Socialiniai tinklai – išbandymas santykiams
0 (0)

17057007809_8a6fb05e24_z

Foto: Luigi Fano

Kas tas dopaminas? Dopaminas laikomas laimės hormonu, nes yra atsakingas už pasitenkinimo būseną, kuri yra labai svarbi žmogaus vidinei motyvacijai. Šis hormonas išsiskiria tuomet, kai jaučiame malonius kūniškus pojūčius, valgome skanų maistą, užuodžiame mums patinkančius kvapus, mėgaujamės aistringa meile ar vartojame alkoholį. Įdomu tai, jog šis hormonas gaminasi ir tuomet, kai daug apie save galvojame, kalbame ir pasakojame kitiems. Štai, kodėl internetinė erdvė daugeliui tapo šefo virtuvė, geriausių aromatų kambarys bei aistras kaitinanti ir tenkinanti erdvė. Juokai juokais, tačiau…

Mūsų smegenys yra daug aktyvesnės, kuomet galvojame ar kalbame apie save, nei tuo metu, kai klausomės kito žmogaus. Įdomu dar ir tai, kad tiesioginis bendravimas mums suteikia dvigubai mažiau galimybės reikštis ir taukšti apie save, nei komunikuojant interneto erdvėje. Štai, kodėl žmogus, socialinius tinklus naudojantis savirealizacijai, jei taip galima pasakyti, greičiau tampa priklausomas nuo jų, nei tas, kurio anketa nėra nuolat papildoma.

Ar jūs ilgą laiką jautėte didelį malonumą pasakodami apie save, fotografuodami save (selfi‘ndamiesi), bei rinkdami follow‘erius ir like‘us bei… jūsų post‘ų share‘us? Tuomet Jūs sergate pagydoma piklausomybe nuo paties savęs. Tačiau, nejau tai blogai? Ir kodėl turėčiau elgtis priešingai?

Pažvelkime į socialinius tinklus iš santykių perspektyvos

Psichologės ir meno terapeutės Jurgitos Valiulienės nuomone per didelė koncentracija į save turi neigiamos įtakos porų santykiams ne tik realybėje, bet ir socialiniuose tinkluose. Būtent kibernetinė erdvė suteikia galimybę gauti daug dėmesio, o tai tik padidina jo poreikį. Tarsi tampi nepasotinamas. Žmogui, kuris nuolat reklamuojasi socialiniuose tinkluose gali nebeužtekti mylimojo dėmesio. Jis gali pradėti ieškoti papildomo dėmesio iš prešingos lyties atstovų socialiniuose tinkluose ir santykiai laikui bėgant gali baigtis.

Soc. tinklai poroms – nuolatinis išbandymas

Socialiniai tinklai poros santykiams tai – nuolatinis išbandymas. Dažnai žmonės vieni kitais nepasitiki, ima sekti jų soc. gyvenimą, o būtent tai ir didina išdavystės tikimybę. Kita vertus, socialiniai tinklai – puikus būdas patikrinti, ar patikimas yra žmogus, su kuriuo kuriami santykiai.

J. Valiulienės nuomone, jauni žmonės per daug laiko praleidžia būdami internetinėje erdvėje ir mintimis dalijasi ne realybėje. Tai apsunkina jų tarpusavio bendravimą, bei nepadeda santykių kūrimo pradžioje. Tyrimai rodo, jog tos poros, kurios į pirmąjį pasimatymą „ėjo“ online būdu – t.y. susipažino internete, santykių pradžioje sutaria geriau, nei tos, kurios pirmąjį kartą pasimatė realybėje. Mat esant galimybei sukurti geresnį įspūdį, įvaizdį apie save, žmogus kaip mat tą ir padaro, ir neneikite to. Niekada nesidėtumėte profilio nuotraukos, kurioje matytųsi jūsų nepatraukli kūno vieta ar atgrąsi jūsų veido mimika, jei ketintumėte per soc. tinklus ieškoti gyvenimo partnerio (-ės). Tačiau būtent tokie santykiai retai, kada tęsiasi ilgai, nes žmonės susikuria klaidingą įspūdį apie vienas kitą ir laikui bėgant tenka nusivilti.

Dėl tos priežasties socialinių tinklų erdvėje svarbu išlikti savimi, o dar geriau, kuo daugiau bendrauti realybėje.

Kalbino Gerda Petravičiūtė

Jurgita VALIULIENĖ | patikeksavimi.lt
Meno terapeutė/psichologė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.