Nežinau ko noriu iš gyvenimo
5 (1)

gyvenimo-prasmeKlausimas:

Sveiki,
nežinau ko noriu iš gyvenimo.. Nežinau kokią profesiją rinktis, man 26 metai, įstoju vienur, kitur – atrodo smagu, bet metu mokslus, kaip sudėlioti gyvenimo prioritetus ir vertybes? Kaip labiau pasitikėti savimi, turėti tikslą ir jo siekti?

Dėkui už atsakymą

Atsakymas:

Miela Joana, (vardas pakeistas)

Iš Tavo laiško suprantu, kad vis dar ieškai savo gyvenimo kelio, prasmės, nori išsiaiškinti savo prioritetus ir vertybes.

Tai, kad parašei mums, puiku, nes norint rasti gyvenimo prasmę, visų pirma reikia pradėti jos ieškoti. Viskas ką Tu darei iki šiol (įstojai vienur, kitur, mesdavai mokslus) atvedė ten, kur esi šiandien. Tavo pasirinkimai ir veiksmai kuria pačios Tavo likimą. Todėl ir kyla klausimas: kokią prasmę nori turėti gyvenime? Į šį klausimą gali atsakyti tik Tu.

Gyvenimo prasmės siekis – tai savo gyvenimo tikslų vykdymas. Tai gana sunkus uždavinys, bet jį išspręsti būtina. Žingsnis po žingsnio gali pradėti atrasti dalykus, kurie Tau suteikia daugiau laimės bei padeda realizuoti save. Tai nuo ko pradėti?

Kiekvieną žmogų motyvuoja skirtingi dalykai. Todėl paklausk savęs, kas Tau teikia malonumo, kas suteikia energijos? O tai, kad „stumi” dieną po dienos studijose, o grįžus nejauti jokio pasitenkinimo, yra ženklas , kad eini ne savo keliu.

Tikėtina, kad didesnę dalį vertybių suformuoja aplinka, o ne pats žmogus. Todėl daugiau panarstyk savo viduje, pagalvok ko nori Tu iš gyvenimo (pasvarstyk kieno lūkesčius iki šiol bandai įgyvendinti), kokių turi svajonių?

Prirašyk daug tikslų ilgai negalvodama: pvz. sukurti šeimą, turėti vaikų, tapti turtingu ir t.t. Sudėliok šiuos tikslus pagal svarbą. Tada pažaisk, pagalvok, jei gyvenime reiktų pasirinkti tik vieną tikslą, kurį pasirinktum.

Prie savo surašytų tikslų surašyk, kiek kuriam jau dabar skiri laiko? Ką galėtum pakeisti savo gyvenime, kad savo tikslui galėtum skirti daugiau/daugiausia laiko.

Jeigu sunku bus Tau atsakyti į šiuos klausimus, kas daro Tave laimingą, pradėk rašyti kiekvienos dienos veiklos planą. Kas tą dieną Tau nutiko geriausiai, kas ne taip gerai pavyko bei kokie jausmai kilo? Po savaitės apžvelk savo užrašus ir palygink savo jausmus, kurių daugiau.

Ką daryti dėl profesijos?

Prisimink vaikystės troškimus, atrask tuos dalykus, kurie tuomet tau buvo aistra. Pamėgink nueiti į filmą, pasvajok…Pajausk, kaip atgimsta viduje smalsumas gyvenimui? Mėgaukis ta veikla, kuri Tau teikia malonumą. Kai užpildysi savo gyvenimą naujais jausmais, imsi kurti rytojų, labiau pradėsi pasitikėti ir savimi.

Linkiu sėkmės!

Raimonda Bliūdžiuvienė
Psichologė, Marijampolė
El. p.: pasraimonda@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

3 Responses

  1. Asta parašė:

    Nueik ijogos kursus,medituok ir ieskok,ir atrasi save…

  2. kepalas parašė:

    imk paskola is banko tikrai gyvenimo tikslas bus iki gyvenimo galo garantuotas. Mokslai ? Mesk juos ir nesuk daugiau galvos apie juos, tai tik laiko svaistymas, naudos jie neduos. Visko gali ismokti pats, tik reikia atsiversti reikiama knyga. Tik va… diplomo niekas neduos. Tikslu rasymas, planavimas… suprask viena – pinigai pasauli suka. Nori tureti pinigu ? Kuo didesnis busi besirdis, suskis, tuo daugiau ju turesi, o tada prasiples galimybes.

  3. Incognito parašė:

    :DDD jooo. Kepalas, gerai varai. Tikras kepalas. Prikepęs toks, pajuodęs. Gaila duonos ir tešlos net gi. O galėjai patapti puikia duona, su kokiom razinom ir grūdais.
    Nežinau šiaip jau ką Tau dabar daryti. Nu, stenkis tuos juodulius nusigramdyti, gal dar liko kas viduje nprisvilę. Pasižiūrėk, tikiu kad Tu gali. Bet atmink, tik TU pats tai gali, kiti nenugramdys Tavęs. ;)
    Peace, bro.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.