Pratimas: nardymas per bangas
0 (0)

Nerimo, skausmo, pykčio, liūdesio ar priklausomybės impulsų atveju siekis kovoti su jausmais ir nemaloniais pojūčiais yra mūsų problemų pagrindas. Vienas iš būdų sušvelninti padėtį, tai pastebėti, kad nemalonūs ar trikdantys pojūčiai, emocijos yra tarsi bangos, per kurias galima išmokti nardyti.


Nardymas per bangas

Užsimerkite ir pirmiausia kelioms minutėms sutelkite dėmesį į kvėpavimą. Paskui leiskite sau būti su nemaloniais, trikdančiais pojūčiais, susidomėję ir smalsiai juos tyrinėkite. Stebėkite, kaip jie akimirka po akimirkos kaičiasi.

Jei kiltų poreikis atsistoti ir baigti meditaciją, išsiaiškinkite, kurioje kūno vietoje jaučiate šį poreikį. Suvokite, kad poreikis pakilti ir mesti pratimą skiriasi nuo paties trikdančio pojūčio.

Dabar dalį dėmesio nukreipkite į kvėpavimą. Stovėdami ant jo kaip ant banglentės/valtyje, plaukite per trikdančio, skausmingo ar nemalonaus jausmo bangas nuo papėdės iki pat viršaus ir vėl žemyn. Leiskite kiekvienai trikdančio jausmo bangai kilti taip aukštai, kaip tik ji nori, pasitikėkite tuo, kad pasiekusi savo aukščiausią tašką ji ims leistis. Pasitelkę kvėpavimą plaukite per bangas kol pojūčių vandenynas aprims.


Neretai įvairių trikdančių impulsų bangas galime laikyti sąlygotu atsaku. Turbūt atsimenate Ivano Pavlovo eksperimentą su šunimis, kai pakartotinai derindamas skambutį su maistu, išmokė šunis seilėtis vien nuo skambučio garso – net nereikėjo maisto. Panašiai ir męs, pasiduodame įvairioms priklausomybėms, kvaišalams, persivalgymui ar kitiems iracionaliems veiksmams, pykčio, apmaudo, nevilties emocijoms, kurias išsiugdome kaip sąlygotą atsaką į įvairius dirgiklius. Darydami pratimą mokomės atsitapatinti nuo nepageidaujamo akstino. To dėka ydinga sąsaja silpsta, pamažu tampa vis lengviau išlaikyti pusiausvyrą ir save suvaldyti įvairiose situacijose.

Pagal Ronald D. Siegel „Sąmoningumo ugdymas. Mindfulness“ (2017, 235-237, 332-333 p.). Įsigyti knygą galima čia>>
Iliustracija: Julie Macey

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.