Sąlytis su kūdikiu sumažina motinų stresą
0 (0)

happiness-987394_640

Mokslininkai jau seniai pripažino, kad vos gimusiems kūdikiams labai reikalingas motinos prisilietimas – odos kontaktas. Tai buvo įrodyta daugybe studijų, tačiau kaip yra su motinomis? Ar joms nereikalingas prisilietimo stebuklas? Amerikos pediatrų akademijos nacionalinės konferencijos ir parodos metu mokslininkai pristatė tyrimus, įrodžiusius, kad pogimdyminį motinų stresą numalšinti padeda būtent odos kontaktas su kūdikiu.

Gimdymas gali būti varginantis tiek motinai, tiek kūdikiui, tačiau ankstesniais tyrimais įrodyta tik šių prisilietimų nauda kūdikiams.

Pavyzdžiui, kūdikiai, kurie pirmąją valandą po gimimo patiria kontaktą su motinos ar tėvo oda, yra mažiau įsitempę, o tai reiškia, kad mažylio kvėpavimas ir širdies ritmas yra stabilesni, jie mažiau verkia, o kai juos pradeda maitinti – geriau virškina maistą.

Kadangi motinos krūtinės sritis yra šiltesnė nei kitos kūno vietos, ji saugo kūdikį nuo atvėsimo, kuris gali tapti reikšminga rizika mažylio sveikatai. Be to, toks artumas kūdikiui padeda pasisavinti draugiškas bakterijas nuo motinos odos. Tokios bakterijos gali užkirsti kelią infekcijoms.

Kaip ir bet kurie kiti žinduoliai, kūdikiai turi instinktą kurti glaudžius ryšius su savo motina ar tėvu. Kai naujagimis paimamas iš natūralios komforto zonos, jis gali rodyti fiziologinius streso požymius: mieguistumą ar verksmo protrūkius. Todėl prisilietimas labai svarbus.

Mokslininkai nusprendė, kad naujausias tyrimas bus atliekamas stebint pojūčius po to, kai motina vieną valandą laikys kūdikį oda prie odos priglaudusi po savo marškinėliais.

Tyrimo iniciatorė dr. Natalia Isazu teigė, kad po tyrimo visos motinos pranešė, jog toks sąlytis sumažino jų streso lygį, pagerino jų būklę.

Studijai atrinktų kūdikių svoris svyravo nuo mažiau nei 1 svaro (1 svaras atitinka apytiksliai 0,5 kg) iki daugiau nei 8 svarų, o jų amžius svyravo nuo 3 iki 109 dienų. Visi kūdikiai buvo gydomi dėl kokių nors sveikatos sutrikimų, o daugiau nei pusei buvo reikalingas papildomas deguonis.

„Dabar mes turime daugiau įrodymų, kad odos kontaktas gali sumažinti tėvų stresą, kuris taip pat gali trukdyti sveikatai, emocinei gerovei, asmeniniams tėvų santykiams ir žindymo praktikai“, – teigia dr. N. Isaza.

Šis tyrimas dar kartą patvirtina, kad prisilietimo galia begalinė, ir nesvarbu, ar kalbame apie kūdikius, fizines, psichologines kančias patiriančius asmenis, ar apie ką tik pagimdžiusias ir stresą patiriančias motinas.

Šaltinis: medicalnewstoday.com
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.