Smegenų gebėjimas gyti
0 (0)

smegenu-gebejimas-gytiNorman Doidge „Smegenų gebėjimas gyti” (2016)
Išleido: Kitos knygos
Vertimas: Austėja Banytė

N. Doidge’as – Kanadoje gyvenantis mokslininkas, psichiatras, psichoanalitikas, Niujorko ir Toronto universitetų bendradarbis. Jo tyrimai Niujorko Kolumbijos universitete susilaukė didelio tarptautinio pripažinimo.

Ilgai manyta, kad skirtingai nei kiti organai, smegenys negali atsikurti ar susigrąžinti prarastų funkcijų. Ši knyga įrodo priešingai: dėl kai kurių ypatybių smegenys gali atsikurti ir net pagerinti veiklą.

Pirmojoje knygoje „Save keičiančios smegenys“ (liet. 2012) Normanas Doidge’as supažindino skaitytojus su neuroplastiškumu – pačiu svarbiausiu smegenų tyrimo atradimu. 2015 m. pasirodė šios knygos tęsinys „Smegenų gebėjimas gyti“, vaizdžiai parodantis, kaip iš tiesų vyksta nuostabus neuroplastinio gijimo procesas. Autorius aprašo natūralius būdus, pažadinančius smegenų gebėjimą keistis ir leidžiančius išsiversti be sudėtingų operacijų ar vaistų. Pasakodamas jaudinančias ir stulbinančias tikras pasveikimo istorijas jis įrodo, kad paprastais, visiems prieinamais metodais galima žymiai pagerinti smegenų veiklą.

Čia pateikiamos savo smegenis pakeitusių žmonių istorijos, kurios iliustruoja vis kitą neuroplastinio sveikimo būdo aspektą. Visi jie atkūrė prarastas savo esybės dalis ar tardo gebėjimus, apie kuriuos anksčiau nė nenutuokė. Kaip paaiškėjo, tikrasis stebuklas – ne aprašomi metodai, bet per milijonus metų išsivysčiusios plastiškos smegenys ir ypatingam procesui galintis vadovauti protas.

Kaip pridėtas prie akių delnas gali užgožti kalną, taip ir kasdienė rutina gali nuo mūsų paslėpti neaprėpiamą pasaulio spindesį su visais užslėptais jo stebuklais.

XVIII a. chasidų posakis

***

„Autorius teikia daug vilčių pasakodamas apie begalinį smegenų gebėjimą prisitaikyti ir pačioms gydytis.“ Oliver Sacks

„Knyga norintiems pažinti žmogaus kaukolėje slypinčia visatą. Primygtinai patarčiau ją perskaityti tiems, kurie viltingai ieško būdų padėti savo artimiesiems (kartu ir sau) įveikti tai, ką vadiname nervinio ar psichinio funkcionavimo problema.“ Prof. Albinas Bagdonas

„Pažangius mokslinius eksperimentus N. Doidge’as įstabiai sujungia su asmeninėmis pergalėmis prieš įvairius smegenų negalavimus.“ The Washington Post

„Knyga parašyta be galo žavingai ir grakščiai. Ji vienodai pamalonina ir protą, ir širdį.“ Chicago Tribune

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.