fbpx

Savikontrolė
0 (0)

Savikontrolė

Gebėti išlaikyti blaivų protą ir sveiką nuovoką yra svarbu, ypač stresinėse situacijose. Pasidavę baimei, pykčiui ar panikai neretai „lygioje vietoje“ pridarome kvailysčių.

Šaltakraujiškumo galima išmokti, štai keletas patarimų:

  • Kai jausite, kad sprogstate iš pykčio, o gal užvaldo nerimas ar baimė, įpraskite sutelkti visą savo dėmesį į kvėpavimą. Padovanokite sau dešimt akimirkų. Lėtai įkvėpkite ir iškvėpkite. Per tą laiką nieko neprarasite.
  • Jei jus kamuoja įkyrios mintys, emocijos, impulsai tučtuojau kažką, veikti trenkite mintyse ranka į stalą ir tarkite garsiai ir aiškiai: „Gana!“. Tai darykite tol, kol gundymas liausis. Skamba juokingai, tačiau veikia gerai.
  • Valdyti savo jausmus, emocijas ir mintis galima išmokti pradedant nuo kasdienio gyvenimo smulkmenų. Pavyzdžiui, pastebite tai, kad jūs nemokate valdyti savo rankų – be reikalo imate ir padedate šakutę ar peilį, trupinate duoną… Ir visa tai darote nesąmoningai. Pirmiausia išmokite suvaldyti rankas. Vėliau tai padės įveikti didesnius sunkumus.
  • Kiekvieną syk, kai galvon lenda, negeros mintys, emocijos ar jausmai įsmeikite smiliaus nagą į nykštį toje vietoje, kur prasideda nagas, ir spausk, kol skausmas pasidarys nebepakenčiamas. Įsijauskite į tą skausmą: tai bus tarsi dvasinių kančių fizinė išraiška. Nustokite spausti tik tada, kai negeros mintys dings iš galvos. Prireikus pakartokite pratimą, kol nenusikratysite negerų minčių.
  • Susigalvokite kokią nors sąvoką, pvz., žodis „ranka”. tai turėtų būti kas nors apie ką dažnai pagalvojate ar girdite. Nuo šiol tai jūsų „stop” ženklas. tai reiškia, kad išgirdę tą žodį nedelsdami nustojate klabėti ir nuslopinate visus „taip, bet…” ir „vis tiek man atrodo…”. Tiesiog nustokite ir pagalvokite: „Nors taip nemanau, tačiau nesvarbu. Tiesiog daugiau nesiginčysiu.”
  • Susigalvokite kokį nors žodį, pageidautina tokį, kurį retai vartojate ar girdite, pvz. „Retransiliacija“. Kai patiriate laimės, ramybės, pilnatvės, harmonijos būsenas, geras emocijas ištarkite tą žodį garsiai ar sau mintyse. Žodį galite pastiprinti ir kokia nors specialia pirštų kombinacija, o gal kokio visad šalia esančio daikto ar kūno vietos palietimu. Pririnkę pakankamai resursinių būsenų ištarkite žodį ir atlikite judesį kai jus apims pyktis, nerimas, baimė, negatyvios mintys. Tai turėtų suveikti kaip natūralus priešnuodis, neutralizuojantis negatyvias nuotaikas ir mintis.

 

Pagal:
Bernhard Moestl (2008). Šaolinas. Laimėk nekovodamas. Algarvė: Vilnius. 61, 103 p.
Vadimas Dechtiaris (2004). Mano nuostabi ateitis. NLP: sėkmės technologijos. 241 p.
Paulo Coelho (2010) . Piligrimas. Vilnius: Vaga. , 67p.
Omramas Mikaelis Aivanovas (2004). Psichinis gyvenimas: elementai ir struktūros. Prosveta. , 60-62p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.