Sabotažas prieš save. Kaip tai atrodo ir kaip sau padėti?
5 (1)

Dažnas iš mūsų savo viduje turi ir augina maža savo paties priešą – vidinį sabotuotoją, kuris kiša pagalius į ratus ir trukdo mums pasiekti savo tikslų. Atrodytų, kaip kvaila, tarkim nori numesti svorio, nusprendi laikytis dietos, bet… nepastebi, kaip suvalgai du šokoladukus arba labai nori pabaigti rašyti magistro darbą, bet vis užsiimi kita veikla, kad tik nerašyti.

Labai nori, tik kažkaip nesigauna. Norai eina savo keliu, o tavo darbai kitu keliu. Vidinis sabotuotojas turi savo logiką ir savo planų tavo atžvilgiu.

Dažniausi vidinio sabotuotojo darbai:

1. Darbų atidėliojimas. Kai atidėti darbus nėra jokios realios priežasties, bet tiesiog neprisiverti daryti to, kas turi būti padaryta. Neigiamos nepadarytų darbų pasekmės, kaip ir gąsdina, kaip ir protu viską suvoki, bet vis tiek nieko nedarai. Logikos jokios tokiame elgesyje ir atidėliojimo pasekmės paprastai būna skaudžios.

2. Savęs kritikavimas. Dalis žmonių galvoja, kad jei savęs nespausi ir nekritikuosi, tai nustosi veikti ir tobulėti. Savęs ėdimas ir kritikavimas, kaip tik veikia priešingai: suparaližuoja ir atima jėgas veikti. Dažnai savęs kritikavimas eina kartu su lyginimusi su kitais žmonėmis ir aišku tas lyginimasis visada būna ne tavo naudai.

3. Atsakomybės neprisiėmimas, kitų kaltinimas. Tai, kaip priešingybė savęs kritikavimui, kai dėl visko kaltini aplinkinius ir nusimeti atsakomybę nuo savo pečių. Tai lengvas kelias, bet jis niekur nenuveda, nes tu tiesiog nieko nedarai.

4. Konfliktavimas su aplinkiniais. Pats nesuvoki kaip, bet nuolat atsiduri konfliktinėse situacijose. Lyg nieko specialiai nedarai, bet daug tavo laiko ir pastangų atima pykčiai, aiškinimaisi su kitais žmonėmis. Tarkim, vis tenka keisti darbus, nes kiekviename darbe įsiveli į konfliktus su vadovais arba kolegomis.

5. Kai numeti tikslus, jei jie neina labai lengvai. Patyrus pirmą nesėkmę, nusvyra rankos ir atsitrauki. Pradeda kilti tokios mintys, kaip: „tai ne man“, „aš nesugebėsiu“ ir pan. Tiesiog neberandi vidinės motyvacijos tęsti veiklą, net jei tai yra labai svarbu ar malonu.

Kaip sau padėti?

• Pirmiausia atpažink, kaip tu save sabotuoji. Nepabijok būti atviras su savimi ir įsivardink sau, kaip tu sau kenki. Ką tu pagalvoji, pajauti ar padarai, kas sustabdo tave nuo tokio gyvenimo, kokio nori.

• Atrask, kas išprovokuoja sau kenksmingą elgesį. Tai gali būti mintys, emocijos ar tiesiog kūno reakcija arba tam tikru būdu susiklosčiusios aplinkybės. Tarkim pajutus baimę, gali kilti noras bėgti iš situacijose arba atėjus minčiai, kad „aš šito nesugebėsiu“ ir nesinorės veikti. Todėl labai svarbu būti savo minčių sekliu ir stebėti, kas skatina mus nutolti nuo savo tikslų.

• Išbūk su savo negatyviomis emocijomis. Tiesiog išbūti ir nepabėgti, neatsitraukti. Nerimas, baimė, gėda ar pyktis praeina. Reikia tiesiog išlaukti ir neleisti sau vengti ar prisidaryti bėdų.

• Atleisk sau. Jei reikia atitaisyk skriaudą, atsiprašyk ir gyvenk toliau. Sėkmingi žmonės tapo sėkmingais, nes padarė daug klaidų ir iš jų pasimokė. Taigi tave nuo sėkmės skiria tik klaidų kiekis.

Tavo vidinis sabotuotojas augs tiek, kiek tu leisi jam augti. Kiek jį maitinsi savo abejonėmis, nepasitikėjimu savimi, pasidavimu baimėms ir savikritikai. Vidinis sabotuotojas turi savo logiką ir savo planų tavo atžvilgiu, bet jis nėra TU. Tik TU gali rinktis savo elgesį.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė

Konsultacijos gyvai Kaune ir skype www.psichologijoscentras.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.