fbpx

Netikėtumo jausmas padeda lengviau pažinti pasaulį
0 (0)

Caucasian boy shouting in backyard

Nuostaba skatina vaikus tyrinėti pasaulį. Jie siekia geriau susipažinti su reiškiniais, kurie neatitinka turimų žinių ir lūkesčių, teigia amerikiečių mokslininkai.

Vaikai pažįsta pasaulį naudodamiesi tomis žiniomis, kurios jiems įgimtos. Jeigu kuris nors objektas viršija vaiko lūkesčius, jis ne tik sutelkia į jį savo dėmesį, bet ir stengiasi apie jį sužinoti kuo daugiau, rašoma „Science Daily”.

Psichologai iš Džono Hopkinso universiteto (JAV) atliko keturis eksperimentus su 11 mėnesių mažyliais. Iš pradžių mokslininkai stebėjo, kaip vaikai reaguoja į prognozuojamus ir neprognozuojamus daiktus. Vienos grupės vaikai matė kamuolį, kuris riedėjo nuožulniu paviršiumi ir sustodavo ties jais. Kitoje grupėje mažyliai stebėjo kamuolį, kuris tarsi stebuklo dėka „pereidavo” sieną. Tuo kamuoliu, kuris riedėjo įprastai, vaikai nesidomėjo, tačiau juos nustebinusį objektą stengėsi atidžiai apžiūrėti.

Be to, tyrėjai pastebėjo, jog vaikai stengėsi patyrinėti jų lūkesčius pranokusį kamuolį netgi tada, kai jiems siūlė naujų žaislų, kurie nedarė „stebuklų”.

„Mes manome, kad vaikai naudojasi įgimtomis žiniomis apie pasaulį, kad prognozuotų įvykius. Kai jų prognozės pasirodo esančios neteisingos, netikėtumas tampa motyvu daugiau sužinoti”, – aiškina psichologai.

Mokslininkai nustatė, kad vaikai ne tik nori daugiau sužinoti apie neprognozuojamą objektą, bet ir siekia perprasti jį. Pavyzdžiui, kai vaikams atrodydavo, kad kamuolys pereina kiaurai sieną, jie tikrino jo tvirtumą daužydami jį į stalą. Kai mažyliams rodydavo, kad žaislinis garvežiukas „skraido ore”, jie tarsi tikrindavo žemės traukos dėsnį mėtydami jį ant grindų.

Tyrėjams tai leidžia manyti, jog vaikai taip tikrino savo hipotezes, kurios galėtų paaiškinti keistą kamuolio „elgesį”.

„Vaikų elgesys – ne šiaip refleksinis atsakas į naują situaciją, bet bandymas giliau panagrinėti tas pasaulio savybes, kurios neatitiko jų lūkesčių”, – pabrėžia psichologai.

Kito tyrimo metu Vašingtono universiteto (JAV) mokslininkai sužinojo, kad vienerių metų vaikai turi teisingumo pojūtį. Šio amžiaus mažyliai renkasi žaisti su tais, kurie su jais elgiasi sąžiningai.

Parengė: ve.lt

Iliustracija: © Marc Romanelli/Blend Images/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.