Nadi Shodhana Pranayama
4 (1)

Tai kvėpavimo pratimas jogoje taikomas psichinės struktūros tonizavimui ir stiprinimui. Atsisėskite patogiai, stenkitės, kad stuburas būtų tiesus.

Didįjį ir rodomąjį dešinės (moterims kairės) rankos pirštus užlenkę prispauskit prie delno. Bevardį uždėkite ant mažylio. Taip gaunate Višnu mudrą (1 pav.).

Dešinės rankos nykščiu uždenkite dešiniąją nosies šnervę (moterims kairiąją) ir švelniai spausdami nurodytoje vietoje (2 pav.) išleiskite likusį plaučiuose orą pro kairiąją šnervę. Oras turi tekėti iš lėto, palengva ir švelniai.

Per tą pačią kairiąją šnervę lengvai ir švelniai įkvėpti. Atkimšti dešinę (moterim kairią) šnervę ir uždengti kairiąją mažuoju ir bevardžiu pirštais dešinės (moterim kairės) rankos. Iškvėpti. Pro tą pačią šnervę, nekeičiant padėties įkvėpti. Išlaisvint kairiąją šnervę, uždengti dešinę, iškvėpti. Įkvėpti.

Įkvėpimas per kairiąją šnervę, iškvėpimas per dešinę, įkvėpimas per dešinę, iškvėpimas per kairiąją (moterim priešingai, per dešinę …) – šie keturi procesai sudaro 1 pranajamos ciklą.

Pratimo trukmė – ne mažiau 12 ciklų, pageidautina – daugiau nei 20 ciklų.

(Svami Šivananda. Jogos terapija. Kijevas: Sofija. 1994, 307-308 p.)

Susiję rašiniai: Kvėpavimo pratimas protui nuskaidrinti (Dalai Lama)


Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 4]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.