fbpx

Rašykite, kad būtumėte sveikesni
0 (0)

rasymas

Užtenka pildyti interneto tinklaraštį ar dienoraštį

Rašymas teikia didelę naudą fizinei ir psichinei sveikatai. Jis lemia ilgalaikį nuotaikos pagerėjimą, streso ir depresijos simptomų sumažėjimą.

Dar 2005 metais atliktas tyrimas parodė kad per keturis mėnesius tris-penkis kartus vos po 15-20 minučių rašydami apie sukėlusius stresą ar emocingus išgyvenimus žmonės buvo kur kas mažiau linkę į ligas ir juos ne taip neigiamai paveikdavo traumos.

Kartu pastebėta, kad rašantys eksperimento dalyviai mažiau laiko praleisdavo ligoninėje, jeigu į ją tekdavo atsigulti, turėjo žemesnį kraujo spaudimą, o jų kepenys geriau funkcionavo negu tų, kurie nerašė.

Rašantiems žmonėms netgi fizinės žaizdos gyja greičiau!

2013 metais Naujosios Zelandijos tyrėjai stebėjo, kaip gijo 49 suaugusių žmonių žaizdos, atsiradusios dėl būtinų biopsijų. Daliai tiriamųjų likus dviems savaitėms iki biopsijos tris dienas iš eilės reikėjo po 20 minučių aprašyti savo mintis ir jausmus.

Praėjus vienuolikai dienų po procedūros 76 proc. tų, kurie rašė, visiškai išgijo. Tarp nerašiusiųjų išgijusių per tą laiką buvo 42 proc. Tyrėjai padarė išvadą, kad rašymas apie sielvartą keliančius įvykius padėjo geriau juos suprasti ir sumažino stresą.

Sergantieji tam tikromis ligomis taip pat gali pagerinti savo sveikatą rašydami. Mokslininkai pastebėjo, kad tie sergantieji astma, kurie rašė, rečiau kęsdavo ligos priepuolis, negu tie, kurie nerašė.

AIDS pacientai, kurie rašė, turėjo aukštesnį kiekį T-limfocitų, padedančių kovoti su infekcija.

Rašymas naudingas ir sergantiems vėžiu. Pastebėta, kad tų, kurie rašo, perspektyvos būna optimistiškesnės, o gyvenimo kokybė geresnė. Be to, rašymas pagerina miegą.

„Kai žmonėms suteikiama galimybė rašyti apie emocinius išgyvenimus, dažnai pagerėja jų sveikata. Jie rečiau eina pas daktarus, įvyksta pokyčiai jų imuninėje sistemoje“, – interneto puslapiui mic.com paaiškino Jamesas W.Pennebakeris, daug metų Teksaso universitete tyrinėjantis rašymo poveikį sveikatai.

Mokslininkas tiki, kad ekspresyvus rašymas leidžia žmonėms atsigręžti atgal ir įvertinti savo gyvenimą. Užuot nesveikai jaudinęsi dėl vieno ar kito įvykio jie gali judėti pirmyn. Taip elgiantis streso lygis sumažėja ir atitinkamai pagerėja sveikata.

Nebūtina tapti rimtu romanų kūrėju ar nuolat aprašyti labiausiai traumuojančius gyvenimo momentus, kad pasiektumėte tokią naudą. Užtenka pildyti interneto tinklaraštį ar dienoraštį.

Vienas tyrimas parodė, kad rašant tinklaraštį dopamino išsiskiria tiek pat, kiek bėgiojant ar klausantis muzikos.

Parengė Giedrė Balčiūtė
Šaltinis: lrytas.lt

Daugiau: psychologytoday.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.