fbpx

Psichologo pagalba šeimai: ar suprantate savo sutuoktinio kalbą?
0 (0)

Turbūt visuose namuose yra buvę atvejų, kai regis, negalite susikalbėti su savo antrąja puse. Pavyzdžiui, vyras nesupranta moters prašymo, o moteris nesupranta vyro noro padėti išspręsti situaciją. Dažnu atveju abu įsižeidžia, nužingsniuoja į skirtingus namų kampus ir ten tūno su savo negatyviomis mintimis. Deja, bet dažnu atveju tos mintys būna klaidingos. Kodėl? Į šį klausimą atsakyti gali psichologo pagalba šeimai arba žinojimas, kokia kalba kalba Jūsų antroji pusė.

Žinoma, ta pačia, kaip ir Jūs, sakysite. Tačiau mokslininkai, daugelį metų dirbantys su moterų ir vyrų diskursu Jums paprieštarautų. Ir jie turi daugybę argumentų. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog daugelis pykčių šeimose kyla būtent dėl nesusikalbėjimo? Tikrai ne todėl, jog Jūsų vyras nori Jūs įskaudinti, atvirai pasakęs, jog ši suknelė Jums netinka ir priešingai, tikrai ne todėl, kad moterys tyčia nenori palikti vyrų ramiai pabūti tyloje.

Jei nesutariate dėl tokių dalykų, gali būti, jog ir Jūs nežinote, kokia kalba kalba Jūsų sutuoktinis. Pasaulyje egzistuoja dvi visoms tautoms suprantamos kalbos: vyrų kalba ir moterų kalba. Trumpa apžvalga, kuo skiriasi vyrų ir moterų kalbėjimas gali padėti suprasti savo antrąją pusę ir išvengti daugelio nereikšmingų barnių namuose.

  • Klausimai. Ar žinojote, jog moterys daug daugiau klausinėja nei vyrai. Kodėl? Tai labai paprasta. Moterims kalbėjimas reiškia socializaciją ir bendravimą, o vyrams – problemų sprendimą. Todėl moterys dažnai linkusios užduoti klausimus, norėdamos, kad pokalbio dalyvis nenutrauktų pokalbio. Pastebėjote tai savo šeimoje?
  • Tyla. Labai daug nesusipratimų bendraujant poroje kyla dėl tylos. Tai parodo praktika, kai pora pradeda ieškoti, kas galėtų suteikti psichologo pagalbą šeimai. Galiausiai paaiškėja, jog jie tiesiog nesupranta vienas kitam siunčiamų signalų. Vyrai ir moterys tylą supranta skirtingai. Pokalbyje moterys jokiu būdu nelinkusios tylėti, nes tylą pokalbyje jos vertina neigiamai. Joms atrodo, kad tai reiškia, jog pokalbininkas ja nesidomi. Todėl baisu, jei tokia situacija nutinka bendraujant su savo antrąja puse. Mat vyrams tyla pokalbyje – normalus dalykas, nekeliantis jokios įtampos ir neigiamų minčių viduje.
  • Trumpi pritarimai. Tiek vyrai, tiek moterys naudoja trumpus pritarimus savo kalboje, tiesiog skirtingais tikslais. Vyrai trumpai pritaria tuomet, kai iš tiesų pritaria, tuo tarpu moterys, trumpai pritardamos nebūtinai pritaria išsakomai nuomonei, tiesiog taip parodo pašnekovui, jog klausosi pokalbio.
  • Nepritarimai. Ar pastebėjote, jog kartais šeimoje kyla pykčių tik todėl, kad vyras neva nesiklauso, o tik ginčijasi? Be to, vyrai daug dažniau pertraukia kalbantį žmogų nei moterys. Turbūt todėl moterys taip jautriai reaguoja, kai joms kalbant, jas pertraukia vyras. Nes joms pačioms tai tiesiog nebūdinga. Dažniausiai moterys bendraudamos nėra linkusios prieštarauti, tuo tarpu vyrai – nori prieštarauti, dominuoti ir išspręsti problemą, jeigu apie ją kalbama. Taip ir kyla kone didžiausi barniai ir riksmai – nes tiesiog nežinome, kokį vaidmenį pokalbyje natūraliai dažniausiai linkęs priimti mūsų mylimas žmogus.

Meno terapijos konsultantė Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė pastebi, jog psichologo pagalba šeimai ne retai reikalinga būtent dėl to, jog poros sunkiai susikalba tarpusavyje. Specialistė pataria, jog gali padėti iš pirmo žvilgsnio galintys pasirodyti paprasti pratimai. Pavyzdžiui, moters paprašoma labai aiškiai išsakyti savo norą, tuo pačiu panaudojant tinkamą intonaciją ir kūno kalbą. Dažnu atveju, abi poros pusės rezultatu būna priblokštos, visiems palengvėja, užplūsta atsipalaidavimas. Pasirodo, tereikia teisingai suprasti kito žmogaus kalba siunčiamą mintį.

Straipsnis parengtas pagal F. Pridham

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | patikeksavimi.lt
Iliustracija: Bridget Flohe

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.