Prezidentė: smurto prieš moteris kainą sumokame visi
0 (0)

grybauskaite

Moterų pasaulio lyderių tarybai pirmininkaujanti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje surengė aukšto lygio diskusiją, kuria siekiama atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į smurto prieš moteris kainą.

Renginyje dalyvavo Čilės Prezidentė Michelle Bachelet, Maltos Prezidentė Marie Louise Coleiro Preca, Pasaulio banko prezidentas Jim Yong Kim, Europos ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos generalinis sekretorius Angelis Gurria, Pasaulio sveikatos organizacijos generalinė direktorė Margaret Chan, Europos Komisijos viceprezidentė Kristalina Georgieva, kiti politikai, tarptautinių organizacijų vadovai, akademinės bendruomenės nariai.

Aukšto lygio diskusijai vadovavusi šalies vadovė pabrėžė, jog smurto prieš moteris pasekmės paliečia kiekvieną žmogų.

„Smurtas prieš moteris yra nusikaltimas, paminantis orumą, pažeidžiantis žmogaus teises ir skatinantis diskriminaciją. Jo pasekmes jaučia ne tik moterys, šeimos, bet ir ištisos visuomenės. Fizinė, psichologinė ir emocinė žala, atimanti galimybę kokybiškai gyventi ir dirbti, medicininės, teisinės ir socialinių paslaugų išlaidos – tai smurto kaina, kurią sumokame visi“, – sakė prezidentė.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruota beveik 40 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, fizinį ar seksualinį smurtą patiria 1 iš 3 moterų pasaulyje. Tai – globali problema, kurios kaina gali siekti iki 2 procentų viso pasaulio BVP. Vien Europos Sąjungoje smurto prieš moteris kaštai vertinami 225 milijardais eurų. Ši suma daugiau nei 23 kartus viršija metinį Jungtinių Tautų biudžetą.

Prezidentė pabrėžė, jog ekonominių smurto prieš moteris kaštų įvardijimas padeda geriau suprasti šios problemos mastą ir skatina imtis efektyvesnių priemonių jam sustabdyti. Lietuvos ir Čilės prezidenčių iniciatyva Jungtinių Tautų Generaliniam sekretoriui buvo perduotas diskusijos dalyvių kreipimasis, kuriame pabrėžiama smurto prieš moteris kaina ir raginama sutelkti tarptautines pastangas užkertant jam kelią.

Diskusijos dalyviai taip pat aptarė, kaip užtikrinti efektyvią pagalbą smurtą patyrusioms moterims, pasidalijo gerąja patirtimi apie įvairiose šalyse veikiančias smurto prieš moteris prevencijos programas.

Kova su smurtu prieš moteris yra vienas šalies vadovės inicijuotos nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prioritetų.

Šaltinis elta.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.