fbpx

Pakviesk savo baimę šokti
0 (0)

baimė

Žmogus gimsta tik su dviem įgimtom baimėm: garso ir kritimo. O kiek baimių turi tu? Šiandien. Ar drąsiai išreiški nuomonę darbo susirinkime, seminaro metu ar naujoje nepažįstamų žmonių kompanijoje? Ar su dideliu pasitikėjimu savimi keliauji į parduotuvę grąžinti netinkamos prekės, ar pareikšti nepasitenkinimo jos kokybe? Ar iniciatyviai išsakai savo idėjas? O gal ir vėl „įtikini“ save mintimis – „…ai, tiek to… kitąkart tai tikrai… vėliau… neturiu laiko…“. O kitąkart ir vėl taip pat „apsaugai“ save…

Matyt, tai tapo įpročiu. Įpročiu bijoti, jog nesupras, sukritikuos, įžeis ar atstums. Dažnai teisiname save laiko stoka, neišmanymu arba tiesiog sąmoningai nesureikšminame šių svarbių dalykų. Apgaudinėjame save, jog šįkart sąlygos nebuvo palankios, ar netinkamas metas.

Mūsų smegenys yra nuostabus organas! Jos visuomet pareigingai pasirengusios sugeneruoti naują pasiteisinimą. O kas slypi už visa to? Tai neramus protas, kuris refleksiškai ir įkyriai diegia savo ribotas interpretacijas. Jis tiesiog jau išmokęs bijoti tada, kada reikia drąsos. Kokios to priežastys?

Nesėkmių (nebūtinai savo) patirtis. Nesėkmingas įvykis ar nepavykęs pokalbis, tarsi įrašo mūsų galvoje pavojaus signalą, kad perspėtų kitąkart vengti patekti į panašias situacijas. Kitaip tariant, sumodeliuoja nekokią baigtį. Ir tai tampa įpročiu – vengti, bijoti tų pačių pasekmių. Tai tiesiog elgesys, pasidaręs gyvenime įprastas, pastovus ir nuolatinis. Neturime leisti šiai būsenai sukaustyti mūsų, atimti jėgų.

Turiu gerą naujieną! Įpročius mes įgyjame ir turime stebuklnigą galią juos keisti naujais. Ir ką gi galime nuveikti su savąja baime? Pradžioje būtina su ja susipažnti, tiksliau turi ją pripažinti sau, kad ji egzistuoja tavyje. Negalima jos engti ir nereikia į ją žiūrėti kaip į baisiausią košmarą ar neįveikiamą jėgą. Viskas yra kur kas paprasčiau. Privalai suvokti, jog tai tik įprotis, kurį bet kada gali pakeisti nauju – drąsa. Išgrynink savo baimę. O kai pažinsi – belieka pakviesti ją šokti! Įsijausti į ritmą ir būti tas, kuris veda. Jei jis – pasitikintis savimi, tuomet šokis bus puikus!

Pasitikėjimo savimi stiprinimo programos II dalyvė

Vismantė Mičiulytė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Jetix parašė:

    Paskaičius šį straipsnį , atrodo, kad gyvenu baimių apsuptame pasaulyje..

  2. lori parašė:

    tai tiesa, galima nugaleti baime. budama paaugle, labai gerai plaukiojau ir nardziau, net bernukai pavydedavo ir viena karta matyt is pavydo neleido man isnirti i pavirsiu net palaike galva , aisku prigeriau vandens, buvo ne kas… po to daug metu bijodavau nerti, kol dukra po 30 metu ir graziai ir isakmiai liepe panerti po vandeniu ir pamatytti koralu grozi,,, norejau nugaleti baime, buvo nemalonu, bet is trecio bandymo, panirau ir jau nebebijau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.