Raidos sutrikimų turintiems vaikams – nemokama kompleksinė pagalba
0 (0)

freepik.com

Tėvų, auginančių vaikus su raidos sutrikimais, teigimu, vienas didžiausių sveikatos priežiūros sistemos trūkumų Lietuvoje – milžiniškos eilės gydymo įstaigose, kuriose vaiko raida būtų išsamiai įvertinta specialistų komandos bei kompleksinių tęstinių paslaugų jų vaikams stoka. Spręsti šią problemą ėmėsi licencijuota psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikianti įstaiga „Asmens sveikatos klinika“ (VŠĮ Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centras). Kartu su partneriais nuo šių metų rugsėjo klinika įgyvendina projektą, kuris leis daugybei šeimų nemokamai gauti taip reikiamas kompleksines vaiko raidos sutrikimo diagnostikos bei pagalbos, nustačius diagnozę, paslaugas.

„Sulėtėjusi ar sutrikusi vaiko raida – tikrai labai dažna šeimų problema Lietuvoje. Vieni tėvai būna ką tik pastebėję pirmuosius savo vaikų raidos atsilikimo požymius, juos apima nežinia ir tuomet skubiai reikalingos diagnostinės paslaugos, vaiko raidos įvertinimas. Kitos savo vaiko raidos sutrikimo pobūdį ar sunkumą jau žino ir nori gauti specialistų komandos pagalbą vaikui, imtis specializuoto lavinimo, šeimai reikalinga nuolatinė, tęstinė, ilgalaikė paslauga. Visų šių paslaugų paklausa gerokai viršija pasiūlą – matydami daugybę sunerimusių tėvų dėl savo vaiko raidos, ėmėmės tai spręsti. Pirmiausia – įgyvendindami Valstybės finansuojamą projektą, tačiau, tikime, tai taps ir tęstine mūsų veikla“, – pasakoja viena projekto gydytojų, „Asmens sveikatos klinikos“ gydytoja psichiatrė, vaikų ir paauglių psichiatrė Ieva Viltrakytė.

Psichiatrė Ieva Viltrakytė

Ragina kreiptis kuo anksčiau

Gydytojos psichiatrės teigimu, laiku pastebėjus vaiko raidos vėlavimą, pritaikius vaikui reikalingą paslaugų spektrą, galima pasiekti, kad raida toliau vystytųsi ir vaiko adaptacija gerėtų maksimaliai pagal individualias vaiko galimybes. „Asmens sveikatos klinika“ vaiko raidos sutrikimų diagnostikos ir kompleksinės pagalbos paslaugas teikia 2–12 metų amžiaus vaikams ir jų šeimoms, vis tik klinikos specialistų tikslas, kad tėvai kreiptųsi kuo anksčiau.

„Labiausiai norisi, kad ateitų darželinukų, ikimokyklinukų šeimos, kai dar tik pastebima atsiliekanti raida, arba tuomet, kai tėvai, stebėdami vaiko vystymąsi, patiria abejonių. Tai yra laikas, kada yra įmanoma pati ankstyviausia intervencija ir pagalba, siekiant padėti vaikui vystytis geriausiai, kaip tik leidžia jo psichinės bei fizinės galimybės“, – sako I. Viltrakytė. Projektas finansuojamas valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, tad ši paslauga šeimoms nieko nekainuoja.

Vaikų ir paauglių psichiatrė ragina kreiptis tėvus, kurie pastebi nesivystančius vaiko kalbinius bei kalbos supratimo gebėjimus, pavyzdžiui, dvimetis taria daug mažiau prasmingų žodžių nei bendraamžiai ar jų netaria visai, atrodo, jog vaikas nesupranta prašymų, jų nevykdo. Taip pat, jei pastebimas atsiliekantis smulkiosios bei stambiosios motorikos vystymasis, kuomet vaiko judesiai, darbas rankytėmis atrodo nekoordinuoti.

