fbpx

Nuotaikos sutrikimai
0 (0)

Psichikos sutrikimai bendrai skirstomi į valios, elgesio mąstymo, atminties ir etc. Įvairios depresijos formos, bipoliniai ir dar keli sutrikimų tipai priskiriami prie emocijų sutrikimų arba kitaip nuotaikos, o seniau dar vadinamų afektinių sutrikimų.

 Nuotaikos sutrikimų paplitimas

Sunkūs nuotaikos sutrikimai pasitaiko 10-20 kartų dažniau, negu, pavyzdžiui, šizofrenija. Dažniausiai pasitaiko sunki unipolinė depresija.

Lytis. Remiantis Nacionalinės Sveikatos Tarybos metinio pranešimo (2001) duomenimis, moterų tikimybė susirgti didžiąja depresija svyruoja nuo 10 iki 25%; vyrų – nuo 5 iki 12%. Unipoline depresija dažniau suserga moterys, negu vyrai. Pasaulio gyventojų populiacijoje vienu metu didžiąja depresija serga 5-9% moterų, ir 2-3% vyrų.
Bipolinis sutrikimas sutinkamas žymiai rečiau. Viso gyvenimo eigoje bipolinis sutrikimas stebimas 0,4% – 1,6% visos populiacijos ir nėra pastebima reikšmingų skirtumų tarp lyčių.
Lietuva. Depresijos paplitimas tarp Lietuvos gyventojų nėra tiksliai žinomas. Kaip ir šizofrenijos atveju, turimi duomenys iliustruoja asmenų, kurie kreipėsi į gydymo įstaigas dėl depresijos, skaičių. Nuo 1997 iki 2001 metų pirmą kartą besikreipiančių dėl depresijos skaičius labai padidėjo.

Pav. Lietuvoje oficialiai besigydžiusių dėl depresijos skaičiai, pateikti 100 000 gyventojų. Iš Nacionalinės Sveikatos Tarybos metinio pranešimo, 2001.

Palyginus depresijos paplitimą Lietuvoje 2001 metais su pasaulinės literatūros duomenimis, pagal kuriuos depresija serga 4-6% gyventojų, ir tai, kad Lietuvoje dėl depresijos kreipiasi 0,2-0,4% gyventojų, galima daryti išvadą, jog daugelis jų negauna reikiamos pagalbos.

Nuotaikos sutrikimai ir amžius

Nors dauguma nuotaikos sutrikimų atsiranda jaunystėje bei viduriniajame amžiuje, panašios reakcijos gali išsivystyti bet kuriame gyvenimo etape: nuo vaikystės iki gilios senatvės.
Nors pakankamai retai, depresija gali būti stebima ir tarp mokyklinio amžiaus vaikų (iki paauglystės). Apie 2% mokyklinio amžiaus vaikų būdingi unipolinio sutrikimo simptomai; tuo metu, kitiems 2% būdinga lietinė lengvos depresijos forma. Net kūdikiai gali patirti t.t. formos depresiją, jeigu juos ilgam atskirti nuo žmogaus, prie kurio jie yra prisirišę (vadinamoji anaklitinė depresija).
Depresijos dažnumas ypatingai auga paauglystėje. Paskutiniai duomenys rodo, jog per 10 metų vidutinis susirgimo depresija paauglystėje amžius su laiku vis mažėja (t.y., suserga vis jaunesni).

Nuotaikos sutrikimai pagal DSM-IV

Diagnozė Pagrindiniai simptomai
Unipoliniaisutrikimai Distimja Ne mažiau kaip 2 metus (vaikams 1 m.) didesnį dienų skaičių ir didesnę dienos dalį individas jaučia depresišką nuotaiką, taip pat pasireiškia ne mažiau kaip dar 2 simptomai. Tačiau, kriterijai turi būti ne pakankamai sunkūs, kad atitiktų sunkios depresijos simptomus. Nėra pasireiškę manijos ar hipomanijos epizodai.
Didysis Depresinis Sutrikimas Individas dezadaptatyviai, depresiškai reaguoja į vieną ar kitą stresorių, kurio poveikis buvo juntamas 3 mėn. bėgyje. Simptomai kilę dėl netekties nėra įskaitomi. Dingus stresoriui 6 mėn. bėgyje turėtų išnykti ir simptomai.
Sunki Didžioji Depresija Pastebima, kad individas turėjo vieną ar kelis sunkios depresijos epizodus, bet be manijos ar hipomanijos. Simptomai: gili, stabili depresinė nuotaika arba abejingumas malonumams daugiau nei dvi savaitės. Turi pasireikšti 4 ar daugiau simptomai: blogas apetitas, nemiga, psichomotorinis sulėtėjimas, nuovargis, asmeninės kaltės ar menkumo jausmas, negebėjimas susikaupti, mintys apie mirtį ar savižudybę.
Bipoliniaisutrikimai Ciklotimija Dabar arba paskutinių 2 metų bėgyje individas išgyvena distimijos, o taip pat vieną ar kelis hipomanijos epizodus.
Bipolinis I Individas išgyvena sunkų depresijos epizodą (sunki depresija), sykiu anamnezėje yra vienas ar keli manijos epizodai.
Bipolinis II Individas išgyvena sunkų depresijos epizodą (sunki depresija), sykiu anamnezėje yra vienas ar keli hipomanijos epizodai.
Kiti sutrikimai Nuotaikos sutrikimai dėl somatinių susirgimų Ryškiai išreikšti depresijos simptomai, dėl susirgimo viena ar kita liga.
Nuotaikos sutrikimai dėl cheminių medžiagų Depresijos simptomai atsiradę dėl cheminių medžiagų poveikio, kaip pasekmė.

Visiems išvardintiems sutrikimams būdinga arba manija, arba depresija.

Manija – tai liguistai pakili nuotaika.
Depresija – tai liguistai liūdna, prislėgta nuotaika.

Vieni patiria tik depresiją, kiti depresiją ir maniją. Unipoliniai sutrikimai, kai patiriama tik depresija, sutinkami gerokai dažniau nei bipoliniai ar kiti emocijų sutrikimai. Gyvenimo eigoje apie 13% vyrų ir apie 21% moterų suserga depresija (Kessler et al., 1994).

Psichologė Julija Kozlovskaja

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. 2015-06-03

    Epidemiology for Advanced Nursing Practice

    About the AuthorDr. George E. MacKinnon III, is presently the Vice President of Academic Affairs of the American Association of Colleges of Pharmacy in

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.