fbpx

Smegenys gali regeneruoti
5 (1)

11821547193_e802103753_z

Šaltinis: Holy Cross Health

Komanda, sudaryta iš skirtingų pasaulio šalių mokslininkų, atrado vilties spindulėlį pacientams, kuriems diagnozuota šizofrenija, – rašo upi.com.

Šizofrenija – tai lėtinė psichikos liga, kuri pažeidžia jausmus, mąstymą, suvokimą ir valią. Susirgti gali bet kas, nepriklausomai nuo profesijos ar išsilavinimo, socialinės padėties ar tautybės (serga apie 1 proc. žmonių, vyrai ir moterys vienodai dažnai). Deja, ligos priežastis nėra aiški. Manoma, kad įtakos turi tiek paveldimumas, tiek nepalankūs aplinkos veiksniai. Gydymas yra kompleksinis, dažnai trunka visą gyvenimą, bet ne visiems yra vienodai efektyvus ir sergantieji turi prisitaikyti prie didesnės ar mažesnės psichinės negalios.

Normaliai organizmo veiklai svarbiausia tai, kad struktūros nuolat atsinaujina ir proliferuoja molekuliniu, ultrastruktūriniu, iš dalies ir ląsteliniu lygmeniu, t.y. vyksta regeneracija. Tam tikrų audinių regeneracija labai priklauso nuo funkcinių ir struktūrinių audinio savybių, sąveikos su tarpląsteline medžiaga, pavyzdžiui, žinoma, kad vietoj žuvusių galvos ir nugaros smegenų nervinių ląstelių naujų nesusidaro.

Tyrimas, neseniai publikuotas žurnale „Psychology Medicine“, įrodė, kad smegenys tam tikra prasme galėtų regeneruoti ir pačios atremti psichikos ligą. Tyrime dalyvavo 98 pacientai, sergantys šizofrenija, ir 83 sveiki asmenys, kuriems mokslininkai atliko magnetinio rezonanso tyrimą taikydami specialią „kovariantinės analizės“ metodiką, kad atskirtų pokyčius smegenyse. Tai yra pirmas kartas, kai toks metodas pritaikytas stengiantis įrodyti smegenų atsinaujinimo ir gebėjimo pašalinti ligos padarinius galimybes, ir galbūt atvers duris naujiems gydymo būdams.

Viena iš tyrėjų, gydytojas L. Palaniyappan iš Londono mokslo centro (London Science Centre)sakė: „Gauti rezultatai aiškiai parodo, kad nepaisant audinio pažeidimo sunkumo, sergančiųjų šizofrenija smegenys nuolat mėgina reorganizuotis ir greičiausiai bando apsisaugoti nuo lemtingos pažaidos.“

Dabar, kai įrodyta, kad smegenų audinys, nors ir labai palengva, bet gali atsinaujinti, kitas žingsnis – tęsti reguliarų ankstyva šizofrenijos forma sergančiųjų smegenų skenavimą.

Šis atradimas svarbus ne tik dėl savo naujoviškumo, bet dėl to, kad suteikia viltį išplėtoti naują gydymo būdą, kuris galėtų tapti netgi pačiu pagrindiniu gydant šizofreniją. Smegenų plastiškumas ir su juo susijusi terapija nuteikia optimistiškai, kai galvojame apie ligą, prieš 100 metų apibūdintą kaip ankstyva progresuojanti demencija, – komentavo tyrėjai.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.