Gydytoja mini ir sunkiai koncentruojamą dėmesį – vaikui sunku susitelkti į vieną veiklą, ją tęsti ar ją užbaigti. Tėvai raginami pasitarti su specialistais, jeigu vaikas tarsi neturi poreikio socialiniam kontaktui – nesidomi bendraamžiais ar suaugusiais, pats neinicijuoja kontakto ar neatsiliepia į kitų inicijuojamą, nežiūri į akis, jei turi „keistų“, bendraamžiams nebūdingų judesių, pomėgių, neįprastų baimių.

Suburta didelė specialistų komanda

Šioms trūkstamoms kompleksinėms paslaugoms teikti „Asmens sveikatos klinika“ subūrė didelę specialistų komandą, bendradarbiaudama su projekto partneriais – Palaimintojo J. Matulaičio socialiniu centru ir Vilniaus „Atgajos“ individualius poreikius ugdančia mokykla. Šią komandą sudaro gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras, vaikų psichologas, logoterapeutas, specialusis pedagogas, ergoterapeutas, kineziterapeutas, ABA terapeutas, slaugytojas, socialinis darbuotojas. Ilgainiui, atsiradus poreikiui, bus bendradarbiaujama ir su kitais specialistais, pavyzdžiui, vaikų ligų gydytojais, muzikos, dailės ar šokio-judesio terapeutais, kaniterapeutu. Minėta specialistų komanda padės įgyvendinti vienerius metus truksiantį projektą, tačiau liks gydyti „Asmens sveikatos klinikos“ pacientų ir vėliau.

Sukurtas kompleksinės tęstinės pagalbos modelis raidos sutrikimų turintiems vaikams ir jų šeimos nariams apima tris raidos sutrikimų turinčio vaiko ištyrimo ir gydymo etapus. Pirmasis – intensyvus konsultacijų ir užsiėmimų kursas, kurio metu vykdomas vaiko raidos bei sutrikimo įvertinimas ir pradedamas jo lavinimas, ablitacija.

Antruoju etapu vaikui individualiai sudaroma programa, parenkami reikalingiausi specialistai ir yra taikomas tęstinis palaikomasis ilgalaikis konsultavimas bei individualūs ar grupiniai specialistų užsiėmimai. Taip pat suteikiama informacija ir šeimos nariams, kaip taikyti vaikui tinkamiausius įgūdžių lavinimo ir ugdymo metodus namuose.

Trečiuoju etapu vykdoma ugdomoji bendruomeninė veikla, siekiant atskleisti raidos sutrikimų turinčių vaikų gebėjimus, lavinant bendravimo įgūdžius, sudarant sąlygas turiningam laisvalaikiui bei dalyvavimui vietos bendruomenės ir visuomenės gyvenime. Organizuojama ir palaikomoji grupė tėvams: kol vaikai dalyvauja užsiėmimuose, tėvams sudaroma galimybė dalyvauti bendruomeninėje grupėje, kurioje jie susipažįsta, kuria tarpusavio pagalba grįstus ryšius, gilinasi į aktualias temas, skiria laiko sau.

„Asmens sveikatos klinika“ – nuo 2002 metų veikianti, licencijuota psichikos sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje teikianti įstaiga. Patyrę psichologai, psichoterapeutai, psichiatrai bei kiti psichikos sveikatos priežiūros specialistai čia konsultuoja vaikus, paauglius bei suaugusiuosius, vedami individualūs bei grupiniai užsiėmimai, teikiamos tokios paslaugos, kaip šeimos ar porų terapija, tėvystės įgūdžių lavinimo grupės. Klinikoje dirbantys specialistai naudoja klasikinius, mokslo aprobuotus ir pasaulyje žinomų draugijų bei asociacijų pripažintus gydymo metodus, konsultavimo būdus bei medikamentus. Šiuo metu klinika veikia Vilniuje, Panevėžyje, Palangoje ir Grigiškėse.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.