Priklausomybių gydymas: nuo išplakimo iki vimdymo
5 (1)

moteris-be-veido

Priklausomi galime būti nuo daug ko – nuo alkoholio, narkotikų, tabako, vaistų, maisto, sekso, kofeino, apsipirkimų ir t.t. Vis dėlto visais laikais labiausiai paplitusios, ko gero, buvo pirmosios dvi priklausomybės. Jas stipriausiai ir gydydavo tiek senovėje, tiek dabar. Tiesa, kartais nuo gydymo iki nugydymo – tik vienas žingsnis. Ypač, kai naudojami keisti, moksliškai nepatvirtinti būdai.

Kai žmogus tampa nuo ko nors priklausomas, keičiasi ir fizinė, ir psichinė jo būklė. Dažnai vartojamas alkoholis ir narkotikai keičia malonumo suvokimą mūsų smegenyse. Keičiasi neurotransmiterių koncentracija ir tie pakitimai išlieka netgi esant blaiviam. Vystosi įvairūs psichikos sutrikimai – nerimas, depresija, psichozės. Nuo to neatsiejama prastėjanti fizinė būklė – silpnumas, tremoras, nevalingi judesiai, kenčiantys vidaus organai ir audiniai.

Priklausomybės gydomos kaip labai sudėtingi, sudėtiniai sutrikimai. Atliekama detoksikacija, vartojami vaistai, naudojamas kelių psichoterapijos rūšių derinys.

Tačiau prieš gerą šimtą metų apie tokias humaniškas ir efektyvias priemones niekas nei girdėjo, nei norėjo girdėti ir nuo priklausomybių gydė pačiais neįtikimiausiais būdais. Be to, kai kurie keisti metodai taikomi ir šiais laikais.

Keistenybės šiandien – nuo išprakaitavimo iki vimdymo

Vienas iš kontraversiškų, tačiau ir dabar paslapčia naudojamų metodų yra vadinamasis „Narkononas“. Tai – scientologų bažnyčios įsteigėjo L. Rono Hubbardo sugalvotas metodas. Anot šio žmogaus, narkotikai ir psichotropinės medžiagos kaupiasi žmogaus riebaluose neribotą laiką ir vienintelis būdas šias medžiagas iš organizmo pašalinti bei detoksikuotis yra išprakaituoti jas pirtyse, saunose bei vartoti daugybę vitaminų. Šį metodą medikų bendruomenės ir mokslininkai iškart atmetė kaip nepagrįstą ir neefektyvų, tačiau vis dar egzistuoja keli centrai JAV ir visame pasaulyje, kurie propaguoja tokį gydymą nuo priklausomybės narkotikams ir alkoholiui.

Kitas keistas ir šiais laikais taikomas metodas yra priklausomybių „išmušinėjimas“. Metodas taikomas ne kur kitur, o Rusijoje. Dar 2013 metais apie jį rašė „The Siberian Times“.

Anot metodo pasekėjų, tinkamai plakant sėdimąją, galima išmušti bet kokias priklausomybes – nuo alkoholio, narkotikų, sekso. Tie patys Sibire gyvenantys pasekėjai teigia, jog metodą perėmė iš įvairių senovės pasakojimų, susijusių su tikėjimu. Jie tiki, kad plakant priklausomybių kamuojamą žmogų išsiskiria endorfinai, kurie pakeičia endorfinų išsiskyrimą vartojant narkotikus, alkoholį ir kt. Meilė gyvenimui, kurios pacientas ieško alkoholyje ir narkotikuose, pakeičiama plakimu. 3000 rublių kainuojanti sesija susideda iš konsultacijos ir sėdimosios plakimo specialiomis rykštėmis. Rekomenduojamos dvi sesijos per savaitę ištisus tris mėnesius. Aišku, žinių apie metodo pagrįstumą moksliniais tyrimais nerasime.

Dar vienas būdas, kurį naudojo ir senovėje, ir dabar, yra vadinamoji aversija. Senovės gydytojai tikėjo, kad jei žmogus, priklausomas nuo cheminių medžiagų, alkoholio, juos vartodamas pajustų kokius stiprius neigiamus pojūčius, pradėtų vengti savo priklausomybės šaltinio. Taigi alkoholį ir kitas medžiagas sergančiajam maišydavo su visokiomis šlykštybėmis – supuvusiais vaisiais ar daržovėmis, kurmio krauju, gyvu unguriu. Dažniausiai tokie šlykštumai sergančiajam sukeldavo vėmimą.

Panašią taktiką galima rasti ir šiais laikais, tačiau tam vartojamas vaistas disulfiramas. Jį vartodamas išgėręs alkoholio sergantysis pasijunta labai blogai – silpnumas, šleikštulys, vėmimas. Taip įvyksta todėl, kad disulfiramas inhibuoja alkoholį skaidantį fermentą acetaldehido dehidrogenazę, acetaldehidas nesuskaidomas ir taip atsiranda visi nemalonūs pojūčiai.

