Pasaulis labiausiai bijo tarakonų
0 (0)

Kalbant apie įvairiausius kenkėjus, pasirodo, kad daugiausiai baimės žmonėms sukelia tarakonai. Tokius rezultatus atskleidė kenkėjų kontrolės įmonių grupės „Rentokil“ atliktas tyrimas.

Apklausa buvo vykdoma net 11 pasaulio šalių: Lietuvoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Belgijoje ir kt. Apie baimę vorams, musėms, graužikams ir kitiems kenkėjams prisipažino keliasdešimt tūkstančių respondentų.

Tarakonų, blakių bijo ir lietuviai

Po apklausos paaiškėjo, kad žmonės jaučia didžiulę fobiją ne tik ūsuotiesiems vabzdžiams, bet ir patalinėms blakėms bei vorams. Šių kenkėjų bijo net 33 proc. apklaustųjų. Kaip teigia kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė, Lietuva – ne išimtis.

„Lietuvoje atliktas tyrimas išdavė, jog mes kaip ir visas pasaulis labiausiai bijome tarakonų ir patalinių blakių. Tačiau vorai mums kelia kur kas mažesnę baimę, nemalonius įspūdžius jie sukelia vos 9 proc. apklausos dalyvių. Lietuviai labiau baiminasi graužikų. Tokie apklausos rezultatai nenustebino – žmonės bijo tų, su kuriais susiduria dažniausiai, kurie kelia daugiausiai problemų“, – pasakoja vadovė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog tarakonai, blakės, pelės, žiurkės yra tie kenkėjai, kurie dauginasi ir plinta itin greitai. Žmonės vis dar bando juos naikinti tradicinėmis priemonės, nesugebėdami jais atsikratyti, rezultatas – dar didesnės graužikų, vabzdžių populiacijos, migruojančios ir į kaimynų būstus.

Paukščiai, musės ir skruzdėlės baimės nekelia

Tiek lietuviai, tiek kiti pasaulio gyventojai mažiau bijo musių, paukščių ir skruzdėlių – jiems baimę išreiškė vos per 6 proc. apklaustųjų. Tokie faktai nustebino UAB „Dezinfa“ biologą Liutaurą Grigaliūną, kadangi, pasak jo, šie kenkėjai kelia didžiulę grėsmę žmonių ir gyvūnų sveikatai.

Tikėtina, kad graužikai, tarakonai ir blakės baimę kelia ne tik dėl žalos, bet ir dėl savo nepatrauklios išvaizdos, tačiau reikėtų nenuvertinti ir musių, paukščių bei skruzdėlių.

„Zvimbiančios ir dažnai virtuvėje beskraidančios musės gali pernešti vidurių šiltinę, cholerą, bakterinę dizenteriją, poliomielitą, tuberkuliozę ir kt. Nesibaimindami skruzdėlių žmonės turbūt nepagalvoja apie žmogaus patalpose neretai įsikuriančias mažytes faraonines skruzdėles, kurios yra potencialios pavojingų mikroorganizmų nešiotojos. Paukščiai, besukdami lizdus namų pakraigėse, balkonuose taip pat yra įvairių ligų nešiotojai – jie gali mus užkrėsti ornitoze, salmonelioze, histoplazmoze ir kt.“, – perspėja biologas.

23 proc. respondentų bijo geliančių vabzdžių

Kaip tyrimas parodė, dar viena pasauliui aktuali problema – širšės ir vapsvos. 23 proc. respondentų jų bijo dėl skausmingų įkandimų ir alerginės reakcijos, galinčios sukelti net mirtį.

Pasak kenkėjų kontrolės ekspertų, šių kenkėjų didžiausias antplūdis bus vasaros pabaigoje. Vapsvas ir širšes dažniausiai vilioja terasose, lauko kavinėse palikti skanėstai, soduose persirpę vaisiai ir uogos. Ekspertai pataria būti atidiems besimėgaujant maistu lauke.

Pranešimą paskelbė: dezinfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Darius parašė:

    Labiausiai tai bijau pelių, žiurkių. Tiesiog panišką baimę turiu. Įdomu ar įmanoma panaikinti ją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.