Santykio su kitu žmogumi nesėkmės pagal Margaret Paul
0 (0)

poros-santykiai

Jeigu būtų vienas dalykas, kurį jus galėtumėte padaryti tam, kad išsaugotumėte savo santykius, ar padarytumėte tai?

Dr.Margaret Paul – žmogus, siekiantis suprasti gilumines žmogaus elgesio priežastis ir didžiąją savo gyvenimo dalį praleidusi sudijuodama, domėdamasi tuo kas padeda kurti mylinčius ir palaikančius santykius ir atvirkščiai. 43 metus konsultuodama poras, atrado, kad yra tik viena pagrindinė problema porų santykiuose, kurią supratus, pamačius ir ištaisius, viskas keičiasi.

Ši priežastis: savęs atsisakymas.

Kai jūs emociškai, fiziškai, dvasiškai, finansiškai, visiškai arba dalinai atsisakote savęs (arba išsižadate), jūs automatiškai padarote taip, kad jūsų partneris taptų atsakingu už jus. Tuo metu, kai jūs priverčiate kitą žmogų tapti atsakingu už jūsų savivertės jausmą ir gerovę, jūs manipuliuojate to žmogaus meile jums, stengdamiesi jam įtikti. Kontroliuojamas elgesys, kuris tampa savęs atsisakymo pasekme ir sukuria problemas santykyje.
Aptarsime keletą savęs išsižadėjimo formų ir kokias pasekmes jos sukelia konfliktuose ir kovoje dėl valdžios, atstume tarp partnerių ir ryšio praradime.

EMOCINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Augdami, daugelis mūsų, išgyvename vienišumo, širdies skausmo ir bejėgiškumo jausmus. Šie jausmai sunkūs, lyg „akmenys“, tačiau jei jūs turėjote mylinčius tėvus ar globėjus, kurie padėjo pereiti per šiuos jausmus, jūs įgijote tam tikras strategijas, padedančias jų išvengti.

Tuo metu išmokome keturis pagrindinius būdus, kurie padeda išvengti šių skausmingų jausmų, tačiau šiandieniniame pasaulyje šie būdai atsigręžė prieš mus pačius ir peraugo į nerimą, depresiją, kaltę, gėdą ir pyktį, o tai ir sukelia problemas santykiuose.

1. Esame labiau linkę teisti save negu priimti save.
Ar kaltinate save dėl to, jog stengiatės elgtis „teisingai“ tam, kad kiti jus pamėgtų? Savęs kaltinimas/baudimas sukuria nerimą, depresiją, kaltę, gėdą ir tuštumos jausmą, tap pat gali sukelti daug priklausomybių, kurių „pagalba“ siekiama išvengti šių jausmų. Savęs baudimas taip pat veda prie to, jog jums „mirtinai“ reiklaingi kiti žmonės, kurie patenkintų jūsų poreikį būti vertingu. O šis elgesio modelis, kuriuo siekiama kontroliuoti kito elgesį, siekiant įgyti savo paties vertę, gali sukelti nemažai problemų santykiuose.

2. Mes ignoruojame savo jausmus, perkeldami juos į protą, užuot ugdę gebėjimą stebėti juos savo kūne.
Jei jūs neišmoksite atpažinti savo jausmų, jūs neišmoksite jų išvengti ar suvaldyti. Ar „pagaunate“ save, jog esate linkę sutelkti savo dėmesį į galvą/protą, o ne į kūną, kai stengiatės atpažinti savo jausmus?
Mes emociškai susiję vieni su kitais širdimis ir sielomis, tačiau ne galvomis. Jei jūs liekate savo prote, siekdami išvengti atsakomybės už savo veiksmus, jūs negalite emociškai susijunti su savo partneriu (-e).

3. Mes pasirenkame įvairias priklausomybes, kad nuslopintume nerimą, depresiją, tuštumą, kaltę, gėdą ir pyktį, kuris atsiranda dėl to, jog teisiame save ir ignoruojame savo jausmus.
Priklausomybės, tokios kaip alkoholis, narkotikai, maistas, televizija, lošimai, pirkimas, darbas, seksas ir kt., gal sukelti daug konfliktų ir sukurti atstumą santykiuose.

4. Mes paverčiame savo partnerius arba kitus atsakingais už mūsų pačių jausmus.
Kai emociškai atsižadame savęs, tuomet pradedame tikėti, kad kažkieno kito darbas yra priversti mus jaustis mylimais ir vertingais. Ar kada bandėte kontroliuoti savo partnerį pykčiu, kaltinimu, kritika, nuolankumu, atstūmimu ar atsitraukimu vien tam, kad jis ar ji duotų jums tai, ko jūs patys sau neduodate? Kaip jūsų partneris (-ė) reaguodavo į tokį jūsų elgesį?

