fbpx

Pablogėjusiam miegui gydyti vaistai nėra tinkamiausias pasirinkimas
0 (0)

Pastarąjį pusmetį labai suprastėjo miegas. Dažnai neišsimiegu. Vakare negaliu ilgai užmigti, o ryte labai sunku keltis. Esu sveika, sporto klube lankausi porą kartų per savaitę. Vaistų jokių nevartoju. Kokios priemonės ar būdai galėtų man padėti?
Simona, 21 m.

Sveikas miegas – visaverčio gyvenimo pagrindas. Tik gerai išsimiegojęs žmogus yra darbingas, kupinas jėgų ir gali džiaugtis gyvenimu. Tad kokios gi yra kokybiško miego paslaptys?

Išbalansuoja laiko sukinėjimas

Miegas gyvybiškai būtinas mūsų organizmui. „Yra laikas, kada organai turi dirbti, o kada ilsėtis. Jei nėra atsigulama ir kūnas nebūna horizontalioje padėtyje tarp 23–3 valandos, per keletą metų galima stipriai sugadinti sveikatą“, – pastebėjo gydytojas, manualinės terapijos specialistas Alfredas Maruška.

Pasak jo, labiausiai miego ritmą išbalansuoja laiko sukinėjimas. Kitas dalykas – patys žmonės nesilaiko pagrindinių miego higienos taisyklių.

„Miegamajame neturi būti kompiuterio, telefono, televizoriaus. Per daug palenkus galvą prieš miegą dar spoksant į telefoną paveikiami taisyklingą stuburo padėtį užtikrinančių raumenų įtampos centrai, esantys šalia akių judesių branduolių“, – sakė A.Maruška.

Sveiko miego abėcėlė

Pasak didelę darbo su miego sutrikimų kamuojamais žmonėmis patirtį turinčios gydytojos neurologės prof. Vandos Liesienės, pablogėjusiam miegui gydyti vaistai toli gražu nėra tinkamiausias pasirinkimas.

„Pirmiausia žmogus turėtų pats sau atsakyti į klausimą, kas jam trukdo išsimiegoti: kūnas ar galva, skausmas ar mintys, pilvas ar nugara? Tada jau ieškoti sprendimo.

Galbūt žmogui reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip prieš miegą maitinasi, kokios temperatūros ir šviesumo yra kambarys, ar kasdieną atsigulama panašiu laiku. Kiek sudėtingesni dalykai – išmokti atsipalaiduoti, tam taikomos specialios metodikos“, – vardijo gydytoja.

Pašnekovė pabrėžė, kad svarbu suvokti, jog kuo aktyvesnė bus diena, tuo intensyvesnis miegas naktį. „Apskritai reikėtų išmokti įsiklausyti į organizmą, pajusti, kada ateina miegas“, – kalbėjo V.Liesienė.

Ką pasiklosi, taip išsimiegosi

Ne mažiau įtakos užmigimui ir kokybiškam miegui turi tai, ant ko miegame. Pasak profesorės, geriausiai užmiegama, kai gerai parinktas čiužinys ir pagalvė leidžia atsipalaiduoti bei užtikrina anatomiškai teisingą kūno padėtį.

„Miegantys kietose lovose dažniau keičia padėtį negu tie, kurie pasirenka jiems tinkančius čiužinius. Jį tinkamai išsirinkti ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, kurie dažniau turi stuburo problemų, kenčia skausmus. Ypač pagalvės ir sprando pozicija turi būti taisyklinga“, – pastebėjo gydytoja.

Specialistė patarė, kad išsirinkti čiužinį kiekvienam reikėtų individualiai stebint, kaip jo kūnas reaguoja. Jei vargina gastroezofaginis refliuksas, miegant reikėtų pakelti ne tik galvą, bet visą viršutinę kūno dalį.

Tačiau lova neturėtų būti ir per minkšta. „Tuomet raumenys lieka įsitempę, žmogus miega lyg „pakabintas“. Jau spėta atsikąsti ir anksčiau taip reklamuotų vandens lovų. Jose gulint stuburas per daug išsilenkia, sukeliamas miego nestabilumas“, – pastebėjo A.Maruška.

Tarp kitko

Miego palaikymo sutrikimai (pavyzdžiui, nubudimai), nekokybiškas miegas, be poilsio jausmo – vienas ankstyvųjų depresijos požymių.

Kad nugara pakankamai atsipalaiduotų, rekomenduojama po juosmeniu pasidėti blauzdos storio specialų volelį, o po kaklu – dilbio storio.

Aigustė Tavoraitė | lsveikata.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.