Smurtinėje aplinkoje užaugusių vaikų traumos tęsiasi visą gyvenimą
0 (0)

Luis Molinero / freepik.com

Smurtas artimoje aplinkoje vis dar labai opi ir aktuali problema. SPIS duomenimis 2018 metais 2161 vaikai augo aplinkoje, kurioje galimai smurtaujama (smurtauta) ir/arba tapo galimo smurto liudininkais.

Vaikai, užaugę smurtinėje aplinkoje, patiria ne tik laikinų, bet ir ilgalaikių neigiamų pasekmių tokių kaip: neigiama įtaka asmenybės formavimuisi (agresyvumas, žema savivertė, polinkis į depresiją), jų gyvenimo kokybė ir fizinė sveikata yra kur kas prastesnė, taip pat jiems išauga ankstyvos mirties, savižudybės rizika. Dėl šių priežasčių svarbu vaikams suteikti pagalbą laiku, Telšių krizių centras 2019 metais pagalbą suteikė 133 Žemaitijos vaikams.

Kaip teigia Telšių krizių centro direktorė Vanda Benaitienė, dažniausiai vaikams, augusiems smurtinėje aplinkoje, reikalinga ilgalaikė psichologinė, psichoterapinė ir socialinė pagalba, apgyvendinimas kartu su motina. Taip pat būtinas skubus smurtaujančio asmens pašalinimas iš vaiko aplinkos. Vaikai beveik niekada nesikreipia patys prašydami pagalbos, nes bijo, kad bus apgyvendinti pas svetimus globėjus, tad tokia informacija gaunama iš socialinių darbuotojų, vaikų teisės specialisčių arba policijos: 2019 m. iš policijos Telšių krizių centras gavo informaciją apie 949 asmenis, patyrusius smurtą Telšių apskrityje, iš jų – 368 vaikai, 2019 m. besikreipiančių į centrą savarankiškai buvo 24.

“Deja dar per retai kalbama apie pasekmes vaikams, užaugusiems smurtinėje aplinkoje. Apmaudu, bet dar pasitaiko nuomonių, tarsi vaikui geriau augti „lengvai“ smurtinėje aplinkoje nei būti paimtam iš tėvų. Aiškus atsakymas į šį klausimą padėtų geriau informuoti visuomenę ir asmenis gyvenančius smurtinėse santykiuose.”, – teigia V. Benaitienė.

Tiesiogiai patiriamas smurtas ir smurto stebėjimas artimoje aplinkoje vaikus veikia taip pat. Kaip aiškina V. Benaitienė, smurtas visada lieka vaikų atmintyje: ankstyvoje vaikystėje patyręs smurtą, suaugęs žmogus gali jausti nerimą, nesaugumo jausmą, nepasitikėti savimi ir kitais, nesuprasdamas, iš kur kyla šie jausmai. Neigiamos smurto pasekmės apima: fizines, psichologines, elgesio, gyvenimo būdo.

Smurtinėje aplinkoje užaugęs suaugęs vaikas dažnai perima tėvų vaidmenį, smurtauja prieš artimuosius, dažniau suserga priklausomybių ligomis, o kraštutiniais atvejais smurtauja prieš save – žaloja save, bando nusižudyti ar net nusižudo. Kitais atvejais – smurtą patiriantys vaikai užaugę gali tapti aukomis: jie leidžiasi būti mušami, žeminami, išnaudojami.

Dėl didelio poreikio ir svarbos padėti smurtinėje aplinkoje augantiems vaikams, Telšių krizių centras 2020 ir toliau teiks pagalbą vaikams, patyrusiems fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą ar nepriežiūrą. Jei augote ar augate smurtinėje aplinkoje, būtinai kreipkitės pagalbos į:

• Savo savivaldybės ar mokyklos socialinius darbuotojus.
• Policiją. Kontaktas: 112
• Vaikų linija. Kontaktai: 116 111, vaikulinija.lt
• Jaunimo linija. Kontaktai: 8 800 28888, jaunimolinija.lt/lt/pagalba/
• Krizių centras Telšiuose. Kontaktai: 8444 74282, 867116590, 868229459, kriziucentras.lt, kriziucentras@gmail.com

Prireikus daugiau informacijos šia tema, prašome kreiptis:  Vanda Benaitienė 867116590

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.