Savižudybių skaičius Lietuvoje prilygsta Ebolai
0 (0)

Nors Lietuva jau daugelį metų pirmauja pagal savižudybių skaičių, realių žingsnių šiai situacijai keisti vis dar trūksta. Lietuvoje per metus nusižudo apie tūkstantis žmonių ir medikams nesutariant, kokiais būdais – medikamentiniais ar terapiniais, kovoti su polinkiu į savižudybę, Seimo narys Liutauras Kazlavickas užregistravo įstatymo projektą. Juo siūlomas 200 tūkst. didesnis finansavimas būtent Lietuvos emocinės paramos tarnybos asociacijai. Atitinkamai sumažinant dabartinei sistemai skirtą finansavimą.

Noose and ScissorsVilniaus universiteto psichiatrijos klinikos profesorius Dainius Pūras teigė, jog savižudybių ratą įmanoma nutraukti.

„Mes sugebėjome dramatiškai sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių nuo 900 iki 300 per metus, bet vis tiek norime dar mažiau. O su savižudybėmis yra taip, kad pašnekama viena, o galvojama kitaip. Politikai galvoja, kad nieko čia nepadarysi. Čia vyksta idėjų kova ir toje kovoje laimi tradicinės psichiatrijos atstovai, kurie turi didžiulę įtaką politikams, tai yra tik fasadiškai padekoruota psichinės sveikatos sistema, kuri remiasi didelėmis psichiatrijos įstaigomis ir medikamentiniu gydymu. Tai reikalinga, bet to neužtenka“,- kalbėjo D.Pūras.

Profesoriaus teigimu, Lietuvoje reikėtų bent 10 kartų daugiau psichologinių paslaugų, kurias teiktų gerai parengti ir gerai apmokami psichologai.

„Lietuva iki šiol renkasi sovietinį modelį, kad pavyzdžiui psichoterapija teikia tik gydytojai. Nors jie dažnai net nemoka tos psichoterapijos. O psichologas tarsi ne gydytojas ir nenorima jo pripažinti kaip pilnaverčio“,- aiškino D.Pūras.

Paklaustas, kas turėtų atsitikti, kad įvyktų lūžis sąmonėje, kad būtų pasižiūrėta į šią problemą, kaip į karą keliuose, atsakė:

„Mes turime suvokti, kad viskas mūsų rankose. Ir ne tik tai įvykus garsaus žmogaus savižudybei apie tai reikia kalbėti, bet suprasti, kad tą pačią dieną nusižudo dar trys žmonės. Į ką mes visiškai nebereaguojame. Įsivaizduokite, kad kokia nors Ebola ateitų čia į Lietuvą ir kas čia darytųsi. Galima sakyti mes turime Ebolą Lietuvoje – tai savižudybių epidemija. Aš galiu pasakyti, kad ir kitąmet nusižudys apie tūkstantis žmonių, nes nieko neplanuojama daryti“- kalbėjo D.Pūras.

Parengė Monika Burvytė, „Ryto espresso“
Šaltinis: ziniuradijas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.