fbpx

Patarimai, išgyvenantiems išdavystę
5 (1)

Šiandieninė šeimų statistika visame pasaulyje, švelnia tariant, kelią siaubą. Lietuvoje kas antra susituokusi pora skiriasi, o statistinė santuoka mūsų šalyje trunka 13,2 metų. Dažniausiai skyrybos poras užklumpa išgyvenus kartu 5-9 metus. Deja, ne reta skyrybų priežastimi tampa išdavystė.

Tiesa, išdavystė nebūtinai turi privesti prie skyrybų, nemažai porų, patyrusių šį nemalonų išgyvenimą vis tiek bando išlaikyti santykius, nepaisant to, jie gyvena santuokoje ar ne. Deja, ne retai su tuo susitaikyti vieniems nėra taip lengva, ypač, jei santykiuose mažai kalbamasi apie jausmus. Tokiu atveju naudinga specialistų pagalba, kuri nubrėžtų kelią, kuriuo porai reikėtų eiti toliau. Žinoma, drovi lietuvių tauta ne visuomet nori apsilankyti psichologo kabinete, todėl meno terapijos konsultantė Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė dalinasi patarimais, kaip išgyventi išdavystę šeimoje, nesugriaunant santykių.

Atleisti ar smerkti?

Tai svarbiausias klausimas, į kurį turite atsakyti, jei sužinojote, jog Jūsų mylimas žmogus buvo Jums neištikimas. Sužinoti, kad artimas žmogus emociškai ar fiziškai Jus išdavė – didžiulis smūgis, su kuriuo pavyksta gyventi toli gražu ne kiekvienam. Tačiau abiem pusėms stengiantis, santykius sulipdyti įmanoma. Deja, dažnai ypač moterims būdingas scenarijus, kuomet moterys nepasirenka nutraukti santykių dėl to, kad vyras jas išdavė, nors iš tiesų neištikimybės atleisti negali. Tuomet net ir gyvendamos kartu poroje, jos graužia ne tik vyrą dėl suklydimo, bet ir save, o tai ilgainiui ima ardyti santykius. Nėra blogai nesugebėti atleisti neištikimybės, tačiau daug blogiau bandyti apgauti save ir mylimą žmogų, kad atleidote, nors iš tiesų ir toliau jį smerkiate arba jam kerštaujate vienais ar kitais būdais. Todėl labai svarbu suprasti, jei iš tiesų esate pasiruošę gyventi kartu po šio sudėtingo laikotarpio, turite žinoti jog ši klaida nebeturi gadinti Jūsų ateities santykių.

Nevaidinti, jog nieko nebuvo

Išdavystė gali būti labai įvairi ir ji nebūtinai turi būti susijusi su fiziniu žmonių kontaktu. Kiekvienas skirtingai suvokiame neištikimybę ir tai, kokie mūsų antrosios pusės veiksmai reiškia išdavystę. Todėl kiekvienas neištikimybės atvejis yra skirtingas ir unikalus, tad kaip tinkamai į jį reaguoti, gali atsakyti profesionali psichologo pagalba. Tačiau jei nusprendėte problemą išspręsti patys, būtinai turite suprasti, jog šis laikotarpis negali likti juoda dėme Jūsų santykiuose. Norėdami išgyventi neištikimybę ir išsaugoti santykius su antrąja puse turite atvirai pasikalbėti apie priežastis, kodėl tai įvyko. Dažnu atveju žmonės ima ieškoti paguodos ir alternatyvų tuomet, kai santykiuose kažkas negerai: nepakanka supratimo, trūksta intymumo, jaučiamės neišklausyti. Įsiklausykite vieni į kitą, galbūt rasite atsakymą, ko Jūsų santykiuose trūksta bei gal net patys to nesitikėdami, surasite kelią atnaujinti ryšį su mylimu žmogumi.

Auginkite pasitikėjimą iš naujo

Labai dažnai šeimos kreipiasi prašydamos psichologo patarimo, kaip gyventi po neištikimybės, kuomet tampa sudėtinga pasitikėti kitu žmogumi. Tai vienas sudėtingiausių etapų santykiuose, kai abi pusės nusprendžia gyventi toliau laimingą gyvenimą. Dažnai nežinant, kaip tai įveikti, reikalinga psichologo pagalba. Kartais žmonės mano, jog užauginti pasitikėjimą iš naujo iš viso neįmanoma, tačiau viskas priklauso nuo Jūsų požiūrio ir pastangų. Žinoma, jog norint vėl pasitikėti mylimu žmogumi, kuris sudaužė Jums širdį, reikės laiko, tačiau vien pasiryžimas tam rodo, jog Jums tai pavyks. Pasitikėkite savimi ir nekankinkite savęs abejonėmis apie praeitį ir gyvenkite toliau. Nedarykite klaidų ir neįveskite naujų kontrolės mechanizmų santykiuose, kuomet suklupusiai antrai pusei reikia pateikinėti ataskaitas apie skambučius ir susitikimus su draugais. Priešingai – laukite vienas kito, užsiimkite bendromis veiklomis ir dažniau priminkite vienas kitam, kad jaučiate pasitikėjimą tvariais santykiai. Dažnu atveju sudėtingi laikotarpiai tik sustiprina tarpusavio ryšį.

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | www.patikeksavimi.lt | charizmatiskamoteris.lt

Iliustracija: © Can Stock Photo / michaeljung

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

2 Responses

  1. ana parašė:

    lietuvių tauta ne drovi, o daugelis jos atstovų neturi tiek pinigų, kad galėtų sau leisti susimokėti už brangias psichologo paslaugas…

    • padraika parašė:

      būtent. kai 45 minutės psichologo konsultacijos kainuoja 30 eur., kalbėti apie „lietuvių tautos drovumą” yra mažų mažiausiai ciniška.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.