Pagrindinis vaikų auklėjimo principas
0 (0)

Iliustracija: Hari Mohan / Pixabay

Aš nuoširdžiai tikiu, kad vaiką mes pirmiausia auklėjame savo pavyzdžiu. Jei vaikas auga šeimoje, kurioje vyrauja saugi atmosfera, vaikas gauna pakankamai meilės ir ribų, nepaisant visų auklėjimo ir auginimo iššūkių, vaikas užaugs geru žmogumi. Viskas labai paprasta, bet sudėtinga, nes tada reikia DARYTI, o ne sakyti.

Ko aš noriu: Ką turiu pats daryti:
Noriu, kad vaikas gerai mokytųsi. Pradėkite mokytis, lankykite tobulėjimo kursus, mokykitės naujos kalbos, įsigykite enciklopedijų, žiūrėkite mokslo populiarinimo laidas, eikite į muziejus. Trumpiau – savo pavyzdžiu parodykite, kad mokslas Jūsų šeimoje yra vertybė, o mokytis yra smagu.
Noriu, kad vaikas neatsikalbinėtų ir klausytų. Pradėkite klausyti savo antrosios pusės, išgirskite jo nuomone ir pagarbiai reaguokite į kritiką.
Noriu, kad vaikas būtų tvarkingas. Tvarkykitės, kai vaikas gyvens savo namuose, jis ir bus tvarkingas, o grįžęs į Jūsų namus vėl atsipalaiduos. Tik neperspauskite su tvarka, kad neįsijungtu pasipriešinimas.
Noriu, kad vaikas laisvai bendrautų ir nebijotų naujų situacijų. Kuo daugiau eikite į žmones, drąsiai bendraukite, klyskite, parodykite, kad nereikia visur būti tobulam.
Noriu, kad vaikas mažiau sėdėtų prie kompiuterio ir telefono. Sukurkite šeimos tradicijas, turėkite vieną dieną savaitėje be ekranų, nuo tam tikros valandos vakarais telefonus išleiskite poilsiui. Leiskite laiką kartu.
Noriu, kad vaikas šoktų, dainuotų, sportuotų, pieštų… Puoselėkite savo hobius. Vaikas matydamas Jūsų užsidegimą, pats norės atrasti jam įdomią sritį.

 

Parengė psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė | psichologijoscentras.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.