Perspėjimas Y kartos darbuotojams – vien optimizmo darbo rinkoje neužtenka
0 (0)

darbas

Foto: Drew Coffman

Personalo valdymo specialistai pastebi, kad vis didesnę dalį rinkos užima nauja darbo jėgos karta Y [gim. 1980-2000]. Nors dar neseniai „ygrekai” buvo vasaros praktikantai, studentai arba tik pirmuosius karjeros žingsnius žengiantys darbuotojai, tačiau šiandien jie keičia įmonės ir darbuotojo santykį.

Y karta apibūdinama kaip turinti aukštus standartus, siekianti nuolatos tobulėti, norinti pripažinimo ir įdomių užduočių. Šalia visų savirealizacijos aspektų labai svarbią dalį užima ir pinigai. Remiantis 2015 metų SEB banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, visose Baltijos šalyje pradėję dirbi Y kartos atstovai iškartikisi gauti daugiau negu vidutinę algą.

Parduotuvių įrengimu užsiimančios Švedijos kapitalo įmonės „ITAB Novena“ vadovas Vladimiras Vinokurovas savo kailiu patyrė darbo rinkos pokyčius, tačiau į Y kartos atstovus nežiūri vien pro rožinius akinius.

„Kiekvienai įmonei reikalingi ambicingi, į tikslą orientuoti darbuotojai, kurie atlikdami savo užduotis randa būdų, kaip jas pagerinti, dalinasi savo idėjomis su kolegomis ir vadovais”, – kalbėjo V. Vinokurovas.

Visgi, Y kartai yra būdingas didelis pasitikėjimas ir optimizas, kuris ne visada yra realus.

„Labai dažnai sulaukiame CV, kurie neatitinka nei vieno mūsų ieškomam darbuotojui keliamo reikalavimo. Norint žengti pirmuosius žingsnius darbo rinkoje, neužtenka atsiųsti CV, kuriam paruošti buvo skirtos 5 minutės”, – teigė V. Vinkoruvas.

Y kartos atstovai dažnai stinga lojalumo pačiai įmonei, tačiau jie gali būti lojalūs įdomiam projektui ar žmonėms, kurie juos vertina ir iš kurių gali mokytis. Visgi ilgą laiką dirbti vienoje įmonėje suvokiama kaip stagnacija, o ne stabilumas, kuris yra labai vertinamas senesnių kartų.

Darbdaviai sutinka ne su visomis Y kartos nuostatomis. Įsitikinimas, kad jau minimalios pastangos turi būti atlygintos nėra visada teisingas. Anot „ITAB Novena“ vadovo, pagyrimo ir paskatinimų nusipelno ne laiku į darbą ateinantys darbuotojai, o tie, kurie rodo gerus darbo rezultatus ir yra orientuoti į rezultatą.

Rinkdamiesi įmonę „ygrekai” atkreipia dėmesį į įmonės struktūrą ir atmosferą, patogias darbo valandas, nes jų prioritetas darbo ir asmeninio gyvenimo balansas.

Kaip „prisijaukinti” Y kartos darbuotoją?

Darbuotojus įtraukia galimybė dirbti su savo srities ekspertais, įmonės vadovų orientacija į rezultatus. Kiekvienam svarbu, kad darbas būtų prasmingas, kurtų vertę įmone, o i svarbiausia, tai vertintų kolegos ir vadovai.

Nors dažnai kalbama, kad atlyginimas yra tik maža darbuotojo lojalumo ir motyvacinė dalis. Tačiau tai galioja tik tada, kai darbuotojas jau jaučiasi gaunantis sąžiningą atlygį už savo darbus. Kitais atvejais papildomos motyvacinės priemonės įmonei kainuos laiko, tačiau nesukurs vertės darbuotojui.

136 darbuotojų kolektyvui vadovaujantis „ITAB Novena“ vadovas pastebi, kad Y karta nori kuo mažiau formalios darbo aplinkos, draugiško kolektyvo ir nemėgsta hierarchijos. Šiuolaikiniai jaunuoliai drąsūs ir labai pasitiki savimi, todėl pakankamai aktyviai ieško darbo ir nebijo iš darbdavio reikalauti to, kas jų nuomone, priklauso. „Y karta tikisi nuolatinio grįžtamojo ryšio ir pasijunta pamesti likimo valiai, jeigu negalime nuolat bendrauti. Y kartai dėmesio stoka – didžiausias streso faktorius,” – savo patirtimi dalinosi „ITAB Novena“ vadovas V. Vinokurovas.

Įmonės vadovas neslepia, kad besikeičiantys darbuotojų lūkesčiai privertė keistis ir įmonę – pasikeitė darbuotojų ir vadovų bendravimas, daug daugiau laiko skiriama rezultatų sekimui ir vertinimui, įvestos naujos individualios motyvacinės sistemos.

Šie aspektai aktualūs, nes artimiausiu metu Y kartos atstovai sudarys pusę visų dirbančiųjų. Vis daugiau jų užima vadovaujančias pareigas, yra matomi visuomenėje ir po dešimties metų, jie spręs, kokie darbuotojai reikalingi įmonei.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.