Psichiatras Linas Slušnys: ar visiems Naujųjų metų pažadams lemta išsipildyti?
0 (0)

Naujieji metai didžiumai žmonių yra tarsi slenkstis, kurį peržengus tikimasi kur kas didesnės sėkmės. Ne veltui daugelis mūsų dar nespėjus iššauti pirmiesiems fejerverkams apmąsto, kaip praturtinti savo gyvenimą ir kokių pokyčių imtis. Patys save apipilame pažadais: pradėti sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, daugiau skaityti, sveikai maitintis. Sąrašui galo nėra, tačiau kur kas įdomiau, kiek iš mūsų sąžiningai imasi naujųjų iššūkių?

Pokyčiams pradėti data nesvarbi

„Naujieji metai iš tiesų yra masiškiausias reiškinys, kuomet labai didelė žmonių dalis duoda sau pažadus“, – datos sureikšminimą komentuoja psichiatras Linas Slušnys.

Pasak jo, iš tiesų dominuoja klasikiniais tituluojami pažadai: „Šventinis laikas dažnai įneša lengvo atsipalaidavimo, žmonės pasiduoda pagundoms, išeina iš įprasto ritmo – kitaip tariant, retam kuriam pavyksta išvengti sotaus pavalgymo, o sportas nustumiamas į šalį. Natūralu, kad dauguma žada susiimti. Sveika gyvensena – labai populiarus pažadas, jo ypač griebiasi moterys, kurios įprastai labiau linkusios rūpintis ne tik savijauta, bet ir kūno formomis“.

Psichiatro nuomone, svarbu ne pati data, o tikroji motyvacija. „Jeigu žmogus sau atsako į klausimą, kodėl jam reikia pokyčio, visai nebūtina laukti ypatingos progos. Pažadai, kurie duodami siejant juos su konkrečiu terminu, ne visuomet virsta realybe. Būna, žmogus stengiasi vieną ar dvi savaites, bet vos grįžus į rutiną, atsipalaiduoja, užsimiršta ir pastangos nueina šuniui ant uodegos.

Pavyzdžiui, jei darbe turėjote ritualą su kolegomis užkandžiauti šviežiomis bandelėmis, tai natūralu, kad silpnesnės valios žmogus, greitai pasiduos. Čia svarbiausiai tvirtas stuburas. Jei jau užsibrėžei, truks plyš niekas neturėtų išmušti iš pusiausvyros. Ilgainiui tai taps įpročiu“, – įsitikinęs L. Slušnys.

Tikslus pasiekti padės artimųjų palaikymas

Dažnai, anot psichiatro, žmonės mėgsta pažadus skelbti garsiai, tikėdami, jog tai padės jų disciplinuotai laikytis. „Mano manymu, tikslingiau naujus tikslus kelti sau pačiam. Kai prasitariame kitiems, tai ir atsakomybę, rodos, norime už tai atiduodi svetimiems. Kas kita, pasidalinti savo siekiais su artimiausia aplinka ir gauti jų palaikymą“, – teigia L. Slušnys

„Aš pats daugiau kaip prieš metus atsisakiau cukraus. Tiesa, šį pažadą daviau ne per Naujuosius, tiesiog laiku supratau, kam ir kodėl, man to reikia. Šiame etape man padėjo žmona, gan greitai užsikrėtusi sveika gyvensena. Kartu mums – kur kas lengviau“, – atvirauja psichiatras.

Tarp populiariausių pažadų  ryžtas sveikiau maitintis

Apie tai, jog sveika gyvensena, o ypač nauji mitybos įpročiai, yra dominuojantis Naujųjų metų pažadas neabejoja ir prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė. Pasak jos, šią tendenciją patvirtina ir pirmąjį metų mėnesį šoktelėjantys tam tikrų produktų pardavimai.

„Sveiki produktai – paklausūs ne pirmus metus. Tai iš dalies tapo ir labai sveikintina mada. Tačiau dauguma žmonių atsižvelgia į kainą, todėl renkasi paprastesnius, bet ne ką mažiau sveikus produktus. Pavyzdžiui, kruopos ir daržovės atėjus sausiui iš tiesų sulaukia daugiau vartotojų dėmesio.

Pastebime kad pirkėjai aktyviai renkasi raugintas daržoves, jose ne tik gausu vitaminų, bet ir medžiagų, būtinų sveikai organizmo mikroflorai palaikyti. Taip pat matome ir gumbinių daržovių – salierų, morkų, batatų – proveržį pardavimuose. Žmonės ieško sveikesnių, originalesnių receptų iš vietinių produktų. Tradicinis burokėlis dabar karaliauja prabangiausiose patiekaluose ir tituluojamas vitaminų karaliumi, nors jo kaina tikrai nėra didelė“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Tikslų link – mažais žingsniais

Specialistų teigimu, pradėti metus sveikiau – uždavinys nelengvas, bet įveikiamas. Pirmiausiai, svarbu nusiteikimas, ryžtas ir priemonių, kuriomis sieksite savo tikslo, nusistatymas. Norint prisijaukinti sveiką mitybą, patariama judėti mažais kryptingais žingsniais ir suvokti, jog pokyčiai neateis akimirksniu.

Sveikos gyvensenos ekspertai pataria į racioną įtraukti kaip įmanoma daugiau daržovių, rinktis sveikesnius, mažiau cukraus turinčius produktus, gerti daug vandens, visada rasti laiko pavalgyti bei nedaryti ilgų „bado“ pertraukų.

„Ieškokite receptų, kurie į jūsų meniu įneštų naujų vėjų, atraskite dar neragautus skonius. Maisto pasiūla tokia plati, kad tik nuo nusiteikimo priklausys, ar liksite prie senų įpročių, ar ryšitės naujiems pokyčiams“, – įsitikinusi B. Čaikauskaitė.

Iliustracija: Alexas_Fotos / pixabay.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.