Moterys paverčia vyrus geresniais?
0 (0)

moterys-vyrai

Tyrimai rodo: mylinčios moterys, kaip ir visi moteriškos lyties šeimos nariai, įskaitant dukteris, geba paversti vyrus dėmesingesniais ir dosnesniais aplinkiniams. Kur tokios metamorfozės paslaptis?

„Įsivaizduokite, kad jūs – didžiulės kompanijos vykdomasis direktorius. Ar gali nuo verslo nepriklausančios priežastys paveikti jus taip, kad pakeltumėte algas savo darbuotojams?“ – netikėtą klausimą užduoda profesorius, psichologas Adamas Grantas. Atsakymas taip pat pasirodo netikėtas. Taip, yra didelė tikimybė, kad gali, jei jūs – dukros tėvas,- rašo psychologies.ru.

Psichologai Michaelas Dahlas, Cristianas Dezso ir Davidas Gaddis Rossas palygino kompanijų darbuotojų pajamų augimo dinamiką nuo 1996 iki 2006 metų su vadovybės šeimyninio gyvenimo pokyčiais. Pasirodė, kad vadovai vyrai, gimus vaikams, iš principo nenoriai didindavo atlyginimus savo darbuotojams.
„Tačiau mergaitės gimimas paprastai mažiau kenkė samdomų darbuotojų finansinei gerovei“, – pastebi Grantas. „Maža to, pirmos dukros gimimas ištirpdydavo svarbaus vadovo širdį ir dažniau būdavo padidinami atlyginimai bei priedai.“ Gimus vaikams, nepriklausomai nuo jų lyties, vadovai visuomet pasididindavo savo atlyginimą. Gimus berniukui, jų apetitas būdavo didesnis, o gimus mergaitei jie, premijuodami save, būdavo kuklesni.“

Dukros buvimas šeimoje veikia netgi nacionalinių rinkimų rezultatus. Andrew Oswaldo ir Nattavudh Powdthavee tyrimas parodė, kad britų rinkėjai dažniau laikosi kairiųjų pažiūrų ir balsuoja už kandidatus, ginančius socialines lygybės vertybes, jei jie turi dukterų. Ir priešingai, sūnų tėvai dažniau būna konservatoriai.

Panašius rezultatus rodo ir JAV atlikti tyrimai. Ne tik dukros, bet ir kiti moteriškos lyties šeimos nariai visus daro tolerantiškesniais ir dėmesingesniais žmonėms.

Psichologas Paulas Van Lange atliko eksperimentą, kurio metu dalyviai, žaisdami stalo žaidimus, turėjo arba pasirinkimą, atitinkantį jų pačių interesus, arba turėjo atsižvelgti ir į žaidimo partnerio interesus. Pasirodė, kad kone pusė nesavanaudiškų žaidėjų turėjo seseris.

Ankstesni Van Lange tyrimai taip pat parodė, kad kuo daugiau tėvu tapusio vyro šeimoje buvo seserų, tuo daugiau laiko jis praleidžia su savo vaikais. Tyrėjai mano, kad empatiško, rūpestingo elgesio, kurį dažniau demonstruoja seserys, pavyzdys pasąmoningai paveikia ir jų brolius. „Gali būti, kad berniukams, turintiems seserį, įsijungia natūralus impulsas saugoti ir globoti, kuris vėliau gyvenime įsitvirtina ir perkeliamas į kitus žmones“, – mano Van Langas.

„Moteriškasis identitetas grįstas panašumu, kadangi moteris visuomet galvoja apie kitą“, – sako Jungo analitikas Levas Hegaj. – „Ji – kolektyvinė būtybė, gamta ją programuoja galvoti apie būsimą vaiką. Tuo tarpu vyriškas identitetas yra grįstas skirtingumu – vyrui svarbu būti ne tokiam kaip visi. Iš čia didžiulis egoizmas, išreikštas individualizmas, agresyvumas, aktyvumas eksperimentuose. Ir šeimose su seserimis berniukai turi daugiau šansų perimti moteriškas vertybes ir nuslopinti vyriškas.“

Daugelis vyrų, aktyviai įsitraukusių į labdaringą veiklą, pripažįsta, kad stimulu jiems tapo žmonos. Prieš dvidešimt metų, kai Bilas Gatesas tik pradėjo kurti savo imperiją, jis atmetė pasiūlymą įsteigti labdaros fondą. Tuomet jis pareiškė, kad nori palaukti bent penkiolika metų prieš pradėdamas bet kokias pagalbos programas, tačiau jau kitais metais kardinaliai pakeitė savo nuomonę. O po trejų metų „Fortune“ žurnale Gatesas figūravo trečioje aktyviausių Amerikos filantropų sąrašo vietoje.

