jie nesirenka o renkasi salia kurios gali demonstruoti savo svarba…kurios tiesiog be ju neisgyventu…tada juems gerai,o mane tai glumiba nes niekad nenorejau ir nenoriu buti nuo vyro priklausoma…

    • Rasa parašė:

      Zinoma kad gerai buti savarankiskai ir nepriklausomai,is patirties galiu padakyti kad salia tokios moters vyras nesijaucia svarbu, pastebeta tai kad tokiu moteru jie nesirenka o renkasi salia kurios gali demonstruoti savo svarba…kurios tiesiog be ju neisgyventu…tada juems gerai,o mane tai glumiba nes niekad nenorejau ir nenoriu buti nuo vyro priklausoma…

  2. ash parašė:

    keisti klausimai kyla.. jei gimiau moterim, tai automatiskai esu pakankamai „moteriska”, t.y. esu moteris. galiu buti raumeninga, nesioti kelnes, buti nepriklausoma ar dar kokia – vistiek busiu moteris. Pasaulis ivairus, toki ir priimkim. Jei moteriskuma/vyriskuma desime i remus, tai gausime robota, o ne zmogu. Visa tai yra tik tam tikro laikmecio visuomenes normos, bet tik tiek. Kas nori -seka, kas nori iesko asmenybes autentiskumo, nes lytis daugumos buna aiski nuo gimimo

    • Siaip parašė:

      Nieko nesuprati, gaila:-)

      • ash parašė:

        karta buvau kelyje sutikusi sektanta. jis mane mate pirma karta ir pareiske, kaip gaila, kad tu netiki musu dievu.. Cia i tema

      • alter ego parašė:

        O ką čia reikia suprasti? Moteriškumo sekta užgimė?
        Na baikime sau meluoti. Yra dienų kai sunku save įkvėpt, o ką jau apie kitus kalbėti. Yra dienų, kai esame piktos, nervingos ir tikrai neskleidžiam lengvumo. Esame homo sapiens – žmogus visų pirma su savo privalumais ir trūkumais. Kam save kišt į rėmus?
        Kaip nėra sviestuoto sviesto, taip negali būt ir moteriškos moters, jei gimei moterimi ir ja jautiesi – vadinasi esi moteriška.

    • alter ego parašė:

      Pritariu :)

    • Anonimas parašė:

      Ash labai teisingai pasakyta.

  3. jokoko parašė:

    labai idomu: irašykite kokio vyro norėtumėte (teigiamas savybes) ir šalia kaip atrodytumėte jei esate pikta, nesportuojanti ir bla bla bla… ir kodel moteris turi atrodyti šalia vyro kažkaip? moterys pačios gali būti prezitentėmis, premjerėmis ir vadovėmis. moteris kuri turi tam reikiamas savybes kvailai atrodytų, nes užgožtų tą vyrą. žodžiu, nenusišnekėkit savo moteriškumais ir vyriškumais. nėra tobulų nei vyrų baltuose porše, nei moterų. kiek moterų 20 metų sprendžia vakarienes klausimus vienos, kamšo biudzeto skyles ir kiek vyrų jas metę susiranda fėjas ir jas pastatę prie puodų po poros metų vėl žiūri į naujas. nebenusišnekėkit. vienintelė sąvoka -žmogiškumas yra aiškus kriterijus, sapalionės pagal lytis yra visiškas niekalas.

  4. Anonimas parašė:

    Atrodo skaityti moka, bet nesupranta ka skaito.Tiesiog siaubas!

  5. Anonimas parašė:

    „Jei esi moteriška moteris: turi aiškią savigarbą, net sau neleidi savęs sumenkinti, vertini save, darai viską, kad jaustum komfortą darbe, namuose, santykiuose. Kai save vertini, natūraliai išlieki rami, t. y. išlaikai dvasios/vidinę ramybę, leidi sau jausti ir priimi savo jausmus.” – o kodėl savigarba išskirtinai tik su moteriškumu siejasi? O vyras šitų dalykų nesiekia? Absurdiškas straipsnis kažkoks.

  6. madingas parašė:

    Tikrai ne visos moterys yra moteriškos, tam turi būti atitinkama aplinka, auklėjimas, pati moteris iš savęs būti pasitinkinti savimi, nebijoti reikštis ir skleistis. Tam tikra prasme ir seksualumas prisideda prie moteriškumo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.