Nelaimingas aš žmogus…
5 (2)

savastis

Ar dažnai susimąstote apie tai, kodėl žmonės jaučiasi nelaimingi? Pamąstykime šia tema drauge ir paieškokime priežasčių, iš kur kyla nelaimingumo būsena. Aš galvoju, kad žmonės nelaimingi jaučiasi tada, kai jų vidinis pasaulis užpildytas negatyvumu ir problemomis. Pradžiai pasižiūrėkime, kur yra viso to gyvenančio mūsų viduje ir žalojančio gyvenimus negatyvumo šaknys…

Vidinis negatyvas ir vidinio pasaulio problemos yra žemos savivertės, psichologinių traumų, griaunančių santykių pasekmė. Neigiami prisiminimai, saviaupgaulė, negatyvios programos, nuostatos, draudimai, šablonai, blokai, neigiamos emocijos, mintys – visa tai griauna žmogų iš vidaus.

Bet tai – ne baisiausias dalykas. Didžiausia priežastis yra ta, kad žmonės nenori pripažinti viso šio vidinio negatyvo egzistavimo. Žmonės nenori su juo išsiskirti. Žmonėms patinka plūduriuoti nelaimingumo būsenoje.

Kodėl? Atsakymas paprastas: žmonės tingi ką nors keisti savo gyvenime. Žmonės įprato nieko nedaryti dėl savęs ir savo sielos. Žmonės abejingi patys sau. Ir taip vyksta tol, kol gyvenimas neatsiunčia didelio sukrėtimo, reikalaujančio pokyčių.

Paklausikite savęs ir pasistenkite sąžiningai atsakyti:

  • Kaip dažnai jūs jaučiatės nelaimingi?
  • Ar atsiranda noras pagailėti savęs?
  • Ar kaltinate kitus dėl savo nesėkmių?
  • Jums trūksta meilės ir šiltų santykių?
  • Jaučiatės vieniši?
  • Ar jaučiatės aplinkybių, kitų žmonių ar praeities įvykių auka?
  • Ar sąmoningai siekiate susitvarkyti su pavydu, gėda, kaltės jausmu?
  • Ar sąmoningai dirbate su neigiamomis mintimis, emocijomis, griaunančiais santykiais?

Jeigu bent į kelis klausimus atsakėte teigiamai, pats laikas pradėti tikrųjų priežasčių paieškas. Ir ne kažku kitur, o savyje.

Pirmoji priežastis. Jūs turite per daug laisvo laiko.

Kaip jūs leidžiate savo laisvalaikį? Daugiausiai laiko jūs išeikvojate svarstymams apie tai, kokie jūs nelaimingi. Prigulate ant sofos prieš televizorių, įsijungiate antrarūšį serialą ar kriminalines naujienas ir pradedate savęs gailėti. Kodėl? Todėl, kad taip lengviau. Nereikia nieko daryti. O kam? Na, pavyzdžiui, knygą paskaityti ar mokytis užsienio kalbą. Ne, jokiu būdu! Juk reikia pastangų. Jau geriau pagulėsiu, aš juk toks nelaimingas žmogus!

Antroji priežastis. Jums patinka jaustis nelaimingais.

Jūs patiriate nepaaiškinamą malonumą nuo savo kančios. Kodėl gi taip vyksta? Todėl, kad jūsų gyvenime nėra daugiau jokių malonumų. Naujos pažintys, filmai, knygos, kelionės, pasivaikščiojimai, gamta, hobis. Ne, o kam? Juk reikės pasijudinti. O aš nenoriu. Geriau jau kentėsiu. Taip įprasta ir daryti nieko nereikia. O kentėti galima ir horizontalioje padėtyje ant lovos.

Trečioji priežastis. Jūs nejaučiate gyvenimo pilnatvės be neigiamų jausmų.

Kodėl? Todėl, kad jūs bijote pasilikti be negatyvo viduje ir išorėje. O kodėl jūs bijote? Nes galvojate, kad apsivalę nuo vidinio negatyvo, jūs pajausite vidinę tuštumą ir atsidursite išorinėje vienatvėje. Tuštuma ir vienatvė jus gąsdina. Ką gi reikia padaryti, kad liautumėtės bijoti? Visų pirma, užpildykite savo vidinį pasaulį savimi ir savo nuostabiausiomis vertybėmis. Tada jūs suprasite, kad gyvenimas visai įdomus, ir pirmiausiai – su pačiu savimi. Tuomet jūs tapsite įdomūs ir kitiems žmonėms. Palengva išgaruos kankinantys vidinės tuštumos ir išorinės vienatvės pojūčiai.

Ketvirta. Jūs patys atimate iš savęs meilę.

Jūs patys atsisakote meilės sau ir kitiems žmonėms, eikvodami jėgas svetimiems tikslams ir pasiekimams. Kai nėra meilės, žmogus jaučiasi nelaimingas. Todėl labai svarbu turėti savo norus, tikslus ir tvirtai jų siekti. Tam, pirmiausiai, reikia išsigryninti savo vidinių vertybių sistemą, kuri kyla iš jūsų širdies ir užpildo jus meile.

Penkta. Jūs nemokate atleisti.

Nuolatinis senų nuoskaudų išgyvenimas paverčia jus nelaimingu žmogumi. Todėl labai svarbu išmokti atleisti ir paleisti savo praeitį. Ne dėl kitų. Dėl savęs.

Šešta. Jūs negyvenate dabartimi.

Jūs nuolat išgyvenate dėl praeities arba nerimaujate dėl ateities. Jūs tiesiog neturite laiko gyventi laimingą gyvenimą dabar.

Septinta. Jūs kenčiate vardan dar didenės kančios.

Kokie jūsų tikslai ir siekiai? Jeigu jūs nežinote, ko norite, neturite savo tikslų ir siekių, jų vietą užima kančia. Gaunasi taip, kad nuolat kentėdami, jūs ruošiatės dar didesnėms kančioms ateityje.

Todėl, jeigu norite pakeisti situaciją, pradėkite savo kančią naudoti savo tikslų išgryninimui. Kaip? Be ko jūs jaučiatės nelaimingi ir kenčiate? Eikite tenai, pakeliui išsivalydami nuo kančios šaltinio.

Pritaikėte kažką sau? Tai – gera žinia. Dabar jūs turite galimybę pakeisti situaciją į geresnę pusę, savanoriškai atsisakydami tų dalykų, kurie daro jus nelaimingais.

Ištrauka iš I. Olchovskaja knygos “Atspindys” 

Vetrtė Ilona Tamošiūnienė | 108studija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.