fbpx

Savižudybių ir smurto prevencijos komisija priėmė sprendimą dėl darbovietėse patiriamos psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo
0 (0)

Ohmydearlife / Pixabay

Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, 2019 m. lapkričio 6 d. posėdyje išklausiusi informaciją dėl darbovietėse patiriamos psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo, 2019 m. lapkričio 13 d. posėdyje bendru sutarimu priėmė sprendimą, kuriuo rekomendavo Vyriausybei parengti Darbo kodekso papildymo projektą, kuriame būtų aiškiai išdėstytos psichologinio smurto darbo aplinkoje prevencijos nuostatos, taip pat sukurti mechanizmą, kuris leistų kontroliuoti, kad keliose darbovietėse dirbančių darbuotojų (ir medikų) darbo laikas neviršytų Darbo kodekse nustatyto maksimaliojo darbo laiko reikalavimų. Taip pat rekomenduota imtis priemonių stiprinti įstaigų ir viduriniosios grandies vadovų vadybinius gebėjimus, lyderystės, komandinio darbo kompetencijas, sukurti viduriniosios grandies vadovų veiklos vertinimo tvarką, pagal kurią jų veikla būtų vertinama tiek tiesioginio vadovo, tiek pavaldinių.

Sveikatos apsaugos ministerijai rekomenduota imtis priemonių užtikrinti medikų viršvalandinio darbo, jei jo neįmanoma išvengti dėl objektyvių priežasčių (užsitęsusios operacijos, skubi pagalba ir pan.), apskaitą, teisingą apmokėjimą ir kompensavimą privalomu nedarbo laiku (poilsio dienomis, atostogomis), kartu su Valstybine ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyti reikalavimus dėl didesnio kito personalo skaičiaus ir naujų  specialybių, tokių kaip gydytojo asistentas (sekretorius), įvedimui ir skirti tam reikiamą finansavimą, apsvarstyti galimybes įdiegti technines priemones, kurios padėtų sumažinti  medicinos dokumentų pildymo laiko sąnaudas, įdiegti trumpąjį lengvai įsimenamą pasitikėjimo telefono numerį, kuriuo būtų galima pranešti apie darbe patiriamą psichologinį smurtą, mobingą ar kitokio pobūdžio spaudimą. Taip pat rekomenduota apsvarstyti galimybes didžiosiose sveikatos priežiūros įstaigose sukurti psichologinės pagalbos medikams tarnybas, mažesnėse – įsteigti bent po vieną psichologo, teikiančio paslaugas medikams, pareigybę.

Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija įpareigotos iki 2020 m. kovo 30 d. informuoti Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją apie nurodytų priemonių įgyvendinimą.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.