Pasitikėjimas savimi – esminė laimės ir sėkmės sąlyga
0 (0)

Praėjusiame straipsnyje aiškinomės, pro kur išteka motyvacija ir entuziazmas. Šiame bandysime susipažinti su pačia didžiausia skyle – pasitikėjimo savimi stoka. Kuo svarbus pasitikėjimas savimi? Ir ar tikrai jo turime pakankamai?

Kodėl toks dėmesys pasitikėjimui savimi?
Pasitikėjimas savimi yra daugelio pageidaujamų savybių ar įpročių šaltinis. Jei esame pasitikintys savimi, daug lengviau siekiame savo tikslų, produktyviau dirbame, efektyviau sprendžiame problemas, artimiau bendraujame su kitais ir savimi, mylime ir leidžiamės mylimi ir t.t. Netgi mylime ir leidžiamės mylimi? Taip, pasitikėjimas savimi apsaugo mus nuo liguisto prisirišimo (įsikibimas į žmogų nėra meilė), ar perdėto jautrumo, kuris verčia mus ieškoti tik „gražiai“ su mumis besielgiančių žmonių. Nebūkite išlepęs skaitytojas – pats atsakykite sau į klausimus „Kaip pasitikėjimas savimi mus apsaugo nuo liguisto prisirišimo, perdėto jautrumo?“ ir „Ar netiesa, kad jei pasitikime savimi, tai nesėkmes laikome įdomiomis pamokomis ir iššūkiais, o į esamas programas žiūrime daug optimistiškiau?“. Tai argi ne šaunus daiktas tas pasitikėjimas savimi? Ar nepraverstų jo turėti daugiau?
Kas, jei ne pasitikėjimas savimi, mus motyvuoja? Įkvepia? Suteikia jėgų? Skatina optimistiškai mąstyti apie ateitį?  Tik tada, kai jaučiamės stiprūs, galime nustoti bijoti net tik įvairiausių dalykų, kurie ir taip niekada neįvyks, bet ir atsiverti naujoms patirtims.
Kad ir kiek straipsnių perskaitysite ar patarimų prisimedžiosite, jie neduos Jums tiek naudos, kiek galėtų duoti, nes jei turime per mažai pasitikėjimo savimi, jokia sėkmės metodika mums nepadės. Mes tiesiog negalėsime jos pritaikyti. Be to, kai jaučiamės stiprūs, pamokymų reikia daug mažiau – mes patys natūraliai randame sprendimus savo problemoms bei kelius savo svajonėms.

Testas, padėsiantis nustatyti, ar pakankamai pasitikite savimi

Kada paskutinį kartą didžiavotės, džiaugėtės savimi ir savo gyvenimu? Kada perlipote per savo dideles baimes (jei iš viso sau jas pripažįstate)? Priėmėte iššūkį ar pasiekėte ambicingą tikslą? Jei viso tai nedarote, tai, matyt, bijote. Kai kurie iš mūsų bijo taip, kad net nekruta, saugodami pusėtiną, bet bent jau saugią erdvę. Dar kiti jau spėjo save įtikinti, kad jiems to ir nereikia ir gyvena sustabarėjusį gyvenimą. Kalno pinigų ar seimo nario kėdės, žinoma, reikia ne visiems, bet dėmesio, ar pripažinimo? Didžiavimosi ar bent jau pasitenkinimo savimi? Ar tikrai Jums to nereikia?

O kada išsakėte savo nuomonę, ar socialiai nepageidaujamą tiesą, kaip kad „nenoriu susitikti, nes man su tavimi nepatinka bendrauti“? Kodėl mes to nesakome? Nes nenorime nuliūdinti, ar dar blogiau įskaudinti, kito žmogaus? Nes mes geri ir draugiški? Ne. Mes bijome, kad mūsų nemėgs, mūsų nesupras ir gal netgi mumis nedraugaus. Jeigu pasitikėtume savimi ir mylėtume save, tai to nebijotume, nes tikėtume, kad visgi liksime gyvi po tokio akibrokšto. Išdrįstume išlikti atviri, nepaisant grėsmės likti vieniši.
Jums tikrai praverstų turėti daugiau pasitikėjimo savimi bent vienoje gyvenimo srityje. Nebent esate arogantiškas ar sau neatviras žmogus (kas tik rodytų pasitikėjimo savimi stoką).

