Priimti save…
0 (0)

Nuotraukos autorius: Aleksandras Gužauskas, fotoplunksna.lt

Daugelis žmonių, kurie kreipiasi profesionalios psichologo arba psichoterapeuto pagalbos, kalba apie žemą pasitikėjimą savimi ir norą jį padidinti. Jie tikisi, kad tai padarę taps laimingesni ir jų gyvenimas pagėrės. Taigi, viena kryptis, kuria dirbama – mokomasi priimti save. Priimti save, kai susiduri su iššūkiais, neigiamais įvykiais, jausmais ar savo ribotumu, gali būti labai sunku. Tokiais atvejais dažnai žmonės užsiima savigrauža, savikritika, net savęs baudimu ir pamiršta savęs priėmimą ar palaikymą.

Kaip padėti sau priimti save tokį, koks esi? Ribotą ir netobulą…

1. Apsispręsti mokytis priimti save. Tai svarbus žingsnis pradedant keisti santykį ir elgesį su savimi. Tai lyg sąmoningas ketinimas stengtis elgtis taip, lyg siektum šio tikslo.

2. Duoti sau laiko suprasti – kas tu esi? Kitaip tariant, pažinti save. Kokios tavo stiprybės ir trūkumai? Ko tu nori gyvenime?

3. Džiaugtis savo stiprybėmis. Kuo dažniau remtis ir naudotis savo stipriomis pusėmis. Jei pastebėsite savyje gerus dalykus, tai atsvers trūkumus. O tai, kad nesate tobulas – visiškai normalu.

4. Nuraminti savo vidinį kritiką ir atleisti sau. Žmogui labiau reikia palaikymo ir supratimo nei kritikos. Kritika gali žeisti, ypač, jei ji hiperbolizuota. Klaidos ir netobulumas – tai gyvenimo dalis, jos duoda galimybę pasimokyti ir paaugti. Raminantys žodžiai (aš padariau tai, ką galėjau, tai yra viskas, ką aš galiu padaryti) padeda susitaikyti ir nespausti iš savęs to, ko negali padaryti ar duoti.

5. Būti geru sau. Neskriausti savęs nei mintimis, nei darbais.

6. Nelyginti savęs su kitais. Neverta lygintis su kitais, nes nėra dviejų tokių pačių žmonių su tais pačiais genais, su tokia pačia patirtimi ar augusio/gyvenančio identiškoje aplinkoje. Prasmingiau lyginti save iš praeities su dabartiniu savimi. Koks buvai? Ką pasiekei? Ko dar norėtum siekti? Ir pasiekimais nepamiršti pasidžiaugti.

7. Būti tokiu geru, koks gali. Visi žmonės riboti ir lūkesčiai kartais gali lenkti ribas. Todėl darykime tai, ką galime Ir būkime tokie geri, kokie galime!

8. Keisti tą, ką gali. Kai kurių dalykų pakeisti ar sukontroliuoti neįmanoma, todėl naudingiau savo energiją nukreipti į dalykus, kuriuos galima keisti.

Savęs priėmimas išsprendžia daugelį problemų. Žmonės labiau priimantys save labiau pasitiki savimi, geriau save vertina, efektyviau valdo savo gyvenimą ir yra laimingesni.

Gerumo!

Indrė Vaidelienė | pauze.lt
Psichologė-psichoterapeutė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Anonimas parašė:

    Lygintis su savimi irgi nėra gerai, gal netgi blogiau, nei su kitais. Nes anksčiau buvai jaunas, sveikas, gražus, dabar žiūrėjimas į veidrodį nebedžiugina. Anksčiau turėjai geresnį darbą, didesnį atlyginimą, dabar uždirbi mažiau ir supranti, kad karjera skirta tik keliems, o daugelis, kaip ir tu, taip ir lieka vidutinybėmis – su tuo taip sunku susitaikyti, suvokti, kad už įdėtas pastangas ir kokybišką darbą užsidirbai ne didesnį atlyginimą, o skrandžio opą, akinius ir pakrikusius nervus. Karjerą darė ne tie, kurie daug dirbo, o kiti – kurie mokėjo prisitaikyti ir pataikauti. Anksčiau turėjai viltį, kad viskas dar bus ateityje, o dabar supranti, kad beveik viskas jau buvo. Anksčiau rūpinaisi mažais vaikais ir laukei, kol užaugs, kad būtų lengviau, bet supranti, kad pats jau neturi tiek jėgų ir energijos, kiek turėjai anksčiau – taigi jokio palengvėjimo, pasilyginęs su savimi anksčiau, nepajunti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.