Pratimas: sąmonės srautas
0 (0)

Laisvojo rašymo pratimas skirtas pasąmonei atverti, rašant prasiskverbti pro sąmonės duris ir žengti į paslėptą sritį, kur sielos šešėliuose glūdi unikalios idėjos ir vaizdai.

Sykiu tai gera autoterapijos forma, pagalba streso atveju, būdas atsipalaiduoti, suvaldyti padrikas mintis ir įspūdžius.

Laisvas rašymas – kūrybinio rašymo pagrindinis pratimas, jį taikė ir taiko dauguma įvairių profesionalių rašytojų. Tai kasdienė kūrybingumo mankšta ir tiesiog dvasinės saviugdos praktika. Tobulėkite!

Šį pratimą galima naudoti savarankiškai arba grupėje/klasėje. Gerai jei tai taptų kasdiene dienoraščio forma.

Pirmas žingsnis. Kad pratimas pavyktų turi būti užtikrintas visiškas privatumas. Atminkite, kad rašote sau ir tik sau, pasirūpinkite tuo, kad tai kas bus rašoma būtų pasiekiam tik tai jums. Jei pratimas atliekamas tarkim klasėje – mokytojas niekada neturi skaityti jokio mokinio parašyto teksto, jei mokinys pats to neprašo. Svarbu priminti kas kart šią geležinę taisyklę dar nepradėjus rašyti.

Antras žingsnis. Laisvajam rašymui nusistatykite tikslų laiką. Pratimui gali būti skiriamos penkios, dešimt, penkiolika ar net dvidešimt minučių. Pradžioje, ugdant ištvermę, patartina pradėti nuo penkių minučių ir pamažu pereiti prie ilgesnio laiko. Nustatykite laikrodį, kad suskambėtų praėjus pasirinktam laikui, ir griežtai jo paisykite.

Trečias žingsnis. Visą rašymui skirtą laiką nevalia pakelti savo rašiklių nuo lapo! Galima rašyti bet ką, kas tik šaus į galvą, negalvojant apie klaidas, gramatiką, stilių – jokius įprastinius rašymo aspektus, kurių mokoma mokykloje. Atliekant laisvojo rašymo pratimą negalima savęs varžyti. Jei į galvą ateina mintis, užrašykite ją. Nesivarginkite tos minties ar temos plėtoti, tiesiog nesiliaukite fiksavę tai, kas kyla iš pasąmonės. Jei sustojate ir nežinote, ką rašyti, rašykite toliau tą patį žodį tol, kol į galvą ateis nauja mintis. Kol suskambės pratimo pabaigą skelbiantis laikrodis, jokiu būdu negalite liautis vedžioję rašikliu po popieriaus lapą.

Ketvirtas žingsnis. Laisvojo rašymo pratimas gali neturėti kryptingos temos (tiesiog rašote bet ką) arba būti kryptingas. Pavyzdžiui, galite pasirinkti ankstyvosios vaikystės atsiminimų temą, tada tiesiog sutelkite savo mintis į ankstyviausius vaikystės atsiminimus ir jais remdamiesi atsiduokite ta tema iškylančiam sąmonės srautui. Taip pat galima rašyti remiantis kokia nors pasirinkta citata arba rutulioti filosofinę mintį.

Penktas žingsnis. Jei rašymas vyksta grupėje, po signalo, pabaigus rašyti galima paklausti ar kas nors norėtų perskaityti, ką parašė. Dalijimasis kūrybiniais atradimais praturtina visus. Reikšti mintis garsiai, žodžiu taip pat labai naudinga – tai padeda formuoti savitą žodinio pasakojimo balsą, pamatyti savas mintis naujai. Jei atliekate pratimą savarankiškai – tiesiog galite perskaityti tekstą sau garsiai.

Šeštas žingsnis. Tyliai iš naujo perskaitykite sau tai ką parašėte, pasibraukite tas teksto dalis kuruios nustebino, pasirodė netikėtos arba įdomios. Užsirašykite temas ir idėjas atskirame lape. Svarbiausias pratimo tikslas – rasti temų, idėjų, minčių kurios galėtų būti vėliau kažkur pritaikytos ir išplėtotos iki savarankiškų rašinių, meno kūrinių ar tarkim verslo projektų.

Septintas žingsnis. Parašytų tekstų mintis ir idėjas išrutuliokite į trumpas esė, vaizdus, prozos, poezijos ar kitus kūrybinius fragmentus. Kitaip tariant, pasodinę į atskirą dirvą – įkūnykite. Jei darbas vyksta grupėje – galite vėl pasidalinti.

P.S. Jei rašyti sunku, patogumo dėlei, galima pamėginti mintis užrašyti į diktofoną ar video, o po to perkelti į popieriaus lapą.

Pagal Laima Vincė (2010). Rašyti gali kiekvienas. Vilnius: Baltos lankos. 100-104 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Anonimas parašė:

    na, ačiū už nuorodas ir kitas dovanas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.