fbpx

Nustok kritikuoti save
0 (0)

Kartais sunku atskirti, kur yra riba tarp kritikos sau ir objektyvaus savęs vertinimo. Kritika sau galime vadinti visą tai, ką neigiamo išreiškiame apie save. Tai gali būti komentaras apie savo išvaizdą: „aš per stora, pas mane celiulitas, neturiu stiliaus“ iki tokių nepastebimų dalykų, kaip „na, žinoma, aš juk pati kalta…galėjau daugiau dėmesio parodyti“; „aš viską moku, bet man dar būtinai reiktų nuvažiuoti į vieną parodą, kad galėčiau tikrai jaustis profesionale“,- visa tai yra netiesioginė kritika ir savęs nuvertinimas, nes šiuo metu esu menka ir neverta to ką uždirbu, to ką turiu, nes dar nebuvau ten, kur buvo visi kiti ir jie yra vertesni.

Tokio tipo kritiką sunkiau atpažinti ir gali prireikti daugiau laiko kol pavyks sąmoningai tai padaryti. Lengviausia pradėti ir atpažinti, kai kritika išreiškiama aiškiai ir tiesiogiai: „aš stora“, „esu grubi“, „žinai, man viskas krenta iš rankų“ – abejais atvejais būtina pasakyti sau STOP.

Mintis – tai energija, tad tikrai nėra reikalo apie save manyti blogai. Susilaikius nuo neigiamų išsireiškimų apie save garsiai ar mintimis, visas jas keisti į teigiamas: „aš nuostabi“, „mane žmonės mėgsta“, arba, jei sunku tai padaryti, bent jau nukreipti mintis į kitus pozityvius dalykus: pradėti svajoti, atkreipti dėmesį į gražų orą, mėgautis skania kava.

Kritika sau yra lyg gynyba, nes bijome ne pačios kritikos ar veiksmo, bet to jausmo, jei kažkas nepavyks, todėl iš anksto apsišarvuojame kaukėmis: „Va va, aš taip ir sakiau..“. O ar gali būti kitaip, jei mintys sukasi ir automatiškai pati elgiesi pagal savo minčių sudarytą planą? Tad nustok kritikuoti save bet kokia forma – pakeisk savo minčių planą. Jei sunku save girti, bent nukreik neigiamas mintis apie save į visai kitus, geriausia, pozityvius dalykus.

PRAKTIKA

Susirašykite pagrindines frazes, kuriomis save kritikuojate, peikiate, nuvertinate. Prisiminkite jų bent 10, jei yra ir daugiau. Dabar prie visų teiginių prirašykite: „ noriu tokia būti, aš noriu taip elgtis..“ (pvz.: aš noriu būti stora) Ir gerai pagalvok, ar tikrai to nori? Nenori? Tai kodėl tavo mintys apie tai, kokia nenori būti? Ar gali tapti kitokia, jei apie save galvoji ir kalbi  neigiamai, nuolat akcentuoji trūkumus tiek išvaizdoje, tiek elgesyje?

SVARBU: Tokia kokia esate dabar, save kūrėte nuo pat gimimo, tad jei norite tapti kitokia, labiau moteriška, laiminga, sėkminga, tikrai neužteks tik paskaityti knygų savaitę, ar mėnesį. Viena iš moteriškumo savybių –kantrybė – yra būtina, nes tam, kad keistumėtės, reikės keisti įpročius ir išvesti save iš komforto zonos. Sėkmės!

Atsimeni patarlę „Lašas po lašo ir akmenį pratašo“? Tikiu, kad ir Tu, pradėjusi eiti mažais žingsneliais link savęs tokios, kokia nori būti, būtinai tai pasieksi.

Sėkmės!

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | charizmatiskamoteris.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.