Šią vasarą planuojame tuoktis, bet aš pradėjau labai abejoti
0 (0)

poros-santykiai

Foto: Gabriel Garcia Marengo

Klausimas: Pirmiausia trumpai apie mane. Man 26 metai, turiu mėgstamą darbą, aktyviai sportuoju, esu patenkinta savo gyvenimu, išskyrus vieną jos sritį – asmeninius santykius. Su savo antrąja puse esame kartu apie 9-10 metų, gyvename kartu apie 3 metus. Apie pusantrų metų susižadėję. Šią vasarą planuojam tuoktis. Bet aš pradėjau labai abejoti. Abejonių visada buvo dėl mūsų santykių. Planuojam viską labai vangiai, jaučiuosi labai nelaiminga dėl to.

Maždaug prieš metus aš buvau susižavėjusi kitu vyru. Norėjau nutraukti dabartinius santykius, bet išsigandau kad padarysiu klaidą. Išėjau iš darbo, išvažiavai į kitą miestą ir tikėjau, kad pavyks atstatyti santykius. Abu nusprendėm, kad pabandysim toliau tęsti santykius, tačiau sekasi labai sunkiai, tiksliau visiškai nesiseka.

Tačiau dabar Jis stengiasi mane nuo visko atskirti, pavyduliauja net kai planuoju susitikti su seserimi. Kiekvieną dieną klausinėja su kuo aš bendrauju, tikrina mano susirašinėjimus socialiniuose tinkluose. Jis niekur nenori išeiti pasilinksminti ir nenori kad aš eičiau. Visada labai ramiai stengiuosi paaiškinti kad nėra ko pavydėti, bet labai mažai būna vakarų be priekaištų. Bijau jam ką nors atvirai pasakyti, nes Jis nenori pasikalbėti, užsisklendžia savyje kurį laiką ir problemos tiesiog kybo ore, kol Jis nurimsta ir tada šiek tiek pasikalbam. Jis labai šaltai elgiasi su mano tėvais, seserimi. Man labai skaudu dėl to.

Bandžiau kelis kartus pasikalbėti, bet Jis labai užsispyręs, Jis mano kad aš perdedu ir nesupranta kodėl turėtų elgtis kažkaip kitaip. Aš Jo neprašau, kad pasikeistų jo elgesys, tiesiog noriu kad būtų daigiau pagarbos mano tėvams, šiltesni santykiai su seserimi.

Labai sunku nutraukti, taip ilgai trunkančius santykius, bet atrodo, kad tuo pačiu noriu greičiau ištrūkti.

Prašau patarkite man.
Kristina (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas, Kristina,
daugumai iš mūsų yra būdinga svarstyti, abejoti prieš darant reikšmingą, svarbų sprendimą savo gyvenime (keičiant darbą ar profesiją, ruošiantis santuokai, planuojant vaiko gimimą, ruošiantis namų pirkimui ir t.t.). Toks abejojimas ir svarstymas yra natūralus, jis yra tam, kad dar labiau įsitikintume, jog darome teisingą žingsnį. Tavo situacijoje aš abejonę ir svarstymą girdžiu klausime „kaip „ištrūkti“ iš ilgalaikių, apie dešimt metų trunkančių, santykių?“

Santykių ilgalaikiškumą, stiprumą ir tvirtumą užtikrina vienas kito meilė. Meilė turi tendenciją laike kisti, tiek savo pasireiškimo formomis, tiek savo brandumu. Pirmiausia santykių pradžioje reikia save atrasti kitame žmoguje, tada atrasti save ir kitą kartu ir dar susikurti bendrą savo erdvę, kurioje abu toliau puoselėjate savo jausmus vienas kitam. Panašu, kad šiuos etapus jums realizuoti neužteko beveik dešimtmečio. Rašai, jog esate kartu apie dešimt metu, tačiau santykius palaikyti „visiškai nesiseka“, bet šią vasarą planuojate tuoktis. Taip pat iš Tavo laiško suprantu, kad įdėjai daug pastangų, kad pabandytum pagrįsti savo abejonę dėl santykių tinkamumo ir tarsi suteikei sau šansą (atsisakai kito vaikino simpatijos, pakeitei darbą ir net išsikraustei į kitą miestą).

