Sėkminga karjera: kas tai ir nuo ko pradėti?
0 (0)

sekminga-karjera

Visi svajoja apie sėkmingą karjerą. Vieni garsiai ir drąsiai, kiti atvirkščiai – tyliai. Tu juk taip pat galvoji, kaip šaunu būtų padaryti sėkmingą karjerą, tiesa? O ar uždavei sau klausimą, kokia turėtų būti ta sėkminga karjera? Vienam tai didelis atlygis, kitam – kasdienis malonumas eiti į darbą, dar kitam – žinojimas, jog jo atliekamas darbas yra naudingas žmonijai. Na, o kas Tau?

Kaip ten bebūtų, darbas kiekvieno gyvenime užima tikrai nemažą dalį (juk įprastai darbe praleidi 8 valandas per dieną, 5 dienas per savaitę), tad tokio darbo, kuris džiugintų Tave, kuriuo būtum patenkintas, atradimas yra ne mažiau svarbu nei mylinčios ir mylimos antrosios pusės sutikimas. Mėgstamas darbas ne tik atneša materialinę naudą, bet leidžia labiau džiaugtis gyvenimu. Bet tikriausiai savo aplinkoje esi sutikęs žmonių, kuriems darbas kaip katorga – kiekvienas pirmadienis didžiulė kančia, o išsigelbėjimas ateina tik penktadieniui artėjant. Juk ne taip įsivaizduoji svajonių darbą? Garsiausi pasaulio mokslininkai, menininkai, čempionai į savo darbus žvelgė ne kaip į prievolę, bet kaip į įdomų ir pastangų vertą iššūkį! Būtent todėl jie tapo geriausiais. Karjeros specialistai teigia: jei tik norėsi – surasi savo svajonių darbą. Bet tikriausiai ir Tave, kaip beveik kiekvieną mūsų, dažnai kankina klausimas: kaip gį jį rasti – tą svajonių darbą? Mes Tau pabandysime padėti su sėkmingos karjeros patarimų serija. Pradedam!

Karjera: nuo ko pradėti?

Kai perki lėktuvo bilietą atostogoms, juk esi sugalvojęs šalį, į kurią nori nuvykti, o ne klausi pardavėjo, ką jis Tau pasiūlys, tiesa? Taip ir prieš pasakydamas sau, jog sieksi karjeros, pirmiausia turi žinoti, kas yra toji karjera. Teoriškai karjera apibrėžiama kaip laikui bėgant nuosekliai besivystanti asmens darbinė patirtis. Na, o sėkmingos karjeros apibrėžimas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Karjeros specialistai laikosi nuomonės, jog sėkminga karjera – daugiau nei prestižinės pareigos ar didelis atlyginimas, bet darbas, kurį malonu dirbti ir kuriame gali save realizuoti. Kodėl svarbu surasti darbą, kurį malonu dirbti? Pirmiausia todėl, kad nemėgiama veikla gali ne tik kančia paversti beveik trečdalį Tavo likusio gyvenimo (ar įsivaizduoji, kiek tai daug?). Antra, nemėgiamas užduotis mes atliekame prasčiau nei mums patinkančias (prisimink save mokykloje per pamokas: kas sekdavosi geriau – ar mėgstamos pamokos ar ne?). Darbas, kurį dirbdamas nejauti malonumo, bus kančia ne tik Tau, bet ir įmonei, kurioje dirbi, neatneš daug naudos. Vadinasi, siekti karjeros – tai siekti realizuoti save bei savo gebėjimus. Ir tam tikrai nebūtina būti prestižinių profesijų atstovu. Jokia paslaptis, jog darydamas tai, ką tikrai mėgsti, sugebėsi darbą padaryti daug geriau ir būsi daug laimingesnis, nei dirbdamas kad ir labai gerai apmokamą darbą, kuris nėra Tau labai prie širdies.

Tad jei jauti aistrą šokti – šok. Jei be teptuko neįsivaizduoji nei dienos – tapyk. Jei bendrauti su žmonėmis nepavargdamas galėtum dienų dienas – ieškok darbo, kuriame netrūksta bendravimo. Jei turi svajonę – siek jos tikslingai kiekvieną dieną ir pasieksi!

