Psichologė paaiškino, ką nuslepia pavardes keičiantys žmonės
0 (0)

03 Jul 2013 --- Verifying passport information --- Image by © Hero Images/Corbis

Foto © Hero Images/Corbis

Kartais žmogus bando pabėgti nuo savęs keisdamas šalį ar pavardę. Įsivaizduoja, kad taps kitu žmogumi. Bet iš tiesų nuo savo problemų jis nepabėga ir nei iš šio, nei iš to netampa laimingas. Pirma turi įvykti vidiniai pokyčiai. Jei žmogaus viduje yra įvykę žymių pokyčių, tuomet vardo ar pavardės keitimas yra tarsi simbolinis. Bet jei asmuo tikisi tokiu būdu išspręsti visas problemas, tai tolygu iliuzijai. Taip kalbėjo psichologė Genovaitė. 

– Kodėl žmogui kyla noras keisti vardą ar pavardę?

– Gali būti, kad pavardė kelia kokių nors nemalonių asociacijų, turi neigiamą prasmę. Pavyzdžiui, viena mano klientė nutarė pasikeisti Putytės pavardę. Pavardę žmonės keičia ir tuomet, kai ji yra kitos tautos. Pavyzdžiui, rusišką – į lietuvišką. Taip pat gali būti, kad senos pavardės žmogus nori atsikratyti, nes ji jam siejasi su negerais prisiminimais. Kartais žmogus, iš esmės pakeitęs savo gyvenimą, nori, kad aplinkiniai matytų naują jo tapatybę.

– Su kokiomis problemomis susiduria žmonės pakeitę vardą ar pavardę?

– Artimieji gali to nesuprasti, vertinti tai kaip šeimos ar vertybių atsižadėjimą. Jeigu aš dabar sugalvočiau pasikeisti pavardę, prarasčiau ne vieną klientą, nes juos pakeista pavardė suklaidintų. Aplinkiniai su nuostaba stebi kito asmens tapatybės pokyčius, svarstydami, kas gi nutiko, kad jis nenori būti savimi.

– Ar gali būti, kad pasiekęs tikslą žmogus nusivilia, nes nesusigyvena su nauja tapatybe?

– Žinoma, žmogus gali iš anksto nenumatyti, kad ateityje susidurs su papildomais sunkumais.

– Pasitaiko, kad tėvai, sužinoję, jog jų atžala pasikeitė pavardę, nustoja bendrauti, atima palikimą.

– Žinau atvejį, kai žmona sugalvojo pakeisti pavardę į mergautinę, nes savo sutuoktinio nebemylėjo. Ir nieko keista, jei vyras žmonai iškels sceną, norėdamas suvokti, kiek jie yra artimi. Artimieji, išgirdę, kad jų šeimos narys nutarė pasikeisti vardą ar pavardę, turėtų būti supratingesni.

– Ar vardo keitimas gali būti traktuojamas kaip sutrikimo pasekmė?

– Vienas homoseksualus vyras, išgyvenęs nelaimingą meilę, nutarė pasivadinti mylimojo vardu. Kitaip sakant, negalėdamas turėti geidžiamo objekto, sugalvojo pasiimti nors jo vardą. Tai jau sutrikimas. Viena psichiatrijos ligoninės pacientė pase užbraukė savo pavardę ir vietoj jos užrašė pavardę gydytojo, už kurio kliedėdama svajojo ištekėti.
.
Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.