Pasižvalgymai po statistiką – kol kas nelinksma situacija Lietuvoje teikia daug vilties

Šiais metais atlikau internetinę ne itin didelę (130 žmonių) apklausą, kurioje dalyvavo įvairaus statuso ir amžiaus žmonės. Jos rezultatai padeda suvokti bendrą vaizdą, tačiau rimtoms išvadoms reikėtų rimtesnio tyrimo.
Bendra išvada: mums labai trūksta pasitikėjimo savimi, bet mes norime keisti šią situaciją. Detalesni rezultatai pateikiami žemiau.
Tik 7 % apklaustųjų į klausimą „Ar esi patenkintas savimi?“ atsakė „visiškai esu“. Mažokai?
Pasitikėjimas savimi (labai svarbus 64 % apklaustųjų) ir buvimas savimi (66 %) yra išskirtinai svarbios savybės/tobulėjimo sritys. Sritys, kurias aplenkė pasitikėjimas ir buvimas savimi: bendravimas (51 %), laiko planavimas (28 %), mokymasis (34 %), tarpasmeniniai santykiai(57 %), netgi svajonės įgyvendinimas (59 %) ir kt. Pasitikėjimą ir buvimą savimi aplenkė tik savęs tobulinimas (69 % apklaustųjų įvardijo šią sritį kaip labai svarbią). Argi neskatina susimąstyti?

Net 62% apklaustųjų į klausimą „Ar nori tobulėti, atskleisti save?“ atsakė „labai noriu“, dar 30% – „noriu“. Net 50% į klausimą „Kiek laiko nori skirti tobulėjimui, savęs atskleidimui? “ atsakė „kasdien“, dar 38% – „porą kartų į savaitę“. Atsakinėdami į klausimą „Kas trukdo tobulėti, spręsti vidines problemas?“ apklaustieji kaip svarbiausias priežastis įvardijo „trūksta laiko“ (16 %) ir„vis atsiranda svarbesnių reikalų“ (15 %).
Labai nerimtos priežastys – pasiteisinimai prieš save ir tiek. Ar negalėtų to kaltininkas būti per maža vidinė stiprybė? Gi stiprūs žmonės (ar bent save tokiais laikantys) patys valdo savo laiką, svarbius reikalus. Jei jau taip norime tobulėti, kodėl to nedarome? Kad ir kaip skaudu būtų tai girdėti: nes dauguma mūsų esame save apgaudinėjantys bailiai.

Ką man daryti su šia informacija?
Po kiekvieno straipsnio pateikiu patarimus ir gaires, kaip iš perskaitytos informacijos gauti ir realesnės naudos nei naujos įžvalgos ar mintys. Atsakykite sau į šiuos klausimus:

1.Kiek aš pasitikiu savimi?
2.Kokiose srityse savimi pasitikiu labiausiai ir kuriose mažiausiai?
3.Koks būčiau ir ką veikčiau, jei visiškai pasitikėčiau savimi (jausčiausi stiprus)?
4.Taip pat pabūkite psichologais: stebėkite žmonių elgseną ir pamatysite, kiek daug elgesio apraiškų kyla iš per mažo pasitikėjimo savimi. Atsivers naujas mąstymas ir reikalavimai gyvenimui ims keistis.

Norite atgaivinti natūralią motyvaciją, norą ir ryžtą siekti savo laimės? Pasiekite tai sustiprinę pasitikėjimą savimi kartu su Pasitikėjimo savimi stiprinimo programa II.

Autorė:
Rasa Venckutė

Daugiau info:
www.dziaugiuossavim.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Pasitikėjimas savimi parašė:

    Viskas kartais atrodo visiškai kitaip nei dabar.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.