Patyčios darbe: kaip apsiginti nuo agresyvaus kolegos?
0 (0)

Jis tik ir laukia momento, kad galėtų pažeminti jus, priverstų pasijusti bejėgiu ir pašieptų kaip tinginį. Pajutęs jūsų silpnumą, jis nedelsiant tuo pasinaudos. Psichologė ir knygų apie produktyvumą bei darbo santykius autorė Aryanne Oade paaiškino, kaip susikuria nekalto žmogaus pjudymo situacijos ir kaip galima jų išvengti.

Kiekvienas agresyvus tipas, nepriklausomai nuo to, kokius metodus naudoja, siekia vienintelio tikslo – pakirsti kito galią, kad pats taptų padėties šeimininku.

Agresorius stengiasi užklupti auką netikėtai, nepasiruošusią, kad ji negalėtų nieko padaryti ir tokiu būdu sutiktų su savo statuso praradimu. Jam būna labai svarbu užkirsti atakuojamajam kelią atsakyti tuo pačiu.

Jeigu agresoriui tas pavyksta, jis tęsia spaudimą, kad galėtų galutinai įtvirtinti savo pranašumą prieš auką. Kuo stipresnis būna pažeminimo jausmas, kurį patiria auka, tuo sunkiau jai bus pasipriešinti.

Psichologė nurodo penkias pagrindines priežastis, kodėl agresorius griebiasi patyčių taktikos.

  1. Jis bijo prarasti darbą

Jis bijo net tada, kai ši baimė nepatvirtinama jokiais akivaizdžiais faktais. Nesėkmių ir pažeminimo baimė aptemdo jo protą. Jis ima priekabiauti prie sėkmingesnio kolegos, tikėdamasis atitraukti kitų dėmesį nuo savo trūkumų ir parodyti save palankesnėje šviesoje, pažemindamas kitą.

2. Menkavertiškumo kompleksas trukdo jam draugiškai elgtis

Jis renkasi griežtą santykių stilių ir pripažįsta tik atvirą jėgos demonstravimą. Jis niekina visus, kurie jam atrodo nepakankamai pastebimi, aktyvūs, pasitikintys savimi. Kad pamalonintų savimeilę, jis pasirenka nepastebimą, tačiau produktyvų bendradarbį ir surengia jam viešą „plakimo seansą“.

3. Jis pavydi kitiems laimėjimų

Užuot pats atkakliai tobulinęs savo įgūdžius ir patirtį, jis kaišioja pagalius į sėkmingų kolegų ratus ir stengiasi perimti jų darbo vaisius.

4. Jis bijo, kad talentingesnis bendradarbis užims jo vietą

Į kiekvieną talentingesnį bendradarbį jis žiūri kaip į potencialų konkurentą, net jeigu pastarasis nė neketina su juo varžytis ir nedemonstruoja jokių ambicijų.

Vietoj to, kad išsiaiškintų savo miglotas baimes, agresorius stengiasi pašalinti kolegą, kad niekas net teoriškai negalėtų pasikėsinti į jo padėtį kompanijoje.

5. Jis pavydi svetimų rezultatų

Užuot pats siekęs tokio pat meistriškumo kaip bendradarbio, agresorius pakerta jo pasitikėjimą savimi, stumdamas jį į nesėkmę. Tada agresorius galės pasirodyti gelbėtojo vaidmenyje, užbaigdamas už kolegą jo darbą ir pelnydamas vadovų pagyrimą.

Tokio spaudimo pasekmės gali būti labai liūdnos. Žmonės, tapę agresoriaus aukomis nerimauja, kad nesugebės susigrąžinti savo pasitikėjimo ir reputacijos. Gabūs, aktyvūs, kūrybingi ir sumanūs darbuotojai tampa nelaimingi ir praranda iniciatyvą.

Net jeigu jūsų galimybės ribotos, vis tiek yra keli galimi atsakomųjų veiksmų variantai agresoriaus puolimo atveju. Savo žodžiais ir poelgiais tuo metu galite patvirtinti agresoriaus teisę nebaudžiamai jus kankinti arba neutralizuoti jį.

Vienas iš veiksmingiausių pasipriešinimo būdų – atvirai atsikirsti agresoriui. Geriau pradėti ginčą, nei nutylėti. Prisiminkite, kad nusileisdami puolimo pradžioje jūs rizikuojate prarasti iniciatyvą ir prisiimti aukos vaidmenį, kurį jums primeta agresorius. Apkaltinkite jį neteisingais išsigalvojimais ir pareikalaukite pagrįsti savo kritiką. Paprašykite išdėstyti pretenzijas raštu ir perduoti viršininkui. Jūsų tikslas – atšaldyti oponento puolimo įkarštį, priversti jį patį atsakyti už savo žodžius ir pasiteisinti.

Svarbiausias dalykas, kurį tžprivalote prisiminti: nepriklausomai nuo jūsų padėties sunkumo, jūs visada turite pasirinkimą! Jums reikia tik neapsirikti renkantis.

Pagal: Aryanne Oade „Managing Workplace Bullying: How to Id entify, Respond to and Manage Bullying Behaviour in the Workplace“.

Parengė alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.