Reprodukcinė sistema
0 (0)


Iliustracija: Ellen26 / pixabay.com

Vyrų ir moterų lytiniai hormonai skiriasi tiek savo proporcijomis, tiek poveikiu, tiek cikliškumu. Vyrų testosterono kiekis tolygiai kinta vienerių metų bėgyje ir aukščiausią savo lygį pasiekia birželio – liepos mėnesiais (Andersson ir kt., 2003).

Moterų hormonų lygis kinta kas mėnesį, priklausomai nuo menstruacinio ciklo. Estrogeno ir progesterono lygis pasiekia piką prieš pat ovuliacijos pradžią.. Dažnai tai sukelia yvairius nemalonius fiziologinius bei psichologinius pokyčius, tai dar vadinama priešmenstruaciniu sindromu (PMS). Nuo PMS kenčia vidutiniškai daugiau kaip pusė visų moterų.

Moters menstruacinio periodo pabaiga vadinama menopauze; vidutiniškai prasideda sulaukus 51-ių. Šis periodas palaipsnis, trunka 5-10 metų. Moterys išgyvenusios menopauzę su tuo susijusius pokyčius, paprastai, vertina pozityviai.

Priešingai paplitusiam stereotipui, po menopauzės daugumos moterų seksualinis gyvenimas ir potraukis išlieka nepakitę, tiesiog jos nebegali turėti vaikų ir turi mažiau su visu tuo susijusių rūpesčių.

Kai kurie tyrėjai teigia, kad vyrai taip pat išgyvena savotišką menopauzę (Sigelman, Rider, 2012), kuri vadinama andropauze.. Ji yra lėtesnė ir mažiau dramatiška nei moterų, jo s metu palaipsniui mažėja testosteronas ir pasireiškia kiti simptomai (Tan, Pu, 2004). Nustatyta, kad 80-mečiai vyrai turi 20-50% testosterono kiekio, kokį jie turėjo 20-ties metų amžiuje.

Pagal Rita žukauskienė „Raidos psichologija: integruotas požiūris”, Vilnius: Margi Raštai. 2012, 601-603p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.