fbpx

Parapsichologija
0 (0)

Parapsichologija [para (gr. prie, šalia, nuo) + psichologija], tyrimų sritis, kurios objektas yra spėjamai egzistuojantys gyvo organizmo (dažn. žmogaus) sugebėjimas perduoti arba priimti informaciją be žinomų jutimo organų ir paveikti išorinius fizinius objektus be raumenų jėgos.

(Kvietkauskas, V. ir kit. (1985) Tarptautinių žodžių žodynas. Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija. 365 p.)

Terminą parapsichologija 1889 m. įvedė vokiečių mokslininkas, filosofijos mokslų daktaras ir psichikos tyrėjas Max Dessoir (1867 – 1947), parapsichologinių fenomenų kritinės analizės pradininkas.

Moksliškai tyrinėti šiuos reiškinius mėgino jau 18 a. pabaigoje žydų kilmės austrų gydytojas Franzas Antonas Mesmeris (1734-1815) sukūręs „gyvulinio magnetizmo“ teoriją. Šiais fenomenais intensyviai domėjosi naciai. Šaltojo karo metų milžiniškas lėšas tyrimams skyrė tiek JAV, tiek Sovietų Sąjunga.

Parapsichologijos žodžiu pavadintus reiškinius mėginta tyrinėti ir gerokai anksčiau. Praktiškai tai vyko visose civilizacijose, kultūrose, epochose.

Antrojo pasaulinio karo metu iš Vokietijos į Sovietų sąjungą perbėgęs Volfas Mesingas, žinomas kaip aiškiaregis ir telepatas tiksliai išpranašavo karo baigties datą. Stalino prašomas pademonstruoti savo sugebėjimus užėjo į banką ir telepatinės įtaigos dėka paėmė nurodytą saugumo pinigų sumą, kurią aišku vėliau iškart grąžino. Manoma, kad jis galimai prisidėjo ir prie taikaus šaltojo karo metu 1962 m. vykusio Karibų krizės konflikto sureguliavimo, kuris galėjo baigtis atominiu karu.

Dabartinę reikšmę ir prasmę žodžiui parapsichologija suteikė ir iš populiarino botanikas ir psichikos reiškinių tyrėjas Joseph Banks Rhine, 1937 m. pradėdamas leisti žurnalą „Journal of Parapsychology“ (Melton J. G, 1996).

Joseph’ o dėka parapsichologija tapo universitetinė disciplina. Pradėjęs mokslinių tyrimų programą, Rhine’as sukūrė „maišymo mašiną“ kontroliuojamiems psichokinezės bandymams (prizme.lt).

Mokslininkai atliko begales bandymų mėgindami įrodyti telepatijos fenomeną. Vienas iš sėkmingesnių „Gancfeldo metodas“, sukurtas Wolfgang’o Metzger’io (189 – 1979), vokiečių geštaltpsichologo.

Prie parapsichologijos priskiriamos ir tokios šiuolaikinės psichologijos krytys kaip transpersonalinė psichologija, tirianti neįprastas žmaogaus proto būsenas, susijusi su tokiomis sąvokomis kaip rebefingas ar cholotropinis kvėpavimas. Vienas ryškiausių jos kūrėjų ir šių dienų populiarintojų amerikiečių psichologas ir psichiatras Stanislovas Grofas.

Šaltiniai:
1. Melton J. G. Parapsychology. In Encyclopedia of Occultism & Parapsychology. — Thomson Gale, 1996. — ISBN 978-0810394872
2. Holger Lahayne. Parapsichologijos istorijos apžvalga. (http://www.prizme.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=259)
3. Stepanov, S. Psichologicheskaja enciklopedija. Eksmo: Moskva. 2003

Iliustracija: Zenerio kortos skirtos ekstrasensoriniams gebėjimams tirti

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Nithin parašė:

    Pavli, tu apie kokį čia zuikį? kur pats paleidai? Mindaugai, tai kai toks vuando skaidrus, tai atrodo, kad ir kibimų tikėtis nereikia. O dėl forumo, tai manau per mažai žmonių, bent jau kol kas skaito šį puslapį, kad forumą pakurt, nėra prasmės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.