Socialiniai tinklai suvalgo labai daug laiko
0 (0)

facebookKlausimas:

Sveiki, turiu tokią problemėlę, kuri man labai kliudo ir suvalgo labai daug laiko. Tai socialiniai tinklai ir pažinčių puslapiai. Atrodo praleidžiu ten labai daug laiko, bet nei aš naudos iš jų gaunu, nei įsimenu, ką ten perskaitau, ar ką ten matau. Suprantu, kad sėdėti ten yra negerai, tačiau niekaip negaliu nuo jų atsitraukti. Tai jau tampa problema, nes darbe prisijungiu kas dvidešimt minučių. Grįžęs namo taip pat turiu būtinai „pasitikrinti paštą”, kas turėtų užtrukti max 10 min., o baigiasi sėdėjimu prie kompiuterio minimaliai valandą. O visi likę darbai arba stoja arba užsitęsia labai ilgai. Kiek atkreipiau dėmesį, dažniausiai įsijungiu soc. tinklapį arba pažinčių svetainę tuo metu, kai tenka susidoroti su sunkesne užduotimi ir susiduriu su šiek tiek rimtesne kliūtimi. Vietoje to, kad pamąstyti ir atlikti užduotį, geriau atsitraukiu ir įsijungiu soc. tinklus. Labiausiai gąsdina tai, jog kartais tai padarau impulsyviai, net negalvodamas. Tai tampa tarsi įpročiu – susidūrus su sunkumu atsitraukti. Galbūt įmanoma kaip nors pakeisti šį įprotį, ar tame slypi kažkas giliau? Norėtųsi būti produktyvesniam ir darbo metu ar po darbo nuveikti daugiau nei nuveikiu dabar. Galbūt yra kokių pratimų, padedančių geriau susikaupti. Man jau 27 metai ir keisti kažką labai sunku, tačiau nesinori stovėti vietoje.

Skirmantas (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Sveiki, Skirmantai,

Gerai, kad dalinatės savo problemėle ir ieškote sau pagalbos, tikėdamasis rasti būdą, kaip ją išspręsti. Iš Jūsų laiško suprantu, kad esate tarsi užklimpęs socialiniuose tinkluose ir pažinčių puslapiuose, nes niekaip negalite nuo jų atsitraukti, praleidžiate ten labai daug laiko. Ir toliau Jūs sakote, kad stoja visi likę Jūsų darbai arba užsitęsia labai ilgai. Teigiate, jog jokios naudos iš ten negaunate, nes nieko neįsimenate, ką ten skaitėte ar matėte. Ar tikrai nieko negaunate? Pabandykime suprasti, ar tikrai taip yra.. Gal tai padės Jums kiek kitaip pamatyti ir suvokti bei priimti savo problemą ir tuo pačiu save.

Pafantazuokime. Įsivaizduokite, kad vieną rytą atsikėlėte ir Jūsų kompiuteryje liko prieigos tik prie Jūsų darbų. Socialinių tinklų ir pažinčių puslapių NEBĖRA. Ir dabar pabandykite sau įsivardinti, ko Jūs netekote: neįpareigojančio bendravimo, dėmesio, teigiamų emocijų, pripažinimo, tam tikros saviraiškos, priėmimo, atsipalaidavimo, leidimo sau būti savimi, ar tiesiog vietos, kur galite pabėgti nuo to, ką privalote atlikti?? O gal dar ko nors? Pamąstykite sau ramiai atsisėdęs…

Jūs ir pats laiške įvardijate, jog tai tapo įpročiu – susidūrus su sunkumu atsitraukti. Klausimas, nuo ko Jums kyla noras pabėgti? Ką gaunate ten ir ko negaunate realiame gyvenime?

Ir dar vienas dalykas nėra aiškus – ką jūs įvardijate sau kaip sunkumus. Todėl galime čia kalbėti bendrąja prasme. Taigi žmonės būna linkę pabėgti iš ten, kur neturi galimybės patenkinti sau svarbių poreikių dėl tam tikrų susidariusių priežasčių.

Gali būti, kad Jūs tokiu būdu atsipalaiduojate nuo įtampos, kurią patiriate darbe ar santykiuose su artimais žmonėmis.

Būdamas soc. tinkluose išgyvenate emocijas, kurių nepatiriate realiame gyvenime. Arba tai gali būti būdas pabėgti nuo tų emocijų, su kuriomis esate nepajėgus sąmoningai susitvarkyti.

Taip pat gali būti, kad tokiu būdu bėgate nuo vienišumo jausmo.

Čia yra svarbu viskas, ką sau įvardinate, nes tik taip mes tampame vis labiau sąmoningi ir galime suprasti, kas su mumis vyksta. Tai leidžia mums priimti save tokiais, kokiais esame ir nesielgti mechaniškai, gebėti kontroliuoti save ir jaustis atsakingais už savo emocijas. Beja, o kas pasakė, kad yra blogai leisti laiką soc. tinkluose? Nereikia bijoti pažinti savęs, net savo silpniausių vietų. Linkėčiau Jums būti drąsiu su savimi, išmokti savęs neteisti ir priimti save visokį: kartais ir ne tokį produktyvų, nei Jums norėtųsi save matyti. Ir nuo čia gali pradėti daug kas keistis Jūsų santykyje su rimtesne užduotimi bei noru pasislėpti nuo jos soc. tinkluose.

Linkiu Jums kantrybės ir sėkmės įspūdingoje kelionėje į save. Jei vienam keliauti nesmagu, linkėčiau pasikvieskite į kelionę Jums priimtiną psichologą.

Psichologė Daiva Talijūnienė
santykiupsichologija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. o-p parašė:

    Manau cia problema ne „priklausomybeje” nuo feisbuko, bet darbuose, kuriuos turite atlikti. Reikia atrasti buda susidoroti su jais – yra daug straipsniu ir metodu, nes problema tikrai universali. Vienas is ju – kiekviena uzduoti suskirstyti i daugybe smulkiu zingsniu, kurie nebeatrodys tokie sunkus ar neimanomi. Dar: kai svarstote, kaip prisiversti nors kiek padirbeti (ir jau jungiates feisbuka), pasiryzkite padirbeti tik 20 minuciu, o tada galite veikti ka norit. Uzsistatykite zadintuva, kad nereiktu galvoti apie laika – yra tikimybe, kad po 20 minuciu jau busite isivaziaves i darba ir nenoresite sustoti. Dar patarciau technologiju „bada” – identifikuokite visa tai ka darote tik noredamas pabegti nuo darbu: soc tinklai, pazinciu svetaines, ziniu portalai, televizorius – ir atsisakykite to savaitei. Galite pasidalinti savo pasiryzimu su draugu ar artimu zmogum, paverskite tai zaidimu, lazybomis. Tiketina, kad per ta savaite atrasite seniai uzmirstos megstamos veiklos, galbut gera knyga, fotografija ar pan. (Taip pat yra programeles, kurios blokuoja norimus puslapius nustatytam laikui) Galu gale, gal tie „sunkus darbai” rodo, kad gyvenime veikiate kazka kita, nei tai, kas prie sirdies. Pamastykite apie tai: laimingiems zmonems ju darbas yra malonumas, nuo kurio begti nereikia.

  2. Asta parašė:

    Tai yra zalingas iprotis, kaip ir visi kiti…Lengviausia jo atsikratysi nuejes i jogos kursa: gyvenimomenas.lt Man padejo. ;) SekmeS!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.