Kas gi lėmė šią metamorfozę? Per tuos metus jis vedė ir susilaukė pirmojo vaiko. Mergaitės.
Pats Gatesas atvirai prisipažįsta, kad du patys artimiausi jam žmonės – mama Mary ir žmona Melinda – tapo tokio staigaus jo interesų pasikeitimo katalizatoriais. Per sūnaus vestuves Mary pasakė kalbą. „Svarbiausia ten buvo reminiscencija iš Voltero, kur buvo sakoma, kad didžiulė valdžia yra kartu ir didžiulė atsakomybė: iš to, kam daug duota, daug ir tikimasi“, – prisimena „Microsoft“ įkūrėjas, pridurdamas, kad jam tai tapo svarbia motinos pamoka. Ne mažiau aktyviai vyro labdaros iniciatyvas veikė ir Melinda, kuri ne tik dalyvauja jų bendruose projektuose, bet ir įkūrė savo fondą – „Giving Pledge“.

Moterys pradeda ir… laimi

Akivaizdu, kad moteriškumas šiuolaikiniame pasaulyje turi didesnį poveikį vyrams, nei vyriškumas. Iš dalies vyrams psichologiškai naudinga pasiduoti moteriškos subkultūros įtakai. „Šiuolaikinėje itin urbanizuotoje kultūroje tradicinės vyriškos savybės nėra paklausios“, – tikina Levas Hegaj.

„Daugiau nebeaktualus sunkus fizinis darbas ir agresyvumas, būtini kariui ar žemdirbiui. Sėkmę apsprendžia lankstumas, kūrybiškumas, emocinis ekspresyvumas, komunikabilumas – tai yra, savybės, daugiausia būdingos moterims. Nenuostabu, kad moterų vaidmuo visose sferose išaugo, o vyrai, netekę tradiciškai vyriškų užsiėmimų, ryžtingai feminizuojasi.“

Neatsitiktinai ir dukterys savo poveikiu tėvams „nugali“ sūnus. Senovinėse, tradiciškai agrarinėse bendruomenėse berniukai buvo vertinami kaip darbo jėga, gynėjai ir paveldėtojai, jiems buvo teikiama pirmenybė. Šiuolaikiniame Vakarų sociume situacija priešinga.

„Visuomenė skatina ankstyvą jaunų vyrų atsiskyrimą nuo šeimos, savo interesų priešpastatymą tėvų vertybėms bandant išreikšti savo individualumą“, – sako Levas Hegaj. – „Todėl tėvams su berniukais kyla daugiau problemų. Mergaitės dabar taip pat vertinamos kaip darbo jėga, ir netgi patikimesnė. Iš jų labiau laukiama palaikymo senatvėje, kadangi jos koncentruojasi į santykių išsaugojimą ir konservatyvias vertybes. Gali būti, kad dar ir todėl mergaitės gimimas tėvams asocijuojasi su gerove ir saugumu, o tai leidžia jiems atsipalaiduoti ir „pagerėti“.

Vyrams naudinga būti dosniems?

Lyginamoji vyrų ir moterų altruizmo analizė parodė, kad vyrų dosnumo pasireiškimai paprastai lydimi didžiulio aplinkos palaikymo ir dėkingumo. Moterų geri darbai paprastai priimami kaip savaime suprantamas dalykas ir jie nesukelia tokio malonaus nustebimo, kurį dovanoja netikėtai kilnus vyro poelgis. Tai, atrodytų, leidžia mums kalbėti apie tai, kad vyrams būti dosniems labiau apsimoka.
„Iš tikro viskas kiek sudėtingiau“, – sako Adamas Grantas. „Vyrus, kuriuos darbe vertina kaip labai jau gerus ir nemokančius pasakyti „ne“, rečiau paaukština ir pakelia atlyginimą. Aplinkiniai juos myli, tačiau didelėse korporacijose jie uždirba keturiolika procentų mažiau lyginant su kolegomis, kurie labiau susikoncentravę į savo pačių interesus.

Tokioje pat situacijoje moterys, kurios, visuotinai pripažinta nuomone, turi gerą širdį, uždirba vos penkiais procentais mažiau nei likusios. Taip pernelyg didelis moteriškų bruožų akcentavimas tam tikromis aplinkybėmis vyrams gali pakenkti.“

Ar tai reiškia, kad altruizmo pozicija, be galimo moralinio paskatinimo iš aplinkinių pusės, daugiau jokios praktinės naudos pačiam žmogui nesuteikia? Tai ne visada tiesa. Veterinarų grupės darbo tyrimas parodė, kad moterys, skirtingai nei jų kolegos vyrai, kur kas labiau atjausdavo gyvūnų savininkus ir imdavo iš jų mažesnį užmokestį. Tačiau jos neprarasdavo savo pajamų, kadangi įgydavo lojalių klientų. Šis pasiekimų ir rūpesčio artimu balansas suteikė joms didesnę finansinę sėkmę, lyginant su vyrais veterinarais.

Nenuostabu, kad vyrai, konkuruodami su moterimis, taip pat yra priversti parodyti daugiau lankstumo ir supratimo. „Be abejo, vyriškų vertybių kaitos veikiant moterims problema yra dvejopa“, – pastebi Grantas. „Įgydamas geriausių moteriškos prigimties bruožų, vyras neretai praranda ir svarbias savo identiteto savybes. Rasti pusiausvyrą tarp užsispyrimo ir griežtumo, kurių reikia norint siekti rezultatų, bei mokėjimo išklausyti ir užjausti artimą, būtino norint egzistuoti pasaulyje – tai vidinis iššūkis, kurį svarbu priimti šiuolaikiniam vyriškiui.“

Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.