Karjerai įtaką daro sugebėjimas konstruktyviai mąstyti, savęs pažinimas, pasitikėjimas savimi, optimizmas, išsilavinimas, kitos savybės ir gebėjimai. Verta žinoti, jog kai kurie karjeros specialistai karjerą sieja su „individualios karjeros vadybos” išmanymu. Individualios karjeros vadyba – tai priemonių visuma, skirta “parduoti” save (darbuotoją) pageidaujamam “pirkėjui” (darbdaviui) norima kaina ir norimomis sąlygomis. Šiuolaikinėmis laisvos rinkos ir konkurencijos sąlygomis individualios karjeros vadyba yra labai svarbi. Kiekvienam iš mūsų yra duota laisvė apsispręsti ir pasirinkti individualų karjeros kelią. Bet štai kaip jį pradėti? Tikriausiai nieko nenustebinsime sakydami, jog nuo savęs pažinimo. Pirmiausia reikia įsisąmoninti, koks esi žmogus, – ar Tau labiau patinka dirbti su žmonėmis, ar su informacija, ar patinka organizuoti, o gal kūrybiškiausias esi, kai dirbi vienas. Taip pat reikalinga įsisąmoninti savo savybes, stipriąsias ir silpnąsias puses. Reikalinga pačiam suprasti, ar pasitiki savimi, ar mokii valdyti konfliktines situacijas, ar bendraudamas sugebi būti lankstus ir diplomatiškas. Tik kai pažinsi save, galima pradėti galvoti apie savo svajonių darbo paiešką.

Savęs pažinimas

Apie savęs pažinimą kalbama daug ir visur. Savęs pažinimo svarba akcentuojama jau nuo pradinių klasių, tačiau yra momentų, kai savęs pažinimas tampa ypač svarbus – vienas iš tokių mometų ir yra darbo paieškos, tiksliau karjeros kelio pasirinkimas. Tai kaip gi save pažinti? Šis kelias labai ilgas, bet pradėti nuo kažko juk reikia. Žemiau pateikiami trumpučiai pratimai gali Tau padėti labiau pažinti save.

  • Išvardink savo asmenybės 5 stipriąsias savybes, kurios gali padėti siekti karjeros. Iliustruok pavyzdžiais.
  • Išvardink savo asmenybės 5 silpnąsias savybes, kurios gali trukdyti siekti karjeros. Iliustruok pavyzdžiais.
  • Paanalizuok, kaip galėtum įveikti silpnąsias savybes, trukdančias siekti karjeros.

Savęs pažinimas apima ne tik savo asmenybės savybių įsisąmoninimą, bet ir įvairių įgūdžių, gebėjimų, darbo vertybių ir interesų pažinimą. Taigi savęs turime paklausti:

  • Koks aš esu (kaip žmogus ir potencialus darbuotojas)?
  • Ko aš noriu (kalbant apie darbą ir gyvenimą apskritai)?
  • Ką aš galiu (sugebu atlikti gerai)?

Savęs pažinimo visgi neužtenka, kad pavyktų rasti norimą darbą. Karjeros vadyboje, panašiai kaip vadyboje apskritai, reikalingas ne tik “produkto” pažinimas, bet ir žavėjimasis juo. Juk jei vadybininkas nesižavi savo siūlomu “produktu” – ar galima tikėtis, kad juo susižavės pirkėjas? Taigi turime ne tik pažinti save, bet ir save mylėti. Jei nevertinsi savęs, vargu, ar gali tikėtis, kad Tave įvertins kas nors kitas.

Savęs priėmimas

Kaip gi atpažinti, ar mylime save? Žemiau pateikiami pratimai gali Tau padėti atsakyti į šį klausimą.

Pažymėkite, su kuriais teiginiais sutampa Tavo nuomonė:

  • Dažnai esu savimi nepatenkintas
  • Matau savyje daug trūkumų
  • Esu perdaug netobulas, kad man pavyktų gauti norimą darbą
  • Nepriimu savęs tokio, koks esu
  • Dažnai mintyse kritikuoju savo elgesį
  • Kiti yra žymiai gabesni už mane
  • Esu per jaunas/per daug nepatyręs/per mažai kvalifikuotas gauti gerą darbą

Jei Tavo nuomonė sutapo daugiau kaip su 4 teiginiais – vadinasi, per mažai myli save, ir tai gali tapti kliūtimi siekiant karjeros. Ką daryti? Pirmiausia, svarbu suprasti, jog tobulų žmonių nebūna, o Tu esi unikalus ir nepakartojamas savo požiūriu, patirtimi bei supratimu. Neteisk ir nebausk savęs už klaidas. Kas jų nepadaro? Atleisk sau. Priimki save tokį, koks esi. Tai labai svarbus individualios karjeros vadybos principas. Jis nereiškia, jog nereikia stengtis ir tobulėti, tačiau tai reikia daryti atsipalaidavus nuo savikritikos. Tiesiog mylėk save.

Šaltinis: firsty.lt
Darbo skelbimai jaunimui!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.