Pagalbos sau gidas seksualinę prievartą patyrusiems vyrams
5 (1)

Dr. Gary Foster ir Dr. Cameron Boyd „Pagalbos sau gidas seksualinę prievartą patyrusiems vyrams“ (2018)
Išleido: KOPŽI
Puslapiai: 60
Atsisiųsti: PDF

Knygos tikslas – padėti suaugusiems vyrams įveikti problemas, susijusias su praeityje arba visai neseniai patirta seksualine prievarta. Taip pat leidinys gali pasirodyti aktualus besidomintiems traumų psichologija, psichologinę pagalbą teikiantiems specialistams, socialiniams darbuotojams, emocinės pagalbos savanoriams, psichologijos studentams ir visiems, kas yra susidūrę su šia tema.

  • Seksualinė prievarta arba seksualinis smurtas yra bet koks seksualinio pobūdžio elgesys prieš kito asmens valią arba be jo sutikimo.
  • Seksualinės prievartos metu gali būti naudojamas fizinis smurtas, tačiau vien tai, kad nėra fizinio smurto, nereiškia, kad nėra ir seksualinės prievartos.
  • Seksualinė prievarta dažnai yra susijusi ir su tokiomis prievartos rūšimis, kurias nustatyti nėra paprasta, pvz., su emociniu manipuliavimu, grasinimais ar šantažu.
  • Seksualinės prievartos metu gali būti patiriamas tiesioginis fizinis suartėjimas, tačiau nebūtinai. Seksualine prievarta taip pat yra laikomi atvejai, kai asmuo yra verčiamas stebėti ar sakyti tai, ko nenori.
  • Seksualinį smurtą gali patirti bet koks žmogus, neatsižvelgiant į jo lytį ar statusą, kai asmuo ar grupė asmenų pasinaudoja savo pranašumu (fiziniu, emociniu, finansiniu ar kitokiu) siekdami jėga priversti kitą asmenį jiems paklusti.
  • Seksualinio pobūdžio nusikaltimus gali vykdyti bet kurios lyties ir padėties asmenys.
  • Seksualinė prievarta yra nusikaltimas.

Prašyti kitų žmonių pagalbos ir ją priimti yra taip pat normalu kaip ir siūlyti savo pagalbą tiems, kuriems jos reikia. Seksualinę prievartą patyrusiems vyrams neretai yra sunku patiems pasirūpinti savimi. Labai dažnai vyrai patiria visuomenės spaudimą, jog „reikia būti tikru vyru“, tačiau kiekvienas vyras yra individualus.

Visi vyrai turi savo nuomonę apie tai, ką reiškia būti vyru. Žmogaus lytis yra labai svarbi jo tapatybės dalis. Nors žmonės yra skirtingi, vyrai dažnai susiduria su tam tikru visuomenės spaudimu dėl to, kaip jiems derėtų elgtis, jaustis ir galvoti. Šis spaudimas lemia jų elgesį skirtingose situacijose. Vyrai gali patirti spaudimą, kad:

  • spręstų problemas savarankiškai;
  • visada kontroliuotų situaciją;
  • rodytų labai mažai emocijų;
  • niekada nepripažintų, kad yra pažeidžiami.

Kartais gyvenime šios savybės išties praverčia. Kritinėje ar ekstremalioje situacijoje arba tam tikros profesijos žmonėms gebėjimas „išlaikyti šaltą protą“ arba nepalūžti yra itin svarbus ir vertinamas darbdavių (dirbant pagalbos tarnybose, ginkluotose
pajėgose ar verslo įmonėse). Tačiau dėl daromo spaudimo būti „tikru vyru“ yra apribojamos vyrų galimybės – jie užsisklendžia nuo aplinkinių, vengia kalbėtis apie savo išgyvenimus.

Dėl šių lūkesčių vyrai tampa itin savikritiški. Tokių vertinimų jie gali išgirsti ir iš savo artimos aplinkos žmonių. Todėl svarbu įsisąmoninti bei prisiminti, kad ir kas be nutiktų – kiekvienas žmogus vertas rūpesčio savimi ir nusipelno visaverčio gyvenimo. Priimkime kitų pagalbą.

2018 lapkričio 12 dieną Lietuvos nacionalinėje (M. Mažvydo) bibliotekoje vyko gido pristatymas bei diskusija seksualinė prievartos ir pagalbos vyrams tema.Diskusijoje dalyvavo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė Dovilė Šakalienė, Vilniaus vyrų krizių centro steigėjas ir konsultantas Algis Davidavičius, psichologė-psichoterapeutė, VšĮ „Krizių įveikimo centras” direktorė Simona Glodenienė, pokalbį moderavo LRT radijo žurnalistas Mindaugas Jackevičius.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.