Paauglio žodyno vertimas
0 (0)


Iliustracija: Parker Gibbons / Unsplash

Kai mielas, paslaugus, smalsus ir Jus be galo mylintis vaikas virsta mažu atsikalbinėjančiu, savęs ir savo emocijų nesuvaldančiu ir nesuprantančiu mažuoju paaugliu, neretam suaugusiam reikia pasitelkti visą turimą kantrybę ir paauglio žodžių nepriimti tiesiogiai. Beje stebime, kad šiuolaikiniams vaikams paauglystės užuomazgos pradeda reikštis apie 9-10 metus. Ir jie neblogai nusimano, ką reiškia būti paaugliu (maištauti, ir atsikalbinėti).

Taigi pažiūrėkime, ką slepia dažni paauglio pasakymai:

Ką sako paauglys

Kaip reikėtų suprasti

Kaip reaguoti suaugusiam žmogui

Man vienodai, gali nubausti. Man bausmė rūpi, bet nenoriu išsiduoti, nes jei apsimesiu, kad man vienodai, gali būti, kad manęs nebaus. Laikytis susitarimų ir jei paauglys nesilaikė taisyklių, jį nubausti.
Atsiminkite, kad paaugliui rūpi, net jei jis visu elgesiu demonstruoja, kad jam nesvarbu.
Visos mamos leidžia, o tau kažkas negerai… Aš nenoriu išsiskirti iš kitų, noriu būti kietas, kaip tas vaikas, kurio mama jam viską leidžia. Taip pasakius mama gali pakeisti savo nuomonę. Laikytis susitarimų. Nepasiduoti manipuliacijoms, tik nepamiršti augant vaikui suteikti daugiau teisių, laisvės ir pareigų.
Atsikniskit; atstokit… AŠ noriu pabūti vienas. Kažkas vyksta su manimi ir aš nelabai tai suprantu ir negaliu šią akimirką suvaldyti. Suteikti paaugliui erdvės, leisti pabūti vienam, susigaudyti savo jausmuose ir mintyse.
Nu ir ką man padarysi? Bandau tavo kantrybę. Tikrinu ribas. Priminti paaugliui kokios taisyklės galioja namuose. Kokios laukia pasekmės, jei nesilaikoma susitarimų. Ribos paaugliui suteikia saugumo jausmą. Per daug nebediskutuoti apie dalykus, kurie yra sutarti, kai visi būna ramūs.
Nežinau… nežinau… Nenoriu pasakyti, arba gėda, arba, arba noriu, kad paliktumėte mane ramybėje tikrai šiuo metu nežinau… O koks būtų atsakymas, jei žinotum? Pagalvok ir atsakysi man vėliau.
Keiksmažodžiai Aš noriu būti, kaip kiti bendraamžiai, keikiuosi, nes keikiasi suaugę, noriu būti suaugęs Nesikeikti pačiam, demonstruoti tinkamą pavyzdį, aiškinti kur ir kokiame kontekste galima vartoti necenzūrinius žodžius.
Grasus durų trenkimas Man reikia erdvės, noriu pabūti vienas. Leisti pabūti vienam.

O kokie paauglio žodžiai labiausiai erzina Jus? Parašykite, pabandysime išversti.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė

Daugiau apie paauglius ir paauglystę seminare Kaune „Paauglystė. Tykantys pavojai ir iššūkiai“

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.