Partnerių asmenybės savybių įtaka santuokos stabilumui
0 (0)

Egzistuoja nemažai tyrimų, kuriuose bandoma įvertinti sutuoktinių asmenybės savybių įtaką poros santykių stabilumui ir skyrybų rizikai. Tokiuose tyrimuose bandoma atsakyti į šiuos klausimus: Kokie žmonės būna patenkinti savo santykiais? Kokių žmonių partneriai būna patenkinti santykiais? Kaip partnerių panašumas ar nepanašumas yra susiję su santykių kokybę? Kurios asmenybės ir santykių charakteristikos prognozuoja santykių tęstinumą? Kiek pastovūs yra asmenybės bruožai ir santykių patirtys keičiantis santykių aplinkai? Kiek asmenybės savybės įtakoja santykių kokybę ir kiek santykių patirtis įtakoja asmenybės pokyčius?

Tyrimai rodo, jog konkrečių santykių bruožai yra svarbesni santykių ilgalaikiškumui, nei asmenybės bruožai, tačiau dauguma tyrimų nurodo, kad ryšys tarp asmenybės savybių ir santuokos kokybės egzistuoja. Tyrimai patvirtina, jog tam tikrus specifinius asmenybės bruožus turintys asmenys turi didesnę tikimybę patirti tam tikrus gyvenimo įvykius. Tarkime, vyrai, kuriems vaikystėje buvo būdingi įniršio priepuoliai, 40 metų dažniau būna išsiskyrę nei tie, kuriems įniršio priepuoliai vaikystėje nebuvo būdingi.

Kaip neigiamą įtaką santuokos kokybei turintys asmenybės bruožai literatūroje išskiriami: neurotiškumas, neigiamas emocionalumas, impulsyvumas.

Kaip teigiamą įtaką darantys bruožai išskiriami: optimizmas, pasitikėjimas savimi, mandagumas, sąžiningumas, ekstravertiškumas, emocinis stabilumas ir autonomija.

Vieno iš partnerių ar abiejų partnerių neurotiškumas yra ypač susijęs su prasta santuokos kokybe. Vyro ir žmonos neurotiškumas dažniausiai yra susiję su skyrybomis arba su stabiliomis bet netenkinančiomis santuokomis. Tai galima paaiškinti tuo, jog neurotiškos asmenybės patiria daugiau streso ir susiduria su daugiau sunkumų prisitaikant prie asmeninių ir vedybinių sunkumų. Kitas neurotiškumo neigiamos įtakos santykių kokybei paaiškinimas yra tas, kad neurotiškos asmenybės gali neigiamai vertinti savo intymių santykių kokybę, tuo tarpu, kai realioji santykių kokybė yra geresnė, nei jie sako. Be to neurotiškumas yra susijęs su mažesniu pasitenkinimu gyvenimu apskritai.

Tuo tarpu partnerių pasitikėjimas savimi yra teigiamai susijęs su santuokos kokybe, ypač, kai savimi pasitiki abu partneriai poroje. Ilgai funkcionuojančiai santuokai svarbus bent vieno iš partnerių optimizmas. Optimizmas prognozuoja vėlesnę santuokos kokybę, teigiamai veikdamas sutuoktinio ir jo partnerio elgesį.

Kalbant apie partnerių asmenybės bruožų panašumą, dauguma tyrimų pagrindžia idėją, kad partnerių panašumas, labiau nei vienas kito papildymas, yra svarbus faktorius siekiant ir palaikant pasitenkinimą santuoka.

Daugumoje tyrimų nustatyta, jog paties sutuoktinio asmenybės savybės turi didesnę įtaką jo suvokiamai santuokos kokybei, nei sutuoktinio asmenybės savybės. Bendrai paėmus partnerio asmenybės bruožai mažiau turi įtakos, nei paties sutuoktinio asmenybės bruožai. Tačiau, nors asmenybės savybės tokios kaip neurotiškumas gali versti individą neigiamiau vertinti savo santykių patirtį, egzistuoja ir partnerio savybių įtaka, kas parodo, kad ne tik asmeninės savybės apsprendžia patiriamą santykių kokybę. Be to, asmenybės savybės gali įtakoti kito partnerio elgesį, kuris gali kelti jo paties nepasitenkinimą santykiais. Vieno sutuoktinio asmenybė gali įtakoti tai, kaip kitas sutuoktinis elgiasi santuokoje. Vyro ir žmonos asmenybės yra susijusios su jų sutuoktinio elgesiu santuokoje, jausmais vienas kitam, bei požiūriu į vienas kito asmenybę. Pavyzdžiui – vyro neurotiškumas dažnai siejasi su jo paties neigiamu vedybiniu elgesiu bei su jo žmonos meilės jausmo ir pasitenkinimo santuoka sumažėjimu.

Sutuoktinio neurotiškumas ir negatyvus emocionalumas yra stipriai susijęs su partnerio mažesniu pasitenkinimu santykiais. Tuo tarpu vieno iš partnerių optimizmas įtakoja kito sutuoktinio teigiamą elgesį.

Tai, jog sutuoktinio asmenybė labiau įtakoja santykių patirtį, nei partnerio asmenybės savybės, parodo asmenybės tęstinumą, nepriklausomai nuo patiriamų gyvenimo įvykių. Tačiau tuo pačiu, asmenybė patiria svarbius ir sisteminius pokyčius, kurie yra susiję su svarbiais gyvenimo įvykiais. Pvz. pirmų stabilių santykių sukūrimas skatina jaunų suaugusiųjų brandą.

Nors asmenybės savybės yra įtakojamos esamų santykių, vis tik, jos išlaiko būdingus bruožus visą asmens gyvenimą, bei turi įtakos individo kuriamos santuokos kokybei bei stabilumui. Nors paties asmens asmenybės savybių įtaka yra didesnė pasitenkinimui santuoka, įtakos turi ir sutuoktinio asmenybės bruožai.

Psichologė Giedrė Gutautė – Klimienė | seimospsichologas.org

Naudota literatūra:
1.Barelds D. P. H. (2005); Self and Partner Personality in Intimate Relationships; European Journal of Personality Eur. J. Pers. 19: 501–518 (2005)
2.Lehnart J., Neyer F. J., (2006); Should I Stay or Should I Go? Attachment and Personality in Stable and Instable Romantic Relationships; European Journal of Personality 20: 475–495 (2006)
3.Neyer F. J., Voigt D. (2004); Personality and Social Network Effects on Romantic Relationships: A Dyadic Approach; European Journal of Personality 18: 279–299 (2004)
4.Roberts B. W., Kuncel N. R., Shiner R., Caspi A., Lewis R. Goldberg L. R. (2007); The Power of Personality: The Comparative Validity of Personality Traits, Socioeconomic Status, and Cognitive Ability for Predicting Important Life Outcomes; Association for Psychological Science, Volume 2—Number 4 Copyright r 2007
5.Spotts E.L., Lichtenstein P., Pedersen N., Neiderhiser J. M., Hansson K., Cederblad M., Reiss D. (2005); Personality and Marital Satisfaction: A Behavioural Genetic Analysis; European Journal of Personality, Eur. J. Pers. 19: 205–227 (2005)

Iliustracija: rawpixel.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.