Anų laikų idėjos verčia nejaukiai stebėtis

18 a. pabaigoje – 19 a. pradžioje keletas protinguolių buvo tvirtai įsitikinę, kad alkoholizmą galima išgydyti alkoholizmo vakcinomis. Panašiai kaip nuo infekcijų galima apsisaugoti tam tikro infekcijos sukėlėjo vakcinomis. Taigi jei organizmas pajėgus sukurti antikūnus infekcijai, kodėl jis negalėtų būti pajėgus sukurti antikūnus alkoholiui? Būdas, kuriuo taip gydė alkoholikus, buvo dar keistesnis už visą šią idėją. Tų laikų mokslininkai kasdien girdydavo arklius tol, kol šie tapo priklausomi nuo alkoholio. Tuomet „arklių alkoholikų“ kraujas būdavo paimamas ir injekuojamas „arkliams nealkoholikams“. Taip tikėtasi, jog žmogus visam gyvenimui bus atsparus alkoholio gundymams. Gerai, jei viskas būtų pasibaigę tik arkliais ir eksperimentais su jais, bet San Franciske tokie eksperimentai buvo atliekami ir su žmonėmis. Metodo šalininkai teigė, kad tokia terapija šimtu procentu išgydo nuo priklausomybės alkoholiui, jei sergantysis papildomai nevartoja kitų psichotropinių medžiagų. Žinoma, šis metodas niekada nebuvo įrodytas kaip efektyvus, dargi buvo ir baisiai nesaugus.

Panašiu metu, apie 1900-uosius, paplito dar viena antipriklausomybinė idėja. Garsus to meto daktaras Leslie Keeley įsteigė institutą, skirtą nuo alkoholio ir narkotikų priklausomybių kenčiantiems piliečiams. Anot specialisto, girtumas yra liga, kurią galima išgydyti ir kurią išgydys būtent jis. Šio instituto pacientai dalyvaudavo programoje, kurioje buvo akcentuota sveika mityba, šviežias oras, taip pat speciali, „stebuklinga“, injekcija. Šią injekciją sudarė kenksmingos ir toksiškos molekulės, jonai bei auksas. Tokia injekcija neva padėdavo ne tik kenčiantiems nuo alkoholio, narkotikų, tabako priklausomybių, bet ir neurastenikams.

Šis priklausomybių gydymas tuo metu turėjo gana didelį pasisekimą, gydytojas atidarinėjo sveikatos centrus visame pasaulyje. Dėkui Die, šiuolaikiniame pasaulyje visos vakcinos yra griežtai kontroliuojamos ir jokios neefektyvios ir ypač nesaugios vakcinos, kaip kad minėto daktaro vakcina, nėra gaminamos.

Gūžčioti pečiais verčia ir dar vienas metodas – gydymas morfinu. Taip, teisingai – gana stipria ir šiais laikais gydymo praktikoje retai benaudojama narkotine medžiaga. Tačiau seniau morfino vartojimas buvo dažnas reiškinys. Kai kurių 19 amžiaus daktarų įsitikinimu, nuo stiprios priklausomybės alkoholiui ir narkotikams padeda morfinas – stiprus narkotinis analgetikas. Ši priemonė sumažina šalutinius reiškinius, kai ligonis nevartoja alkoholio ar narkotikų. Be to, anot tokių daktarų, žmogaus sveikatai ir asmenybei naudingesnė priklausomybė nuo morfino nei nuo alkoholio ar kitų narkotikų. Be abejonės, priklausomybė nuo morfino esti ne ką lengvesnė ir turi būti gydoma kaip ir priklausomybės nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų. Šiandien tokiomis praktikomis medikai, savaime suprantama, neužsiima. Šiandieniniame pasaulyje yra gydoma priklausomybė nuo morfino ir kitų opiatų, tam naudojant metadoną. Šis preparatas sušvelnina šalutinius reiškinius, kai žmogus nustoja vartoti opioidinius narkotikus.

Taigi geriau savo gyvenimą kontroliuoti pačiam, nei leisti tai daryti alkoholiui, narkotikams ar kitoms priklausomybėms. Mat po to gali tekti ieškoti įvairių – tiek tradicinių, tiek netradicinių būdų gydytis. Ir, žinoma, gerokai pakenkti savo kūnui ir protui.

Šaltiniai:
http://www.scientificamerican.com/article/can-you-cure-yourself-of-addiction/
http://www.thefix.com/content/grisly-addiction-treatments-history90510
http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/treatment-approaches-drug-addiction

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.