Pažink save: įgimti polinkiai
0 (0)

Tam, kad gyventume laimingą ir pilnavertį gyvenimą turime laikytis gamtos dėsnių, pažinti ir išstudijuoti psichologines asmenybės savybes – įgimtus polinkius, gabumus, temperamentą, charakterį.
pazink-save
Įgimti polinkiai neturi jokio socialinio aspekto, juos lemia genų rinkinys bei anatominė ir fiziologinė galvos smegenų ir viso kūno sandara. Formuojant asmenybę į įgimtus polinkius būtina atsižvelgti
.

Labai taiklūs yra pedagogo T. Akbaševo pasakymas. Jis teigia, kad vaiką reikia ne ugdyti, bet vystyti jo įgimtus polinkius. Vaikai dažnai būna ugdomi klaidingai, nes yra verčiami mokytis programų, kurios nedera su jų įgimtais polinkiais. Bandyti žmogų užtempti ant kokio nors socialinio kurpalio – pavojinga.

siuolaikine-svietimo-sistemaDaugelis tėvų, planuodami savo vaikų likimus, juos verčia siekti to, ko nepasiekė patys. Tai gana grubi klaida. Juo labiau, jei vaikai į savo tėvus panašūs, pilnai tikėtina, kad jiems pavyks ne ką geriau. Vaikams derėtų suteikti daugiau savarankiškumo, tiesiog sudaryti geras galimybes, sąlygas save atrasti, vystytis ir augti, tada jie patys sugebės atsirinkti sau tinkamą veiklos sritį. Daugeliui atrodo, jog geros sąlygos – tai šiltnamio sąlygos. Tačiau kuo ilgiau augalas būna šiltnamyje, tuo sunkiau jis vėliau prigyja lauke. Iš esmės ugdymo sąlygos turi būti kuo panašesnės į realų gyvenimą.

Tėvų meilę galima išmatuoti įgūdžiais, kuriuos yra įvaldęs jų vaikas. Ir kai tuo įgūdžius paanalizuojame, kartais, deja, paaiškėja, kad daugelis tėvų nemyli savo vaikų ir jiems užkerta kelią į laimę – vaikų įgūdžiai savarankiškai gyventi būna gana menki.

tikoji verteDažnai žmonės tingi ir nesivargina maksimaliai išvystyti savo nuostabius įgimtus polinkius ir primena susisukusius berželius. Bet yra ir priešingų pavyzdžių, kai žmonės apsunkinti negalios ir įvairių ligų, išvysto tai, kas juose dar būna likę. Dažnai jie pasiekia didesnių laimėjimų negu tie, kurie gimė be menkiausių defektų, bet nesistengia realizuoti savo įgimtų polinkių.

Pagal: Michail Litvak (2013). Kaip sužinoti ir pakeisti likimą: gabumai, temperamentas, charakteris. Kaunas: Luceo. 44-48 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.