Paskelbti nemokamų teisinių konsultacijų teismuose teikimo laikai ir vietos
0 (0)

teismai_SPAUDAI

Kas dieną teismuose išnagrinėjama po 1500 bylų. Nemažą jų dalį – daugiau kaip 200 tūkst. bylų per metus – sudaro smulkūs ginčai, dažniausiai susiję su paskolų grąžinimu, pirkimo–perdavimo įsipareigojimais, santuokos nutraukimu, išlaikymo vaikams priteisimo klausimais ir kt.

Siekdami priminti žmonėms alternatyvius ginčų nagrinėjimo būdus, pirmą kartą Lietuvoje jau rytoj – Europos teisės dieną – Lietuvos teismai atsakys į kasdienius teisinius klausimus, pasakos apie savo veiklą. Kuriuose teismuose ir kokiomis valandomis bus teikiamos konsultacijos, galima sužinoti čia.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus yra ne kartą atkreipęs dėmesį į tai, kad į teismus lietuviai kreipiasi labai dažnai ir kone visais ginčo atvejais. Šiai dienai Lietuvos teismai dar susitvarko su milžinišku bylų kiekiu: netgi esame tarp sparčiausių  Europos valstybių, tačiau teismus pasiekiančių bylų  kreivė kasmet pavojingai auga. „Šis renginys skirtas ne tik paminėti Europos teisės dieną bei padėti žmonėms surasti atsakymus į jiems iškilusius klausimus, bet ir priminti, kad greta teismo egzistuoja ne mažiau efektyvūs būdai spręsti ginčus. Jau eilę metų sėkmingai taikomas mediacijos institutas. Jis,  kaip taikus ginčų sprendimo būdas, labai vertinamas užsienio valstybėse, o ir kainuoja ženkliai mažiau tiek finansiškai, tiek morališkai“, – akcentuoja Rimvydas Norkus.

„Lietuvoje besibylinėjančių žmonių skaičius kasmet auga, žmonės nelinkę patys spręsti ginčų, – pažymi renginio iniciatorė Nacionalinės teismų administracijos (NTA) direktorė Reda Molienė. – Šia iniciatyva siekiame atkreipti  dėmesį į tai, kad ne visada teismas yra greičiausias ir pigiausias kelias išspręsti ginčą. Susipykus su kaimynu dėl tvoros ar nepasidalijant turto visada verta apsvarstyti mediaciją, pasinaudoti teisininkų konsutlacijomis, išbandyti kitus alternatyvius ir neretai pigesnius ginčų sprendimo būdus.“

Dėl šios priežasties nors ir nebūdami teisines konsultacijas teikianti institucija, drauge su Teisingumo ministerija į pagalbą pasikvietę Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos specialistus, Lietuvos advokatūros atstovus, Lietuvos teismai nusprendė padėti žmonėms gauti atsakymų į taip jiems rūpimus teisinius (žemės dalybų, testamento, išlaikymo vaikams priteisimo, statybų leidimų ir pan.) klausimus.

NTA direktorė patikina, kad išankstinės registracijos norint gauti konsultaciją neprireiks: konsultacijos bus teikiamos gyvos eilės principu. „Lauksime žmonių teismuose nuo 8 iki 17 val., informacijos, kuriame kabinete ar salėje bus teikiamos konsultacijos, bus galima gauti teismo raštinėje“ – sako R. Molienė.

Numatoma, kad viena teisinė konsultacija truks iki 30 min.

Konsultuojama bus ne visuose teismuose ir ne visą dieną, todėl, pirmą kartą organizuojamame renginyje dalyvaujančių teismų sąrašas, kontaktai ir daugiau informacijos skelbiama interneto puslapyje teismai.lt (PDF).

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.