Daugelis santykių sutrinka dėl to, kad vienas žmogus supyksta, o kitas atsitraukia arba priešinasi, arba abu pyksta ir abu atsitraukia. Kai kuriose partnerystėse, vienas yra piktas, o kitas susitaikantis ir tai veikia iki tol, kol susitaikantis partneris įsižeidžia. Abiem atvejais, kiekvienas asmuo emociškai išsižada savęs, kas ir tampa pagrindine santykių problemų priežastimi.

FINANSINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Jei jūs atsisakote rūpintis savimi finansiškai, vietoje to, tikėdamiesi jog jūsų partneris prisiims finansinę atsakomybę už jus, tai taip pat sukelia problemas. Problema tai nėra tik tuomet, jei jūsų partneris sutinka prisiimti fiansinę atsakomybę už jus ir jūs sutinkate su tuo kaip jis ar ji tvarkysis su šia atsakomybe. Tačiau jeigu jūs pasirenkate būti finansiškai neatskaingu, tarkime per daug išlaidaujate arba pradedate kontroliuoti kiek jūsų partneris uždirba arba kaip valdo pinigus, tuomet tai gali kelti daug problemų.

ORGANIZACINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Jei jūs atsisakote prisiimti atsakomybę už savo paties laiką ir erdvę, o vietoje to nuolat vėluojate ir dar pykstate dėl to, o jūsų partneris priešingai-gerbia savo ir kitų laiką, tuomet tai gali sukelti daug įtampos ir išprovokuoti galios konfliktus.

FIZINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Jei jūs atsisakote rūpintis savimi fiziškai ir valgote nesveiką maistą, nesimankštinate, tikėtina, jog tai gali sukelti nemažai sveikatos problemų ir tokiu atveju jūsų partneris gali jausti apmaudą dėl to, kad turi jumis rūpintis. Jūsų pačių nesirūpinimas savimi, turi neigiamų pasekmių ne tik jums, bet ir jūsų partneriui, ko pasekoje gali kilti konfliktai.

RELIACINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Jei santykiuose su kitu, atsisakote kalbėtis, dalintis savo patirtimis, išgyvenimais, tokiu būdu tik griaunate meilę, nes kuriate santykį, kuriame nėra pasitikėjimo ir atvirumo, o tai sukuria atstumą ar net pasipiktinimą.

DVASINIS SAVĘS IŠSIŽADĖJIMAS

Kai savo partnerį paverčiate trokštamos meilės šaltiniu užuot mokęsi atsigręžti į dvasinį patikimos ir ištikimos meilės šaltinį, jūs uždedate sunkią ir nesąžiningą prievolę savo partneriui (-ei).

Jei jūsų intencija santykiuose yra gauti meilę, o ne duoti/dalintis, tokiu atveju jūs nesąžiningai siekiate savo partnerio dėmesio, laiko, pritarimo. Kai jūs neprisiimate atsakomybės už savo paties asmeninį ryšį su dvasiniu šaltiniu dėl savęs paties, jūsų dvasinis/vertybinis skurdumas gali sukelti problemų santykiuose.

Dvasinis savęs išsižadėjimas yra susijęs su emociniu savęs išsižadėjimu, todėl jūs negalite prisiimti 100% atsakomybės už save, jei neturite tvirto dvasinės meilės ir išminties pagrindo.

Todėl užuot išsižadėję savęs, mokykitės mylėti save.

Kelias į mylinčius tarpusavio santykius eina per meilę sau. Kai išmoksite susijungti su asmenine savo paties dvasia ir išdrįsite naudotis meile ir išmintimi, kuri visada yra jumyse, jūs išmoksite pripildyti save meilės.
Kol savęs išsižadėjimas kuria vidinę tuštumą, tol jums reikalingi kiti žmonės, kad jus užpildytų. Meilė sau kuria pilnatvę. Meilė sau pripildo jūsų širdis ir sielas begaline meile, kurios dėka, užuot nuolat mėginę gauti meilės, jūs išmokstate ja dalintis.

„… kada nors pamilsi visą pasaulį. Tai tau lemta.“
(E.Gilbert)

Pagal: elephantjournal.com

Parengė psichologė Renata Kupšytė | Psichologinis konsultavimas Klaipėdoje
Tel.nr.: +370 678 10 589

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.