Ramybė su kiekvienu žingsniu
5 (2)

ramybe-su-kiekvienu-zingsniuThit Njat Han „Ramybė su kiekvienu žingsniu” (2014)
Išleido: Trigrama

Thit Njat Hanas sudėtingo likimo ir neeilinė mūsų laikų asmenybė, vienas didžiausių šių dienų žmonijos mokytojų, rašytojas, poetas, taikdarys, plačiai žinomas budizmo atstovas Vakaruose.

Dar būdamas paauglys jis tapo zen atšakos vienuoliu. Dėstė Kolumbijos universitete bei Sorbonoje, vadovavo Vietnamo budistų taikos delegacijai derybose Paryžiuje, Martinas Liuteris Kingas jį iškėlė kandidatu Nobelio taikos premijai. Nuo 1966 metų gyvena tremtyje Prancūzijoje, kur toliau rašo, dėsto, triūsia darže bei padeda žmonėms visame pasaulyje.

„Ramybė su kiekvienu žingsniu” yra kol kas aiškiausiai ir išsamiausiai atspindinti Thit Njat Hano mokymą knyga. „Tai knygą, kurią tikrai verta skaityti. Ji gali pakeisti ir pavienio žmogaus, ir visos mūsų visuomenės gyvenimą”, – teigia Jo Šventenybė Dalai Lama XIV.

Tekstai suskirstyti į tris dalis, juose zen meistras lengva ir aiškia kalba dalinasi savo patirtimi bei metodais.  Pirmoje dalyje aprašomos sąmoningo kvėpavimo technikos. Antra dalis skirta savianalizei, darbui su jausmais, tarpasmeniniams konfliktams bei pykčio valdymui. Trečia dalis labiau filosofinė, skirta visuomenės bėdoms ir sąmonės ekologijai.

Sutelktos sąmonės pratybos (mindfulness) yra ne tik veiksminga terapinė priemonė padedanti keisti sunkias psichologines būsenas, atgauti psichikos sveikatą, bet ir tiesiog efektyvus asmeninės bei profesinės saviugdos kelias.

„Kaskart nubudę ryte gauname po dvidešimt keturias naujutėles gyvenimo valandas. Tiesiog neįkainojama dovana! Ir galime tas dvidešimt keturias valandas leisti taip, kad jos neštų ramybę, džiaugsmą ir laimę – mums ir aplinkiniams.”

„Mūsų civilizacija … aprūpina mus gausybe daiktų, padedančių prarasti ryšį su savimi.”

„Laimės pagrindas – išlavėjusi sąmonė.”

„Kai tik perprantame žmogaus blogo elgesio priežastis, apmaudas virsta troškimu palengvinti jo kančią. Tada pasijuntame lengvai, ramiai, vėl galime šypsotis.”

„Mes patekome į savo pačių menkojo „aš” nelaisvę ir, galvodami tik apie jo patogumus, naikiname savo didįjį „aš”.”

Knygos pagrindu skelbti tekstai: Sutelktos sąmonės pratybos, Viltis irgi gali būti kliūtis, Upė, Jausmų perkeitimo menas, Budizmo psichologija: vidiniai dariniai, Nusikaltimai

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.