Paprastas būdas
5 (1)

 

Nathan Dumlao / Unsplash

Kartą išminčius kalbėjo, jog mes tikime, esą laimė priklauso nuo labai konkrečių aplinkybių. Sakome, sau, pavyzdžiui: „Jeigu mane paaukštintų, tada turėčiau pakankamai pinigų“ arba: „Jeigu tik aš galėčiau nusipirkti šią naują mašiną arba didesnį namą, tada būčiau laimingas.“ Kai kas turi tikslą: „Aš noriu vesti, ir tada aš būsiu laimingas. Aš turėsiu namą, vaikus ir šiuos visus dalykus.“ arba sako: „Man tik reikia išsiskirti, tada turėsiu geresnę žmoną.“ Išsiskiria, suranda kitą žmoną, darbą, namą ar mašiną ir vis tiek lieka nelaimingi.

Ir nors žmonės gauna tai, ko trokšta, vis tiek galiausiai yra nepatenkinti. Visa tai galime pamatyti aplinkiniuose, kuriuos geriau pažįstame. Kai tik pasiekia tikslą – jie laimingi, bet labai trumpai, ir nedelsiant po to jau nori kažko kito. Turtingieji kenčia dėl baimės prarasti tai, ką turi. Vargšai kenčia nuo norėjimo to, ko jie neturi.

Kad ir kokioje visuomenės padėtyje esame, mes kažko trokštame, mes dirbame, tarnaujame ir prakaituojame siekdami tai gauti. Patiriame trumpą pasitenkinimo akimirką ir vėl norime kažko naujo.

Egzistuoja pastovus kitimas tarp to, ko mes norime iš gyvenimo, to kas yra ir to kas nutinka. Trūkumą ir nepatogumus patiriame nuolat. Tai gali būti kas tik nori: kitų žmonių kritika, neigiama nuomonė, pinigų, automobilio, darbo ar valgio stygius, neapmokėtos sąskaitos, ligos, vaikai ar politinės problemos…

Pasaulyje daug netobulumo, vargo, pykčio ir kančios. Todėl daug viena kitai priešiškai nusiteikusių būtybių. Visų jų nugalėti nėra įmanoma.

Gyvenimo aplinkybės, tarsi smulkūs akmenėliai ar aštrūs spygliai kurie kas kart įduria netikėtai juos užmynus.

Noras pakeisti pasaulį, prilygsta bandymui aptraukti jį oda, kad netektų daugiau susižeisti į aštrumus ir kentėti. Bet ar tai įmanoma?

Nevaldomas protas – tarsi pamišęs dramblys. Išsiveržęs į laisvę jis gali pridaryti tiek daug žalos. Bet jei proto dramblys tvirtai surištas saviugdos virve – visos baimės ir kančios išeina. Nugalėję pyktį – nugalime ir veik visus savo priešus vienu sykiu. Kai žmogus moka tvardytis, jis yra gerai nusiteikęs ir gali jaustis laimingas. Tuomet gali pasijusti laimingesnis ir visas pasaulis aplink.

Kur kas paprasčiau apsiauti batais.

Parengta pagal:
1. Norbert Lechleitner. Kitaip nei tikėtasi. Vilnius: Alma littera. 1999, 73 p.
2. Shantideva „Bodhisattvacharyāvatāra” (A Guide to the Bodhisattva’s Way of Life)
3. gnosis.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

2 Responses

  1. Raimundas parašė:

    kartais pyktis padeda pasiekti gera tiksla

  2. Violeta Klimiene parašė:

    Puikios mintys. Tik gerumu galima viską padaryti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.