Nežinau kaip elgtis, kai manim netiki
0 (0)

manim-netikiKlausimas:

Sveiki.  šioje situacijoje, todėl klausiu specialisto. Tikiuosi galėsite padėti. Vaikinas mane apkaltino dalyku, kurio nepadariau. Jis išėjo į dušą ir paliko kambaryje telefoną. Grįžęs pareiškė, kad neranda ir beieškodamas vis prieidavo ir pasakydavo „atiduok telefoną”, kilnojo visus daiktus iš eilės. Tada trumpam nuėjo į vonią, bet ten nerado, todėl grįžo į kambarį. Tęsė savo telefono paiešką. Ir tada kaip jis teigė rado tarp mano knygų. Neva kai jis išėjo, aš padėjau jį tarp knygų. Asmeniškai nemačiau kaip jį ištraukė iš po mano knygų. Jei iš ten ištraukė, tai gal pats ir pastūmė į knygas, kai viską kilnojo. Bandžiau jam taip pasakyti, bet sulaukiau tik „Tau atrodo aš toks durnas, juk būčiau jautęs telefoną, kai ieškojau pirmą kartą tarp knygų. Jeigu būčiau liepęs atsistoti ar būčiau radęs telefoną po užpakaliu?”. Tada pasakė, jog nereikėjo man jo slėpti tarp savo knygų. Aš jam aiškinau, kad jo net neliečiau. Bet jis tik atsakė, „kaip tu drįsti dar taip sakyti”. Labai įsižeidžiau, kad mane taip kaltina, visą naktį praverkiau ir negalėjau kalbėti su juo 3 dienas. Kai galiausiai pyktis nuslūgo, pradėjau vėl su juo bendrauti, kartu įspėjau, kad per pietus nebūsiu namuose, nes eisiu į universitetą. Tada jis atsake: supratau, tai jau šiandien ryte, nes pamačiau užrašą:”guns, boobs and notes ir mane labai prajuokino”. Aš jam pasakiau, kad tikrai negalėjo būti žodžio boobs. O jis atsakė „nežinau koks kitas žodis galėjo būti su raidėm, b,o,o,b,s”. Kai išėjo į darbą praverčiau visus savo dokumentus ir pamačiau, kad ten parašyta „cans, books&notes”. Nežinau kaip elgtis tokiose situacijose, kai esi kaltinamas tuo, ko nepadarei, nes kuo daugiau teisinuosi, tuo mažiau tiki ir pyksta. Ką tokiose situacijose sakyti, kad žmogus nurimtų ir pagalvotų, kad gal buvo ne taip, kaip jis įsivaizduoja?

Atsakymas:

Labas

Laiške rašai, jog tenka susidurti su situacijomis, kai tarsi dėl menko nesusipratimo tenka patirti tikras jausmų audras. Artimai bendraujant kartais taip nutinka, jog žmonės paprasčiausiai nesusikalba. Paprastose kasdieninėse situacijose nesusikabėjimas dažnai greitai išsprendžiamas ir didesnių problemų nesukelia. Tačiau kartais nutinka ir taip, kad nesusikalbėjimas pavirsta į daug emocijų keliančia situaciją. Jūsų atveju taip nutiko dėl subjektyvios tiesos suvokimo.

Kiekvienas žmogus yra individualus savo mąstymu ir kiekvienas kiek kitaip suvokia kas yra tiesa. Tai yra netgi didžių mokslininkų ginčų objektas. Ar iš tiesų kiekvieno mūsų suvokiama tiesa yra tikroji tiesa? Ar stalas,kokį mes jį suvokiame yra tikrai toks? Dažniausiai prieinama išvados, jog kiekvienas daiktas ar bet koks objektas yra suvokimas tik per mūsų mąstymo ar kitų kognityvinių procesų prizmę. Ir tai reiškia, kad tu ir tavo draugas tokiose situacijose ”matote” tiesą, kuri kiekvienam yra tiesa, bet tarp savęs skiriasi. Ir atsakant į tavo klausimą, tikriausiai nėra jokio objektyvaus būdo įrodyti kitaip nei tu tai matai.

Tačiau yra kitas kelias. Šioje tavo įvardintoje situacijoje galima įžvelgti keletą dimensijų – pirmoji tai pati situacija, kurią jau pakomentavau aukščiau, antroji dimensija yra tavo jausmų pasaulis, o terčioji jūsų tarpusavio santykiai. Ir šitose dimensijose būtų galima ieškoti gilesnio sprendimo. Labai sunku būtų konkrečiai įvardinti ką reikėtų daryti, nes dar trūksta tam tikros informacijos.

Pavyzdžiui, kas šioje situacijoje nulėmė, jog tau sukilo tiek daug jausmų? Būtų galima paspėlioti, jog galbūt taip įvyko dėl kažkokių gilesnių jūsų santykių peripetijų, įtampos santykiuose, nemokėjime (tiek tavo, tiek partnerio) išsakyti savo mintis, spręsti konfliktus, diskutuoti. O galbūt tai galėjo būti tavo nepasitikėjimas savimi ir per tai pasireiškiantis žūtbūtinis noras laimėti diskusiją ar tiesos įrodymu parodant savo viršenybę. O galbūt tas nepasitikėjimas savimi būdingas ir tavo partneriui? Galbūt jūs abu ar kuris nors vienas iš jūsų esate napatenkintas santykiais ar kuriais nors objektais ir tai neišsakote, o tuos neigiamus jausmus perkeliate į kasdienes situacijas, kurios tampa konfliktinėmis?

Klausimų turbūt būtų labai daug,o visus juos atsakius ir įvertinus visas aplinkybes turėtų atsirasti ir sprendimas. Galbūt tereikia atvirai pasikalbėti ir išsiaiškinti, kas jums abiems santykiuose nepatinka, ugdyti pasitikėjimą savimi ir kurti stabilius, emociškai saugius ir pasitikėjimą skatinančius santykius.

Psichologė Audronė Salygienė
vitadelux.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.