Kristina, rašai, kad atvirai pasikalbėti su savo draugu bijai, nes Jis nenori kalbėtis ir problemos tiesiog kybo ore tam tikrą laiką. Ir žinai, atrodo, kad Jūsų visi santykiai irgi tarsi kybo ore.

Suprantu, kad yra labai skaudu ir apmaudu, kai su Tau brangiausiais žmonėmis (tėvais, seserimi) elgiamasi labai šaltai ir tuo labiau, kai toks elgesys yra iš Tavo mylimo žmogaus. Rašai, jog nenori, kad Jo elgesys pasikeistų, tik nori daugiau pagarbos ir šiltesnių santykių su Tavo artimaisiais. Kristina, tačiau pagarba ir šiltesni santykiai yra kitokio elgesio rezultatas.

Savo laišką užbaigi, tarsi pasakydama padarytą jau sprendimą „noriu greičiau ištrūkti“ ir tarsi nebyliai klausi, kas gali Tau padėti tai padaryti. Sutinku, kad labai sunku nutraukti ilgai trunkančius santykius ir darant tokį svarbų ir tam tikra prasme skausmingą žingsnį viduje turi jaustis stipri ir ryžtinga. Tokiose situacijose kartais gelbsti savo gyvenimo scenarijų piešimas mintyse. Siūlau Tau skirti 10 min. ir atlikti pora pratimų, kurie padės labiau suprasti ir gal atrasti ryžto darant pirmą žingsnį.

Užsimerk ir įsivaizduok Jūsų bendrą tolimesnį gyvenimą su esamu draugu. Atsakyk sau į tokius klausimus:

  • Įsivaizduok Jūsų bendras vestuves šią vasarą, kaip Tu jautiesi jose?
  • Įsivaizduok, kad po kurio laiko Jūs susilaukiate vaiko, kaip Jūs kartu auginate, auklėjate vaiką?
  • Kaip švenčiate šeimos šventes, Šv. Kalėdas, Šv. Velykas ir pan.?
  • Kaip tu jautiesi tuo metu?
  • Bendrai, kas Tau teikia džiaugsmą šioje santuokoje?
  • O kas tave labiausia liūdina?

O dabar dar kartą užsimerk ir įsivaizduok kitą gyvenimo scenarijų, kai nutrauki esamus santykius. Atsakyk sau į tokius klausimus:

  • Kaip atrodo Tavo įprastas vakaras po darbo?
  • Kaip tu jautiesi, kai artimiesiems pasakai apie santykių nutraukimą?
  • Kokios reakcijos tikiesi iš artimųjų?
  • Kaip pasikeičia tavo vakarai, savaitgaliai?
  • Kaip juos leidi, kokia juose būni?
  • Kaip šventi šeimos šventes?
  • Kas tau teikia džiaugsmą šiame gyvenimo scenarijuje?
  • Kas tau kelia nerimą ar liūdina šiame gyvenimo scenarijuje?

Kristina, ar pajutai, kokie skirtingi gali būti Tavo gyvenimo scenarijai? Ir tik Tu viena gali nuspręsti kurį scenarijų gyvendama būsi laimingesnė.

Inga Juodkūnė
Koučingo specialistė, psichologė
inga.juodkune@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. M parašė:

    identiska situacija turejau. issiskyrem :(

  2. Laima parašė:

    Santykių ateities vizija neatrodo daug žadanti, savyje neatrandi ryžto ir stiprybės suvokti tai ir pakeisti situaciją. Jausmas labai pažįstamas ir išgyventas.

  3. Jura parašė:

    Tikrai neverta tuoktis su abejonem…
    Del abieju ateities…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.