Psichologė Lilija Vasiliauskienė: Galios rodymas V.Putiną gali priversti nusižudyti
0 (0)

Valdžios ir jėgos demonstravimas – savybės, kuriomis garsėja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Žmogus, kuris giriasi sukūręs „Ruskij mir“, nors jo paties šeima subyrėjo. Psichologė Lilija Vasiliauskienė teigė, tokia patriarchalinė piramidė yra išsigimusi, nes joje yra tik viena tinkama vieta – viršuje.

Vladimir_PutinV.Putino elgesys linksta diktatūros link. Šio reiškinio priežastis – patriarchatas, tai vyresnių vyrų valdžia jaunesniems ir visų vyrų valdžia moterims bei vaikams.

Įžengęs į vadinamąjį trečiojo amžiaus tarpsnį, kai sulaukus brandos lieka dar keli dešimtmečiai, Vladimiras Putinas ir toliau galanda ginklus kaip paauglys, nors turėtų susimąstyti, ką pjaus, koks bus jo gyvenimo derlius.

– Jei žmogus būtų jaunesnis, gal jis labiau įsiklausytų į kitų nuomonę, labiau konsultuotųsi, kaip elgtis, kad nebūtų karinio konflikto Kryme. Gal jis nesielgtų taip beatodairiškai kaip vienvaldys? – paklausiau L.Vasiliauskienės.

– Taip kaip jis elgiasi – tai patriarchato esmė, ne jis pirmas ir ne jis paskutinis. V.Putino elgesys linksta diktatūros link. Šio reiškinio priežastis – patriarchatas, tai vyresnių vyrų valdžia jaunesniems ir visų vyrų valdžia moterims bei vaikams. Karinės jėgos demonstravimas yra tik kraštutinė išraiška to, prie ko gali nuvesti patriarchalinė piramidė.

Patriarchalinė piramidė visuomenėje yra išsigimusi, nes joje yra tik viena tinkama vieta – viršuje, nes saulėtas lopinėlis yra labai mažas, todėl ši vieta skirta tik vienam žmogui.

Jei visuomenė nepabando kuo nors suminkštinti patriarchalinės piramidės, kad ir matricentriniu ratu ar egalitarizmu, kai įteisinama visų lygybė, tada kariniai konfliktai yra kur kas dažnesni.

Galbūt mums reikėtų kur kas anksčiau atpažinti ženklus, rodančius, kad patriarchatas siekia militarizuoti visą visuomenę.

– Ar tai susiję su žmogaus psichologija? Pavyzdžiui, su viduramžio krize?

– Aš taip nesakyčiau, kaip rašė šveicarų psichologas Carlas Gustavas Jungas, viduramžio krizė prasideda sulaukus 35 metų, gal 37-38 metų, o Putinui gerokai daugiau.

Esu girdėjusi, kad viduramžio krizė prasideda, kai biologinis amžius siekia daugiau nei batų dydis. Yra daug amžiaus krizių, ne tik viduramžio.

Šveicarų psichologas C.G.Jungas – pirmas apibrėžė, kas yra viduramžio krizė, nes pats į ją buvo pakliuvęs. Jo vidų ne tik draskė prieštaringi jausmai, bet jis sugebėjo teoriškai suformuoluoti, kas iš tikrųjų vyksta.

– Kodėl penkiasdešimties sulaukusiems vyrams nėra lengva?

Ne tik vyrams, bet ir moterims, nes tokio amžiaus asmenys turi susitikti su tuo, ką yra pasėję. Tokio amžiaus vyrai kaip |V.Putinas, jei yra išmintingi, įžengia į pjūties metą.

Būdamas jaunas žmogus gali klysti, jei ir sulaukęs brandos jis būna nukrypęs nuo savasties ašies, nuo vidinio žvilgsnio, kai su tuo savo ego ir voliuntarizmu užeina už ribos, pasirodo, kad būna blogai ne tik kitiems, bet ir tau pačiam visa jėga tai smogia atgal.

Išbalansuotas ir neatsinaujinantis gyvenimas rodo tik tai, kad šeima jau sunaudota, jos nebėra. Toks gyvenimas būna susidėvėjęs.

– Kodėl kariniai konfliktai nuolat atgyja taikos metais? Ar psichologiškai tokie dalykai neatgaivina vidinės dvasinės tuštumos?

– Aš pasakysiu atvirai, žaidimas su ginklais – tai vienas iš masturbacijos būdų. Yra daug patriarchato gundymų, ne tik žvanginimas ginklais, bet ir piktnaudžiavimas valdžia bei galia.

Toks žmogus visada būna skriaudėjas, jis dažnai nutraukia ryšius su savo šeima, su artimaisiais. Tada ateina jaunų moterų plejada, diktatorius vis keičia vieną po kitos, ir vis tiek nelaimingas.

Kiekvieną jų sugadina kaip žaislą, nes nebegali užmegzti giluminių ryšių, kuris galėtų būti gyvas, gimdant ir auginant vaikus, auklėjant anūkus.

Tai vartotojiškas požiūris, žmogus sudaiktinamas, jis reikalingas tol, kol sugeba tenkinti interesus, patriarchatas gundo asmenį mintimi apie tai – jei pasieks tam tikrą valdžios ir galios lygį, jis bus nepakeičiamas.

– Įtampa, konfliktai, tiesioginiai reportažai, nuolat atsinaujinantys įvykiai – visa karo grėsmė alina nervus. Rusijos prezidentui gali atrodyti, kad jis labai intensyviai gyvena. O kokia viso to kaina?

– Milijoninė imperija, didžiuliai turtai, Rusijos žiniasklaidoje tai vadinama „Ruskij mir“, net baisu klausytis, esą tai sukūrė V.Putinas, iš esmės pasaulis yra vienas, mes esame susieti vieni su kitais.

Jam gali atrodyti, kad atrado vaistų nuo gyvenimo. Bet taip neatsitiko. Kas žmogui iš to, jei jis laimės visą pasaulį, bet praras savo sielą?

Atėjus trečiajam amžiui, kiekvienas žmogus susimąsto, ką pjauna.

Galios, pinigų ir šlovės perteklius gali pražudyti, nes pats žmogus gali pakelti rankas prieš save.

Turėkime išminties, žmogus būna malonus Dievui tik mylintis ir tarnaujantis, Dievas yra meilė, o meilė yra gyvybė. Vadinasi, pasiseka ne tam asmeniui, kuris kariauja, naikina, grobia, atima, teršia, o tam, kuris myli ir puoselėja.

Danutė Jonušienė
Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. :) parašė:

    Karta vyrai diskutavo apie visata, ir vienas ju reze: zinote as galiu irodyti, jog ensteinas klydo ir realetivumo teorija yra neteisi. Kitas vyras syptelejo ir pasake : kad svarstyti tokius dalykus, reikia buti mazu maziausiai panasaus potencialo kaip Ensteinas, tada yra prasme. Paskaitai ir pagalvoji, kiek dabartine psichologija sablonizuota, ir tie kurie randasi kalno papedeje, viska zino kaip elgesi tie kurie gyvena kalno virsuneje. Tik norisi paklausti, jaigu jus tokie protingi, kodel jus dar ne virsuneje :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.